Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

Σεμινάριο Ιστορίας με το Βλάση Αγτζίδη για τη Μικρασιατική Καταστροφή

Σεμινάριο Ιστορίας: Παρασκευή 14 Ιουνίου, 7.00μμ συζητώντας για τη Μικρασιατική Καταστροφή Με τους Δημ. Λυμπουρίδη και Μαν. Κασιμάτη

Του Βλάση Αγτζίδη
Την Παρασκευή θα κλείσει και ο φετινός κύκλος εισηγήσεων του Σεμιναρίου Ιστορίας που επιμελούμαι στο πλαίσιο του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Δήμου Κηφισιάς με ένα αφιέρωμα στη Μικρασιατική Καταστροφή, την αναφορά στις ευθύνες και την φωτογραφική και κινηματογραφική αποτύπωση των γεγονότων.

Οι εισηγήσεις θα γίνουν στην έδρα του Ελεύθερου Πανεπιστημίου (Βιβλιοθήκη του Δήμου Κηφισιάς -Έπαυλη Δροσίνη, Αγ. Θεοδώρων & Κυριακού).

Το πρώτο θέμα για τις ευθύνες για τη Μικρασιατική Καταστροφή θα το παρουσιάσει ο Δημήτρης ΛΥΜΠΟΥΡΙΔΗΣ, με αφορμή την έκδοση της πολύχρονης έρευνάς του από τις εκδόσεις Historical Quest. Στο βιβλίο του με τίτλο «1922. Οι Ευθύνες» παραθέτει τα γεγονότα και καταθέτει με τόλμη τη δική του ερμηνεία για τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η ετυμηγορία του ως ιστορικός ερευνητής είναι αυστηρή μεν, ακριβοδίκαιη δε. Κάποιος μπορεί να μη συμφωνήσει μαζί της. Δεν μπορεί όμως να διαφωνήσει με τα γεγονότα στα οποία την στηρίζει. Αυτά μιλούν από μόνα τους. 

Η διερεύνηση και η εξέταση ενός μεγάλου όγκου ιστορικών πηγών με ψύχραιμη και νηφάλια ματιά ώστε να απαντηθούν μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα που είναι καυτά ακόμη και σήμερα. Ποιες πολιτικές πράξεις και επιλογές οδήγησαν στον αφανισμό της μακραίωνης ελληνικής παρουσίας από τη γη της Μικράς Ασίας; Ποιοι ευθύνονται για τα πολιτικά και στρατιωτικά σφάλματα που οδήγησαν στην ήττα και στο βαθύ τραύμα της καταστροφής και της προσφυγιάς; Με άλλα λόγια, ποιοι ήταν οι κύριοι υπεύθυνοι της Μικρασιατικής Καταστροφής;

Το έτος 1922 έχει σφραγίσει ανεξίτηλα την ιστορική πορεία και τη συλλογική μνήμη του Ελληνισμού. Είναι το έτος του μεγάλου Ξεριζωμού και Καταστροφής των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, ένα χρονικό ορόσημο πολύπλευρης σημασίας. Ο απόηχος εκείνων των κοσμοϊστορικών γεγονότων φτάνει ως τις ημέρες μας και οι δραματικές συνέπειες της Μικρασιατικής Καταστροφής ορίζουν ακόμη τη γεωπολιτική και πολιτισμική θέση της Ελλάδας και τις σχέσεις της με την Τουρκία.

Στη συνέχεια ο Ιστορικός φωτογραφίας Μανώλης ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ θα παρουσιάσει το θέμα “Καταγράφοντας με τον φακό του φωτογράφου- κινηματογραφιστή Ζοζέφ Χεπ τα ιστορικά γεγονότα το 1922-23". Ο Ζοζεφ Χεπ: καταγράφει σημαντικα γεγονοτα του 1922-3, όπως: μεταφορα τραυματιων, μεταφορα ανταλλαγη αιχμαλωτων, προσφυγες στην Αθηνα, ξενη βοηθεια, κτισιμο πρωτων οικισμων.

Θα αναφερθεί επίσης στους κινηματογραφιστές στη Μικρασιατικη Εκστρατεια:

- Εμίλ Λέστερ, φωτογράφος-κινηματογραφιστής της εταιρίας «Τριανταφύλλου &Πίκρα»,

- Γιώργος Προκοπίου, εικαστικός, φωτογράφος-κινηματογραφιστης,

- Joseph Hepp, φωτογραφος-κινηματογραφιστης της ΑγγλικοΕλληνικης εταιρειας

- Δημητρης Γαζιαδης, φωτογραφος-κινηματογραφιστης της DAG Film.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.