Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023

Δήμος Παιονίας.. μήπως διαφαίνονται δείγματα ενός αναπτυξιακού δήμου;

Παρεμβαίνει η αναγνώστρια της Γνώμης, Γεωργία Τεπερίδου

Οι έως τώρα αναρτήσεις μου, ίσως θεωρηθούν από κάποιους ότι είμαι επικρίτρια στον δήμο Παιονίας και στέκομαι απέναντι του.

Η απάντηση μου είναι ΟΧΙ.

Δεν είμαι η επικρίτρια ούτε βρίσκομαι απέναντι από τον δήμο Παιονίας όπως ίσως το εννοούν κάποιοι. Θέλω να βρίσκομαι στο πλευρό του δημότη αυτού του δήμου, ηλικιωμένου ή νεαρού. Δεν κατεβαίνω φυσικά στις εκλογές. Επιθυμώ ένα καλύτερο δήμο για την διαβίωση των κατοίκων του πολύ απλά. Τώρα εάν η δημοτική αρχή λειτουργεί προς όφελος των λίγων και όχι προς όφελος των δημοτών, τότε λογικό θα φαίνεται ότι οι δημοσιεύσεις μου χαρακτηρίζονται ότι βρίσκονται απέναντι του δήμου μας.

Στην νέα αυτή ανάρτηση στον τίτλο αναφέρθηκα ότι διαφαίνονται δείγματα αναπτυξιακού δήμου και δεν είναι καθόλου ειρωνικό.

Αφορμή στάθηκε το δελτίο τύπου του δήμου Παιονίας για την δημιουργία καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Το εγχείρημα αναφέρεται στη φιλοξενία περίπου 50 – 60 ζώων, κτιρίου διοίκησης εμβαδού περίπου 50 τ.μ. και των απαραίτητων διαμορφώσεων του χώρου ώστε το καταφύγιο να είναι λειτουργικό.

Ίσως εδώ θα έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα στο θέμα της στέγασης στα ήδη εγκαταλελειμμένα κτίρια -φαντάσματα του δήμου Παιονίας, κάτι που ίσως να ήταν πιο οικονομικό στο θέμα το κατασκευαστικό κάτι που ίσως εξοικονομώντας χρήματα τα οποία θα διατίθενται στα ουσιαστικά λειτουργικά έξοδα για τα ζώα συντροφιάς που θα φιλοξενούνται και όχι στον εργολάβο του έργου.

Βασικοί στόχοι της πρότασης είναι η δημιουργία των υποδομών φροντίδας και προστασίας των αδέσποτων ζώων συντροφιά, με σκοπό να μειωθεί άμεσα ο αριθμός των ελευθέρων αδέσποτων ζώων. Υπάρχει αλήθεια πρόβλεψη για προσλήψεις των ατόμων που ήδη ασχολούνται με την φροντίδα των αδέσποτων εδώ και χρόνια με ανιδιοτέλεια και αγάπη ή θα απασχοληθούν πρόσωπα ακόλουθοι, να βολευτούν, που βοήθησαν στην συλλογή ψήφων.

Στο νέο αυτό εγχείρημα θα υπάρχει πρόβλεψη για συνεργασία με τις φιλοζωικές και με τους συλλόγους του δήμου;

Δυστυχώς η ιστορία μας έχει διδάξει ότι πολλά πράγματα δεν γίνονται με προοπτική και αποσκοπούν στο κέρδος επικεντρώνοντας στην ικανοποίηση των ημετέρων και όχι στο πραγματικό αντικείμενο του έργου.

Εγώ τι θα πρότεινα;

Να δημιουργηθεί ιστοσελίδα ενημέρωσης και επικοινωνίας με ιδιώτες.

Να υπάρχει ενημέρωση για τα οφέλη της φιλοζωίας από το σχολεία

Να προωθηθεί σε ένα χρονικό διάστημα η ΔΩΡΕΑΝ στείρωση και η Δωρεάν παροχή ηλεκτρονικής καταγραφής (chip) ώστε οι ιδιοκτήτες να φροντίσουν αυτό μέσα σε ένα εύλογο διάστημα.

