Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023

Αστυνομικό δελτίο Κεντρικής Μακεδονίας, Πέμπτη, 5/10/2023, 9:02 μ.μ.

Στο πλαίσιο δράσεων της ΕΛ.ΑΣ. για τη αντιμετώπιση της νεανικής εγκληματικότητας εξιχνιάστηκε απόπειρας εκβίασης σε βάρος ανήλικου

Αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης προανάκρισης, εξιχνίασαν απόπειρα εκβίασης σε βάρος ανήλικου.

Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία τεσσάρων εμπλεκομένων στην υπόθεση, οι οποίοι συνελήφθησαν σε συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών της προαναφερόμενης υπηρεσίας, συνεπικουρούμενων από κλιμάκια των Τμημάτων Εγκλημάτων κατά Ζωής, Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας, Άμεσης Επέμβασης και Δίωξης Ναρκωτικών Ανατολικής Θεσσαλονίκης της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης και αστυνομικού σκύλου της Υποδιεύθυνσης Ειδικών Δυνάμεων Βορείου Ελλάδος.

Πρόκειται για νεαρούς, συνομήλικους του παθόντα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για εγκληματική οργάνωση – συμμορία, απόπειρα βαριάς σωματικής βλάβης, απόπειρα εκβίασης και παραβάσεις των Νόμων που αφορούν σε εξαρτησιογόνες ουσίες και στη ρύθμιση θεμάτων για όπλα, πυρομαχικά, εκρηκτικές ύλες, εκρηκτικούς μηχανισμούς και άλλες διατάξεις.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι δράστες, μεσημεριανές ώρες της 18-09-2023, στην ευρύτερη περιοχή της Θέρμης, προχώρησαν σε ένοπλη επίθεση εναντίον του παθόντα και με χρήση σωματικής βίας τον τραυμάτισαν, ενώ με την απειλή όπλου απαιτούσαν εκβιαστικά την καταβολή επαυξημένου χρηματικού ποσού, ως αποπληρωμή έπειτα από προγενέστερη συναλλαγή ναρκωτικών ουσιών που είχαν. Ο παθών, τότε, είχε μεταβεί σε εφημερεύον νοσηλευτικό ίδρυμα για παροχή πρώτων βοηθειών και αποχώρησε.

Μετά τη σύλληψη των εμπλεκομένων στην υπόθεση ατόμων πρωινές ώρες χθες (04-10-2023), ακολούθησαν έρευνες στις οικίες τους, όπου βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:Ενδύματα που τοποθετούν δύο εξ’ αυτών στον τόπο της επίθεσης,

2 αεροβόλα όπλα με εξαρτήματά τους,

Πλήθος πλαστικών και μεταλλικών σφαιριδίων,

8 μαχαίρια,

2 πτυσσόμενες μεταλλικές ράβδοι,

Αυτοσχέδιες συσκευασίες κάνναβης συνολικού βάρους 187,6 γραμμαρίων,

2 τρίφτες κάνναβης,

3 εύχρηστες ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας,

Σπρέι πιπεριού και

Κράνος μηχανής.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Εξιχνιάσεις απάτης 

- Από το Τμήμα Ασφάλειας Βέροιας σχηματίστηκε δικογραφία σε βάροςημεδαπού άνδρα, καθώς όπως προέκυψε από την έρευνα, τον Ιούλιο του 2023, μετέφερε παράνομα από τραπεζικό λογαριασμό ημεδαπής γυναίκας, στον τραπεζικό του λογαριασμό, το χρηματικό ποσό των 23.205 ευρώ.

- Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Σερρών σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ημεδαπού άνδρα, καθώς όπως προέκυψε από την έρευνα, τον Ιούλιο του 2023, με το πρόσχημα αγοράς ενδυμάτων, απέστειλε σε κατάστημα πλαστό αποδεικτικό τραπεζικής μεταφοράς χρημάτων και απέσπασε ενδύματα αξίας 342 ευρώ.

- Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Κατερίνης σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ημεδαπού άνδρα, καθώς όπως προέκυψε από την έρευνα, το πρωί της 7ης Αυγούστου 2023, εισήλθε σε κατάστημα στην Κατερίνη και με το πρόσχημα αγοράς προπληρωμένης κάρτας αξίας 100 ευρώ, απέσπασε ταστοιχεία της κάρτας χωρίς να καταβάλει το αντίτιμο και στη συνέχεια εξαργύρωσε την κάρτα.

