Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023

Έλλη Φρεγγίδου: Ποιο πρέπει να είναι το μήνυμα των αυτοδιοικητικών εκλογών

Γράφει η Έλλη Φρεγγίδου

- Μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής
- Μέλος της Γραμματείας του τομέα Κοινωνικής Ένταξης και Συνοχής
- Υπεύθυνη του τομέα Πρόνοιας της Νομαρχιακής Επιτροπής στο Νομό Κιλκίς

Στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές το Κιλκίς απέδειξε πως επιζητά μια γνήσια προοδευτική πολιτική δύναμη για να γίνει η φωνή του. Η θέληση αυτή των πολιτών, αλλά και η ανάγκη τους αποτυπώθηκε σε ένα ηχηρό ποσοστό του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, κατατάσσοντάς το, μάλιστα, στη δεύτερη θέση στο Νομό μας.

Μια πολιτική νίκη, που ανήκει πρωτίστως στον Κιλκισιώτη και στην Κιλκισιώτισσα και ακολούθως, στους κομματικούς παράγοντες του τόπου μας, που οδήγησαν το άρμα αυτής της προσπάθειας. Κι ήταν πραγματικά συγκινητικό και για μένα προσωπικά, να αντιπαραβάλλεται στο συνολικό πολιτικό χάρτη της χώρας το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ στο Κιλκίς, ως μια αποτύπωση της προσδοκίας μιας μικρής κοινωνίας να ανατρέψει τη συντήρηση και να εξαλείψει τις μεγάλες κοινωνικές ανισότητες.

Η μάχη, όμως, για τη δημοκρατία, την αλλαγή, την πρόοδο και την ελπίδα, είναι μια μάχη διαρκής, που καθρεφτίζεται στην αναγκαιότητα μιας ολόκληρης κοινωνίας. Κι όσο μεγαλύτερη η νίκη, τόσο πιο ανερμήνευτοι οι λόγοι για το ρίψασπι.

Όλες αυτές οι σκέψεις με οδήγησαν, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, να απευθυνθώ σε όλους εσάς τους συμπολίτες μου, όπως κάνω, άλλωστε εδώ και πάρα πολλά χρόνια (κοντά δυο δεκαετίες αρθρογραφίας) με μόνη έγνοια την αγάπη για τον τόπο μου:

Συντοπίτες και συντοπίτισσες,

είμαι βέβαιη πως μετά την αναγέννηση της παράταξής μας και τα ενθαρρυντικά ποσοστά των τελευταίων βουλευτικών εκλογών, αναμένατε από εμάς μια νέα αυτοδιοικητική πρόταση, που να αποτυπώνει τις συνολικές ιδέες και τις αρχές μας.

Απολογούμαι απέναντί σας, που σε αυτές τις δημοτικές εκλογές, ως μια θεσμική εκπρόσωπος ενός προοδευτικού πολιτικού φορέα, που εσείς φέρατε στην δεύτερη θέση του Νομού μας, δεν μπόρεσα να σας προσφέρω αυτήν την πρόταση. Λυπάμαι βαθιά και ειλικρινά, που δεν σας έδωσα τη δυνατότητα και την ευκαιρία να εκφραστείτε μέσα από έναν προοδευτικό συνδυασμό, που δεν θα ήταν ο κομπάρσος αλλά ο πρωταγωνιστής στα δρώμενα του τόπου μας.

Απολογούμαι, λοιπόν, που για πρώτη φορά -μετά τη Μεταπολίτευση- η κεντροαριστερά δεν εκπροσωπήθηκε σε δημοτικό συνδυασμό κι -έτσι απλά και αθόρυβα- η λάμψη των προηγούμενων εκλογών δεν μετουσιώθηκε σε φλόγα της αλλαγής για αυτόν τον μικρό μας τόπο.

Κι αυτή η αστεγία της σοσιαλδημοκρατίας είχε ως αποτέλεσμα άνθρωποι ικανοί και δραστήριοι, που θέλησαν να προσφέρουν στα κοινά, να βρίσκουν μια γωνιά έκφρασης σε αλλότρια μέρη. Ζητώ συγγνώμη και από αυτούς, που δεν τους πρόσφερα τη σκέπη ενός οικοδομήματος με το πρόσημο της κεντροαριστεράς και με ό,τι αυτό συμβολίζει.

Ξέρω καλά πως για τους πολίτες του Κιλκίς, τα φώτα της πόλης δεν σβήνουν στις 7 το απόγευμα μιας Κυριακής των εκλογών.

Εμείς ζούμε στο Κιλκίς, βιοποριζόμαστε στο Κιλκίς, σε αυτούς τους δρόμους βαδίζουμε και δεν ανταλλάσσουμε καλημέρες μονάχα για έναν-δυο μήνες ανά τετραετία. Δεν τρώμε στις ταβέρνες μας μονάχα τότε, δεν περιδιαβαίνουμε στην αγορά της πόλης μόνο τότε και δεν αγωνιούμε για το Κιλκίς μας περιοδικά και κατά περίσταση.

Εμείς δεν ζυγιάζουμε τις αποφάσεις μας με βάση τα ιδιοτελή μας συμφέροντα και τις προσωπικές μας φιλοδοξίες. Δεν μας νοιάζουν τα χρίσματα αλλά τα απτά αποτελέσματα γιατί μονάχα αυτά διαμορφώνουν την πορεία των παιδιών μας στο μέλλον.

Το ΠΑΣΟΚ είναι ταυτισμένο με το θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδιαιτέρως στο Δήμο Κιλκίς, οι προοδευτικοί συνδυασμοί, που στηρίχθηκαν από την παράταξή μας έχουν αφήσει ισχυρό το αποτύπωμά τους στην κοινωνία μας. Γιατί στη δημοκρατική μας παράταξη, η αγάπη για την αυτοδιοίκηση υπερβαίνει διαχρονικά την ιδιοτέλεια.

Σε λίγες μόνο βδομάδες, θα σταθείτε και πάλι στο παραβάν των αποφάσεων. Θα κληθείτε, για άλλη μια φορά, να αξιολογήσετε τα πρόσωπα των υποψηφίων, την καθαρότητα του λόγου τους, αλλά και το ρεαλισμό των προτάσεων, που κατατίθενται από τους υπάρχοντες συνδυασμούς.

Μέσα σε αυτόν, λοιπόν, το μικρό λευκό φάκελο, το φάκελο που κρίνει το μέλλον του τόπου μας, δεν εσωκλείετε μια στιγμιαία και αβίαστη απόφαση.

Αλλά ένα μήνυμα, που καθορίζει το αύριο.

Ένα μήνυμα -που δεν μπορεί και δεν πρέπει να έχει άλλο στόχο- παρά την αξιοσύνη και την ανιδιοτέλεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.