Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023

Πάρκα τσέπης

Υπογράφει ο Αμοιρίδης Σταύρος

Γεωπόνος Α.Π.Θ.
Υπ. Δημοτικός Σύμβουλος Κιλκίς

Ένα βασικό πρόβλημα στην πόλη μας είναι η έλλειψη ανοιχτών χώρων, πράσινων χώρων, η εγκατάλειψη των υφιστάμενων καθώς και η "τσιμεντοποίηση" τους. Οφείλουμε να αναγεννήσουμε, να φροντίσουμε αυτούς τους χώρους και να δημιουργήσουμε νέους. Μία λύση που κερδίζει τα τελευταία χρόνια έδαφος σε όλη την Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα είναι τα πάρκα τσέπης. Δεν μπορεί κάποιος να διανοηθεί πώς έχουν γίνει στο παρελθόν έργα ή μικροεπεμβάσεις σε υφιστάμενες δομές και αντί να βλέπουμε περισσότερο πράσινο βλέπουμε περισσότερο τσιμέντο!

Τα πάρκα τσέπης αλλάζουν τη φυσιογνωμία μιας περιοχής, επηρεάζουν θετικά την καθημερινή ζωή, αλλάζουν το γκρίζο τοπίο της "τσιμεντοποίησης", δίνουν ανάσες οξυγόνου και λειτουργούν σαν πράσινες οάσεις! Τα πράσινα πάρκα δημιουργούνται με φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, περιέχουν φυτά όπως δέντρα και λουλούδια, προσφέρουν δροσισμό και συμβάλλουν στην κοινωνικοποίηση των κατοίκων.

Επιλέγουμε φυτά ανθεκτικά σε υψηλές θερμοκρασίες, στην ατμόσφαιρα της πόλης, που δεν χρειάζονται πολύ νερό αλλά πρέπει να είναι γηγενή, να "δένουν" με τη γειτονιά και να έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, ενώ οι εκτάσεις που επιλέγονται πρέπει να είναι μεταξύ 100 έως 600τ.μ.! Τα επιμέρους παρτέρια μπορούμε να τα οριοθετήσουμε από χαμηλούς αειθαλής φυτοφράχτες, ενώ με τη φύτευση ανθοφόρων θάμνων η μία πλευρά μετατρέπεται σε κάθετο πράσινο κήπο. Εναλλακτικά θα μπορούσαμε να κάνουμε πυκνές φυτεύσεις με πολλά διαφορετικά είδη.

Ειδικές πινακίδες τοποθετούνται σε κάθε φυτό η μία μεγαλύτερη σε συγκεκριμένο σημείο σημείο όπως και κατασκευές για φωλιές ωφέλιμων εντόμων. Το δάπεδο και το πεζοδρόμιο μπορεί να είναι από ειδικό, φιλικό προς το περιβάλλον σκυρόδεμα, τα παγκάκια από ανακυκλωμένη ξυλεία, το εκπαιδευτικό σύστημα ποτίσματος να είναι υπεδαφιο και ο φωτισμός από αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα.

Στα πάρκα τσέπης στόχος είναι η εξυπηρέτηση μιας γειτονιάς, αποφεύγουμε την "τσιμεντοποίηση" εκτάσεων με σκοπό την εξυπηρέτηση χιλιάδων ανθρώπων. Σε κάθε πάρκο υπάρχουν ιδιαίτερες πινελιές που έχουν σχέση με την περιοχή και οι κάτοικοι "υιοθετούν" το πάρκο. Πέραν της δημιουργίας ή αναγέννησης παλιότερου χώρου βασικός παράγοντας για τη λειτουργικότητα του είναι και η συντήρηση του.

Το ΝΕΟ Κιλκίς αφουγκράζεται τις ανάγκες των δημοτών και φέρνει ένα πράσινο και φιλικό Κιλκίς βελτιώνοντας την καθημερινότητά μας!

Το ΝΕΟ Κιλκίς έχει όραμα, στόχους και προσήλωση σε αυτούς!

Μαζί αλλάζουμε σελίδα για το ΝΕΟ Κιλκίς!








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.