Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024

Οι δικοί μας ήρωες...

Γράφει ο Βασίλης Αθανασιάδης
Στέργιος Β. Ιωαννίδης 1945 - 1967
Στα πλαίσια των “ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΙΝΩΝ 2024” και με αφορμή την επικείμενη σε ένα μήνα συμπλήρωση 50 χρόνων (1974 - 2024) από την “μαύρη επέτειο” της Τουρκικής εισβολής και κατοχής μέχρι και σήμερα μεγάλου τμήματος της Κύπρου μας, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 16 Ιουνίου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Πολυκάστρου εκδήλωση “Τιμής και Μνήμης” για τους 23 συνδημότες μας που πολέμησαν στην Κύπρο κατά την περίοδο 1964 - 1967 και το δραματικό καλοκαίρι του 1974 Ιούλιο και Αύγουστο τις 2 τελευταίες φάσης του Αττίλα 1 και 2.

Την απόλυτα επιτυχημένη εκδήλωση διοργάνωσε ο Δήμος Παιονίας σε συνεργασία με την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (Ε.Α.Α.Σ.) και των Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών ν Κιλκίς, με συντονιστή της εκδήλωσης τον Πολυκαστρινό Αξιωματικό ε.α. και γενικό γραμματέα του Δήμου μας κ Γιάννη Ντάτο.

Η συνεργασία τέλεια, το αποτέλεσμα άριστο, η εκδήλωση άκρως επιτυχημένη, κατάμεστη η αίθουσα από του επιζώντες ήρωες μας, τους συγγενείς και φίλους και πλήθος συνδημοτών μας.

Έντονα συγκινησιακή ατμόσφαιρα και ιδιαίτερη χαρά στα πρόσωπα όλων, για την έστω και μετά 50 και πλέον χρόνια, απόδοση της οφειλόμενης τιμής στους ήρωες μας.

Για τα δραματικά, ιστορικά γεγονότα εκείνης της περιόδου αλλά και για όσα ακολούθησαν μέχρι και σήμερα μίλησαν: ο συντοπίτης μας δάσκαλος Ανδρέας Θ. Γκαντίδης, με θέμα “Η αυτοθυσία και ο ηρωισμός εχέγγυα της ιστορικής συνέχειας του έθνου μας”.

Ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός και συγγραφέας κύριος Χρήστος Γκόλιαρης, αναφέρθηκε στα γεγονότα από την αρχή του αιτήματος των Κυπρίων για αυτοδιάθεση, για τον αγώνα της ΕΟΚΑ και για τα γεγονότα μέχρι και το 1974.

Ο κ Γιάννης Ντάτος περιέγραψε όλα τα δραματικά γεγονότα του Ιουλίου και του Αυγούστου 1974 με περιγραφή των μαχών που διεξήχθησαν και με αναφορά στους νεκρούς, με παράλληλη προβολή σχετικών διαφανειών.

Ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης αναφέρθηκε για τα μετά το 1974 και κυρίως για τις πολιτικές και διπλωματικές διεργασίες προς επίλυση του προβλήματος.

Και τέλος ο Αξιουπολίτης, δικός μας, Δημοσιογράφος κ Παντελής Σαββίδης σχολίασε όλα όσα ακούστηκαν και συνεχίστηκαν από τότε μέχρι σήμερα εστιάζοντας ιδιαίτερα στον ανθελληνικό και αντί κυπριακό ρόλο του τότε Υπ Εξωτερικών των Η.Π.Α. Χένρι Κίσινγκερ.

Στο βήμα της εκδήλωσης ο Δημοσιογράφος κ. Παντελής Σαββίδης

Οι τιμηθέντες ήρωες μας της περιόδου 1964 -1967 είναι:

Στέργιος Β. Ιωαννίδης 1945 - 1967 κάτοικος Πολυκάστρου

Αθανάσιος Ι. Γκοτζίρης κάτοικος Βαφειοχωρίου

Χρήστος Αρ. Δουμπιώτης κάτοικος Βαφειοχωρίου

Γιάννης Γ. Καμπουρούδης κάτοικος Πολυκάστρου

Γεώργιος Ι. Καρακασίδης κάτοικος Πολυκάστρου

Χαράλαμπος Αν. Μελίδης κατοικος Πολυκάστρου

Κωνσταντίνος Χρ. Τζαβέλας κάτοικος Βαφειοχωρίου

Γεώργιος Αβρ. Τσιτιρίδης κάτοικος Πλατανιάς

Στάικος Στ. Χαμουρούδης κάτοικος Πολυκάστρου

Οι τιμηθέντες ήρωες των δραματικών γεγονότων του 1974:

