Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Εκδηλώσεις μνήμης στην Ευρωπό Νομού Κιλκίς

Υπογράφει ο Απόστολος 
Καραγιαννόπουλος 
Πρόεδρος Εταιρείας Μικρασιατικών Σπουδών και Ερευνών Ευρωπού
Εξαιρετική επιτυχία σημείωσαν οι εκδηλώσεις μνήμης που πραγματοποιήθηκαν στον Ευρωπό – Ν.Κιλκίς το Σάββατο 15 και την Κυριακή 16 Ιουνίου 2024, για αυτούς που θυσιάστηκαν στις αλησμόνητες πατρίδες Φούλατζικ της Μικράς Ασίας και Τσαντώ της Ανατολικής Θράκης. Αναλυτικότερα:

Το Σάββατο 15 Ιουνίου 2024

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Αγροτικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ευρωπού ο πρώην Δήμαρχος Ευρωπού κ. Ευθύμιος Κουρτζανίδης φόρτισε συναισθηματικά τους παραβρισκόμενους με την ομιλία του «Συνομιλώντας με τον παππού και τη γιαγιά». Μέσα από την αφήγησή του μετέφερε με λόγια αυτά που αισθάνεται ο κάθε Φουλατζικιωτης φέρνοντας στο νου το δικό του παππού και τη δική του γιαγιά. ΄Ηταν μια κατάθεση ψυχής, λυτρωτική δημόσια εξομολόγηση για τον ίδιο.

Ο κ.Κουρτζανίδης αναφέρθηκε στις πολλές, χωρίς επιτυχία προσπάθειες που έκανε να συνομιλήσει με τον παππού του και τη γιαγιά του για τα γεγονότα του Ολοκαυτώματος και της ολοσχερούς καταστροφής του Φουλατζικιού τον Ιούνιο του 1920 καθώς και του ξεριζωμού από τις πατρογονικές εστίες επειδή η μόνιμη απάντηση του παππού του με τρεμάμενη φωνή ήταν «μπράχ ογλούμ» (σ.σ. «άφησέ τα παιδί μου»). Για το μεγάλο ταξίδι της προσφυγιάς που ακολούθησε. Από Κωνσταντινούπολη και Νικομήδεια σε Μυτιλήνη, Λήμνο, Σάμο, Καλαμάτα, Βόλο και Καραμπουρνάκι Θεσ/νίκης. Και από εκεί στην συνέχεια για Ευρωπό, για Βέροια και για τα χωριά Κορμίστα και Βιτάστα (σημερινή Κρηνίδα) των Σερρών.. Αναφέρθηκε στην προτροπή του παππού «Ογλούμ ουνούτμα» (σ.σ. «παιδί μου μη ξεχνάς» .και θυμήθηκε τη γιαγιά του συχνά να λέει τη λέξη «μπουγουλίορουμ» (σ.σ. «πνίγομαι»).

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με προβολή βίντεο από επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στο Φούλατζικ της Βιθυνίας της Μικράς Ασίας.
Η εκδήλωση έκλεισε με κέρασμα στους παραβρισκόμενους,.
Παράλληλα στον προθάλαμο είχε στηθεί έκθεση με φωτογραφίες από τις κατά καιρούς επισκέψεις απογόνων Φουλατζικιωτών στο Φούλατζικ.

Στο ξεκίνημα της εκδήλωσης αναγνώστηκαν χαιρετιστήριες επιστολές του Αντιπεριφερειάρχη Κιλκίς κ. Βεργίδη Ανδρέα και του Δημάρχου Παιονίας κ. Σιωνίδη Κων/νου

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους:

Ο Ιερέας του Ι.Ν.Γεωργίου Ευρωπού κ/Αρντελεάν Ιωάννης, ο πρώην Δήμαρχος Παιονίας κ. Λαπόρδας Αθανάσιος, ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών Δήμου Παιονίας κ. Τζούρτζος Αθανάσιος, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ κ. Ναλμπάντης Τριαντάφυλλος, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Παιονίας κ. Ντάτος Ιωάννης, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ.Παρασκευόπουλος Γεώργιος, ο Τοπικός Σύμβουλος Ευρωπού κ. Παπαδόπουλος Μιχαήλ (ως εκπρόσωπος της Προέδρου της Κοινότητας κ.Πατσίδου Κυριακής), ο Τοπικός Σύμβουλος Πολυπέτρου κ. Παντσίδης Πολυκράτης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Πολυκάστρου και Περιχώρων κ. Κουμαρνέτος Γρηγόριος, αντιπροσωπεία Φουλατζικιωτών από την Κρηνίδα Σερρών και πλήθος κόσμου.

Την Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

Στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ευρωπού πραγματοποιήθηκε Θεία Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων των θηριωδιών του Τούρκων στο Φουλατζίκι της Μ.Ασίας και στην Τσαντώ της Αν.Θράκης με πολύ μεγάλη παρουσία κατοίκων του Ευρωπού και αντιπροσωπειών των απανταχού Φουλατζικιωτών (Θεσσαλονίκη, Βέροια, Κορμίστα και Κρηνίδα του Ν.Σερρών κ.α.)

Στην συνέχεια στο Μνημείο Σφαγιασθέντων στον αύλειο χώρο της εκκλησίας πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφανιών.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κέρασμα στο Πνευματικό Κέντρο.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο Β΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και Βουλευτής Κιλκίς κ. Γεωργαντάς Γεώργιος, ο Δήμαρχος Παιονίας κ.Σιωνίδης Κωνσταντίνος, ο Διοικητής της 33ης Μ/Κ Ταξιαρχίας Ταξίαρχος κ.Ελευθεριάδης Θεόδωρος, ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. Αστυνόμος Β΄ κ.Σωτηριάδης Ιωάννης, ο πρώην Δήμαρχος Παιονίας κ. Λαπόρδας Αθανάσιος, ο πρώην Δήμαρχος Ευρωπού κ. Κουρτζανίδης Ευθύμιος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Παπουλίδης Σταμάτιος, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΠαιονίας κ. Ναλμπάντης Τριαντάφυλλος, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Δουλκερίδης Γεώργιος και Συμεωνίδης Ιωάννης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κα Ιορδανίδου Σοφία και κ. Παρασκευόπουλος Γεώργιος, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Φανού κ.Παυλακούδης Δημήτριος και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Πολυκάστρου και Περιχώρων κ. Κουμαρνέτος Γρηγόριος.


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.