Εξιχνίαση κλοπής και απόπειρας κλοπής

Από το Αστυνομικό Τμήμα Ηράκλειας σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ημεδαπού άνδρα και ημεδαπής γυναίκας, καθώς όπως προέκυψε από την έρευνα, το πρωί της 29ης Ιουνίου 2023 σε περιοχή των Σερρών, η παραπάνω ημεδαπή αφαίρεσε με την μέθοδο του εναγκαλισμού από γυναίκα, μία χρυσή αλυσίδα που φορούσε στο λαιμό της αξίας 600 ευρώ και στη συνέχεια διέφυγε με όχημα μαζί με τον συνεργό της. Επίσης διαπιστώθηκε ότι με την παραπάνω μέθοδο προσπάθησαν να αφαιρέσουν ένα κόσμημα από την κατοχή άλλης γυναίκας σε περιοχή των Σερρών, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρουν.

Εξιχνίαση κλοπής

Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Σερρών σχηματίστηκε δικογραφία σε βάροςημεδαπού άνδρα, καθώς όπως προέκυψε από την έρευνα, το Μάρτιο του 2023, εισήλθε σε χώρο γραφείου και αφαίρεσε ένα μπουφάν με το χρηματικό ποσό των 320 ευρώ και τραπεζικές κάρτες.

Σύλληψη για ναρκωτικά

Συνελήφθη προχθές (3 Οκτωβρίου 2023) το πρωί σε περιοχή των Σερρών από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Σερρών, ημεδαπός άνδρας, καθώς σε αγρόκτημα ιδιοκτησίας του, διαπιστώθηκε να καλλιεργεί 3 δενδρύλλια κάνναβης ύψους έως 140 εκατοστών, τα οποία και κατασχέθηκαν. Επίσης κατασχέθηκε ποσότητα κάνναβης βάρους 57,5 γραμμαρίων, που βρέθηκε στο αγρόκτημα.

Από το Τμήμα Ασφάλειας Νάουσας εξιχνιάστηκε απάτη σε βάρος ηλικιωμένης γυναίκας στην Ημαθία

Η μεθοδική έρευνα των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Νάουσας, είχε ως αποτέλεσμα την εξιχνίαση απάτης σε βάρος ημεδαπής γυναίκας σε περιοχή της Ημαθίας.

Για την υπόθεση σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος ημεδαπού άνδρα για το αδίκημα της απάτης.

Ειδικότερα, το μεσημέρι της 30ης Νοεμβρίου 2022, ο προαναφερόμενος άνδρας, προσποιούμενος τον υπάλληλο της ΔΕΗ, προσέγγισε ηλικιωμένη γυναίκα στην οικία της σε περιοχή της Ημαθίας.

Στη συνέχεια και με το πρόσχημα των ηλεκτρολογικών εργασιών, εισήλθε στην οικία της, από όπου αφαίρεσε το χρηματικό ποσό των 10.250 ευρώ και ένα ομόλογο αξίας 15.000 ευρώ, το οποίο ακυρώθηκε.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του, υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Βέροιας, ενώ μέρος του ποσού που αφαιρέθηκε, επεστράφη στην παθούσα.

Για την αποφυγή εξαπάτησης συμβουλεύουμε τους πολίτες:Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.

Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.

Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων.

Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο). Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).

Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό - συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσωνεπικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.

Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.

Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψηχρηματικού ποσού.

Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σεδημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα - εταιρείες για αγορά αγαθών - προσφορά υπηρεσιών.

Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.

Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωσηανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).

Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Περισσότερες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης πολιτών υπάρχουν αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr), στην ενότητα « Οδηγός του πολίτη/Χρήσιμες συμβουλές ».

Ωράριο λειτουργίας των Γραφείων Ταυτοτήτων και Διαβατηρίων στις επικείμενες Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές για την εξυπηρέτηση των πολιτών

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, ενόψει των επικείμενων Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών, τα Γραφεία Ταυτοτήτων και τα Γραφεία Διαβατηρίων των αστυνομικών Υπηρεσιών, σε όλη τη χώρα, θα λειτουργήσουν, πέραν του καθορισμένου ωραρίου λειτουργίας τους, ως ακολούθως:

Γραφεία Ταυτοτήτων

Σάββατο, 7 Οκτωβρίου 2023, κατά τις ώρες 08.00 έως 20.00
Κυριακή, 8 Οκτωβρίου 2023, κατά τις ώρες 07.00 έως 19.00

Γραφεία Διαβατηρίων (για την παράδοση διαβατηρίων που δεν έχουν παραληφθεί από τους δικαιούχους)

Σάββατο, 7 Οκτωβρίου 2023, κατά τις ώρες 08.00 έως 15.00
Κυριακή, 8 Οκτωβρίου 2023, κατά τις ώρες 07.00 έως 19.00

Επισημαίνεται ότι τα Γραφεία Ταυτοτήτων θα λειτουργήσουν προκειμένου να επιδίδουν-καταχωρίζουν νέα δελτία ταυτότητας, ενώ παράλληλα η εξυπηρέτηση των προγραμματισμένων ραντεβού θα πραγματοποιηθεί κανονικά.

Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας σε όλη την επικράτεια κατά τις Αυτοδιοικητικές εκλογές

Η Ελληνική Αστυνομία εφαρμόζει αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας, σε όλη την επικράτεια κατά την περίοδο των Αυτοδιοικητικών εκλογών και των Επαναληπτικών της 8ης και 15ης Οκτωβρίου 2023 αντίστοιχα.

Ο σχεδιασμός των μέτρων εντάσσεται στο πλαίσιο ειδικότερων εντολών και κατευθύνσεων για αυξημένη παρουσία και δραστηριοποίηση των Υπηρεσιών Τροχαίας, ώστε να συμβάλλουν στη διαμόρφωση συνθηκών ομαλής και ασφαλούς οδικής κυκλοφορίας και διευκόλυνσης των πολιτών στις μετακινήσεις τους, καθώς επίσης και στην πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

Τα μέτρα αναπτύσσονται σταδιακά τα διαστήματα από 6 έως 9 και 13 έως 16 Οκτωβρίου, ενώ θα κλιμακωθούν – κορυφωθούν τις ώρες - ημέρες μαζικής εξόδου-εισόδου των οχημάτων, από και προς τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Ο σχεδιασμός πραγματοποιήθηκε με μέριμνα της Διεύθυνσης Τροχαίας Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και περιλαμβάνει τις βασικές κατευθύνσεις για την ανάπτυξη των μέτρων σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, καθώς και τις επιμέρους παρεμβάσεις, με βάση τα τοπικά προβλήματα και τις ιδιαίτερες κυκλοφοριακές συνθήκες που επικρατούν, ανά ευρύτερη περιοχή ή περιφέρεια.

Μάλιστα ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην διενέργεια εντατικών και στοχευμένων ελέγχων κυρίως σε σημεία όπου παρατηρείται αυξημένη παραβατικότητα και φαινόμενα επικίνδυνων παραβάσεων, με σκοπό μεταξύ άλλων την τήρηση της νομιμότητας καθώς και την προστασία οδηγών, επιβατών και πεζών.

Με την ευκαιρία αυτή, από την Ελληνική Αστυνομία υπενθυμίζεται και πάλι σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι, η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.

Στο πλαίσιο αυτό συνιστά στους πολίτες:

Πριν ταξιδέψουν να κάνουν τεχνικό έλεγχο στο όχημά τους και να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου και τις καιρικές συνθήκες.

Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση και να τηρούν τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Να σέβονται τις οδικές σημάνσεις και να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των τροχονόμων.

Να μην χρησιμοποιούν κατά την οδήγηση κινητά τηλέφωνα ή άλλες συσκευές που αποσπούν την προσοχή τους.

Να μην καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά, εφόσον πρόκειται να οδηγήσουν.

Να προστατεύουν τα παιδιά που επιβαίνουν στο όχημα, κάνοντας χρήση των παιδικών καθισμάτων.

Να «φορούν» απαραίτητα τις ζώνες ασφαλείας, όπως και τα κράνη στις μοτοσικλέτες.

Να μην υπερεκτιμούν τις οδηγικές τους ικανότητες και τις τεχνικές δυνατότητες των οχημάτων τους.

Να σέβονται και να προστατεύουν τους συνεπιβάτες και τους συνανθρώπους τους που χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο, οδηγώντας το όχημά τους με υπευθυνότητα και περίσκεψη.


Εξιχνίαση απάτης

Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Κατερίνης σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ημεδαπού άνδρα, καθώς όπως προέκυψε από την έρευνα, τον Ιούλιο του 2022, προσποιούμενος τον υπεύθυνο μεταπτυχιακού προγράμματος πανεπιστημίου του εξωτερικού, απέσπασε από ημεδαπή γυναίκα το χρηματικό ποσό των 2.200 ευρώ, δήθεν για τη συμμετοχή της στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα.

Σύλληψη για κλοπή

Συνελήφθη χθες (4 Νοεμβρίου 2023) το πρωί σε περιοχή της Ημαθίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Βέροιας, ανήλικος ημεδαπός, καθώς όπως προέκυψε από την έρευνα, το χρονικό διάστημα από 2 έως 3 Οκτωβρίου, από προαύλιο χώρο σχολείου, αφαίρεσε μεταλλικά αντικείμενα αξίας 500 ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.