Δημήτριος Κ. Γραμματικόπουλος κάτοικος Πολυκάστρου

Νίκος Π. Δεληστογιαννάκης κάτοικος Βαφειοχωρίου

Δημήτριος Ζ. Διγκλής κάτοικος Ομαλού

Θεοδόσιος Χ. Καραβίδας(Σ/χης ε.α.) κάτοικος Αξιούπολης

Ιωάννης Π. Καραπαναγιώτης κάτοικος Αξιούπολης

Στέφανος Χ. Κοζκόζης κάτοικος Ευρωπού

Γεώργιος Γρ. Κουμαρνέτος κάτοικος Πολυκάστρου

Δημήτριος Χρ. Μπακάλης κάτοικος Γρίβας

Ευάγγελος Δ. Πάσιος κάτοικος Κάρπης

Χρήστος Στ. Σιώπκας κάτοικος Αξιούπολης

Ιωάννης Δ. Τρύπκης κάτοικος Γρίβας

Γεώργιος Ι. Τσεκούρας κάτοικος Πλατανιάς

Ιωάννης Αλ. Τσολακίδης κάτοικος Αξιούπολης

Θεόφιλος Γ. Τσαγγαδάς(Σ/χης ε.α.) κάτοικος Αξιούπολης


Όλοι αυτοί αγωνίστηκαν για την πατρίδα μας και για μία ελεύθερη Κύπρο.
Οι τιμηθέντες ήρωες.
στο κέντρο ο Δήμαρχος Παιονίας, Κ. Σιωνίδης
και στο άκρο δεξιά ο συντονιστής της εκδήλωσεις κ Γιάννης Ντάτος

Όλοι επέστρεψαν μαχητές - ήρωες, ένας μόνον συνδημότης μας και Πολυκαστρινός, ο αλησμόνητος Στέλιος Β. Ιωαννίδης επέστρεψε στα 22 του χρόνια τον Απρίλιο του 1967 τυλιγμένος με την Ελληνική σημαία σε περίκλειστο φέρετρο.

ΑΘΑΝΑΤΟΣ ΗΡΩΑΣ

Στέλιος Β. Ιωαννίδης
Αναμνηστική φωτογραφία από την θητεία του στον Έβρο (Άνοιξη 1966)

Ο μοναδικός συνδημότης μας και Πολυκάστρινός που επέστρεψε νεκρός - αθάνατος είναι ο αλησμόνητος Στέλιος Β. Ιωαννίδης, ο οποίος εφονεύθη εν υπηρεσία στα περίχωρα της Λευκωσίας 5 Απριλίου 1967, όπως βλέπουμε αυτό συνέβη 7 χρόνια και 3,5 μήνες πριν την εισβολή του Αττίλα που συνέβη στις 20 Ιουλίου το 1974.
Από την Κύπρο με αγάπη. Φθινόπωρο 1966

Ο Στέλιος μας, γιος του Βασίλη Ι. Ιωαννίδη, Σιναπλιώτης στην καταγωγή και της Καλλιόπης το γένος Κατραμάδα από τον Ραβδά της Ανατολικής Ρωμυλίας, γεννήθηκε το 1945 στο Πολύκαστρο και κατά τη Στρατιωτική του θητεία στα Τ/Θ αφού υπηρέτησε για μικρό διάστημα στον Έβρο, συνέχισε την υπηρεσία του στην Κύπρο, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή.

Η κηδεία του ήταν πάνδημη, με την παρουσία στρατού, πραγματοποιήθηκε στο Πολύκαστρο, στις 24 Απριλίου 1967, θρήνος απερίγραπτος για τον πατέρα, τη μάνα, τους συγγενείς και για τους εκατοντάδες συγχωριανούς φίλους, στη χαροκαμένη μάνα δόθηκε η Ελληνική σημαία που κάλυπτε το φέρετρό του.

Ήταν ένα πανέμορφο παλικάρι, το δεύτερο από τα τρία αγόρια του Βασίλη και της Καλλιόπης και ήταν μόλις 22 ετών, έδωσε τη ζωή του για την πατρίδα, στα χώματα της Ελληνικής Κύπρου.
Η τελευταία φωτογραφία του Στέλιου από την Κύπρο.
13 ημέρες πριν τον θάνατό του και την πορεία προς την αθανασία.

Η τελευταία του γραφή με μία φωτογραφία και ένα υπέροχο λευκό μαντήλι από την Κύπρο, στάλθηκε στις 23 Μαρτίου 1967 στην αγαπημένη του εξαδέλφη (αδερφοπαίδια) και σύζυγό μου Μαρία Γ. Ιωαννίδου - Αθανασιάδου, ακριβώς 13 ημέρες μετά στις 5 Απριλίου ήλθε το θλιβερό μαντάτο, ο Στέλιος μας σκοτώθηκε στην Κύπρο εν υπηρεσία.

Το μαντήλι από την Κύπρο προς την αγαπημένη του ξαδέρφη Μαρία όπως είναι σήμερα 57 χρόνια από την αποστολή του και από τον θάνατο του Στέλιου.

Αιώνια η μνήμη του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.