ΜΗΝ ΤΟ ΚΟΡΟΪΔΕΎΕΤΕ και μην βιαστείτε να πείτε αυτά δεν γίνονται διότι στην Ολλανδία και στην Σλοβακία με αυτόν τον τρόπο κατάφεραν να πετύχουν να μην υπάρχουν αδέσποτα ζώα συντροφιάς. Λέτε αυτοί στις ανεπτυγμένες χώρες να κάνουν  λάθος και να γνωρίζουν περισσότερα οι επικριτές της πρότασης αυτής;

Και ερχόμαστε στο δύσκολο κομμάτι του θέματος που είναι οι δημότες, όλοι εμείς.

Πόσο προετοιμασμένοι είμαστε κοινωνικά, ώστε  να αποδεχθούμε μια νέα κατάσταση που θα βασίζεται στην συνεργασία με την δημοτική αρχή  και στην υπευθυνότητα μας; Αλήθεια πόσο υπεύθυνοι είμαστε ώστε να δεχτούμε ότι το κατοικίδιο είναι ευθύνη μας και όχι ένα παιχνίδι που με την πρώτη δυσκολία να το εγκαταλείπουμε; Επίσης στους κύκλους των κυνηγών υπάρχει συνήθεια να εγκαταλείπουν τα ζώα συντροφιάς επειδή δεν εκπληρώνουν τις προσδοκίες τους στο κυνήγι, αντιμετωπίζοντας τα ζώα αυτά ως εργαλεία και όχι σας ψυχές.

Με αυτή την ανεύθυνη συμπεριφορά μας το καταφύγιο ζώων συντροφιάς θα λειτουργεί ως συλλέκτης ζώων.

Μην εκπλήσσεστε που εμείς φταίμε για όλο αυτό. Η ισχυρογνωμοσύνη μας ή η άγνοια μας στο θέμα για τα αδέσποτα δημιουργεί τις καταστάσεις που εμείς τα εγκαταλείπουμε  και αδιαφορούμε,  με αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό τους .

Για αυτό έθεσα ως πρόταση τον τρόπο επιτυχίας του αντίστοιχου εγχειρήματος στις χώρες όπως την Ολλανδία και την Σλοβακία. Από αυτά τα παραδείγματα τα επιτυχημένα θα πρέπει η δημοτική αρχή να παραδειγματιζεται και να εφαρμόζει αντίστοιχες πολιτικές. Δηλαδή στην παρούσα, η δημοτική αρχή θα πρέπει να θεσπίσει τις δωρεάν στειρώσεις και την ηλεκτρονική ταυτότητα ώστε να υπάρχει κίνητρο να ελεγχθεί ο πληθυσμός των υπαρχόντων αδέσποτων. 

Θα μου πείτε δεν γίνονται αυτά στην κοινωνία μας.

Θα συμφωνήσω……. εν μέρει αλλά θα πρέπει να αρχίσουν να γίνονται κάποια στιγμή.

Εδώ θα μου πείτε ο συνδημότης μας ακόμα θα πάει αν ψηφίσει με γνώμονα τον συγγενή ή το προσωπικό κέρδος χωρίς να εξετάζει αν ο υποψήφιος είναι κατάλληλος και ικανός να προσφέρει στο κοινό σύνολο.

Όμως έχω πίστη, έχω ελπίδα ότι ίσως αφυπνιστούμε επιτέλους και να δούμε την δύναμη που έχουμε. Ίσως τότε τελικά γίνουμε οι υπεύθυνοι πολίτες που θα έχουμε την δύναμη να κάνουμε τον τόπο μας καλύτερο. Ίσως τότε με τους κατάλληλους εκλεγμένους στην διοίκηση του δήμου, να δημιουργήσουμε ένα δήμο πρότυπο που πρωτεύοντα ρόλο θα έχει ο δημότης.

Ίσως αποδείξουμε ότι με την υπεύθυνη στάση μας, σε συνεργασία με την δημοτική αρχή, μπορούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης στον δήμο αυτό , να βρούμε λύσεις στις καθημερινές προκλήσεις που αφορούν όλους μας, όπως και αυτή της παρουσίας των αδέσποτων, και να αρχίσουμε να γινόμαστε, επιτέλους, ένας σύγχρονος αναπτυξιακός δήμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.