Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

Παραδόθηκε η οριστική μελέτη για το φράγμα Μεταξοχωρίου

Δελτίο τύπου Γιώργου Γεωργαντά
Παραδόθηκαν σήμερα από τον ανάδοχο, στην αρμόδια επιτροπή παραλαβής της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, οι οριστικές μελέτες που αφορούν το «Έργο Κατασκευής Φράγματος και Αρδευτικού δικτύου Μεταξοχωρίου Ν. Κιλκίς – Συστήματα Τηλεμετρίας Διαρροών και Εξοικονόμησης Νερού και Ενέργειας». 

Με την παράδοση των οριστικών μελετών, το έργο, το οποίο προωθήθηκε ήδη από τον Μάρτιο του 2023 από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επί θητείας Γιώργου Γεωργαντά, εισέρχεται σε διαδικασία υλοποίησης. 

Ενδεικτικό της ταχύτητας με την οποία έτρεξαν οι διαδικασίες είναι ότι η οριστική μελέτη ολοκληρώθηκε σε χρόνο συντομότερο των δύο ετών, μετά τη συνάντηση του Αυγούστου του 2022 στην Τέρπυλλο, μεταξύ του κ. Γεωργαντά, του δημάρχου Κιλκίς Δημήτρη Κυριακίδη, του αντιδημάρχου Αλέξανδρου Σημαιοφορίδη και αγροτών της περιοχής, στην οποία επιβεβαιώθηκε η σκοπιμότητα του έργου και δρομολογήθηκε η προκήρυξη για τη σύνταξη μελέτης.

Η ύπαρξη της οριστικής μελέτης δίνει τη δυνατότητα ώστε εντός του φθινοπώρου με την έναρξη του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α) να μπορέσει να κατατεθεί το αίτημα για την ένταξη και δημοπράτηση του έργου αυτού καθώς ήδη έχει γίνει η αναγκαία προεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την προτεραιοποίηση του συγκεκριμένου έργου, προϋπολογισμού 20.000.000 ευρώ περίπου.

Η θέση του Φράγματος Μεταξοχωρίου βρίσκεται σε απόσταση 0,5km βορειανατολικά του οικισμού Μεταξοχωρίου, επί του χειμάρρου Κοτζά, κλάδου του Γαλλικού ποταμού. Οι περίμετροι των αρδευόμενων περιοχών βρίσκονται εντός των αγροκτημάτων Μεταξοχωρίου, Τερπύλλου και Διποτάμου, που χωροθετούνται εντός των ορίων της Δημοτικής Ενότητας Κρουσσών του Δήμου Κιλκίς, της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Το φράγμα προβλέπεται να είναι χωμάτινο με κεντρικό πυρήνα από αργιλικό υλικό και σώματα στήριξης από αμμοχάλικα της κοίτης. Το ύψος του φράγματος από την κοίτη του υδατορέματος έως τη στέψη του είναι 29,50m, το συνολικό ύψος νερού 24,50m και το ωφέλιμο ύψος νερού 14,50m. Η συνολική χωρητικότητα μέχρι την ανώτατη στάθμη νερού είναι 2.819.690m3 εκ των οποίων ο απολήψιμος όγκος νερού είναι 2.538.340m3. Προβλέπονται δύο ανεξάρτητα δίκτυα ύδρευσης, το δίκτυο Μεταξοχωρίου, με καθαρή αρδευόμενη έκταση 2.704 στρ. και το δίκτυο Τερπύλλου – Διποτάμου με καθαρή αρδευόμενη έκταση 5.985 στρ., σύνολο 8.662 στρ..

Όπως προκύπτει από το πρωτόκολλο παραλαβής το οποίο φέρει ημερομηνία 15/5/2024 η μελέτη περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αξιολόγηση της οριστικής υδραυλικής μελέτης του φράγματος, τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, τη γεωλογική και γεωτεχνική ανασκόπηση του φράγματος, την ανάπτυξη συστήματος έξυπνης άρδευσης και ακριβούς γεωργίας και λεπτομερείς περιγραφές για το αντλιοστάσιο και τις μηκοτομές των αγωγών που θα διαπεράσουν το δίκτυο του Μεταξοχωρίου.

Με αφορμή την παραλαβή των οριστικών μελετών ο κ. Γεωργαντάς προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Χαίρομαι ιδιαιτέρως που προχωρούν και ωριμάζουν μετά από συντονισμένες ενέργειες, μεγάλα έργα, τα οποία θα ωφελήσουν τον τόπο μας και θα βελτιώσουν την παραγωγική δραστηριότητα των αγροτών μας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, τον αρμόδιο υφυπουργό Υποδομών κ. Νίκο Ταχιάο οι οποίοι με τις ενέργειές τους συνεχίζουν και προωθούν τα έργα που ξεκινήσαμε. Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται στον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών κ. Δημήτρη Παπαγιαννίδη, ο οποίος μετείχε στην αρχική σύσκεψη και εν συνεχεία συνέβαλε τα μέγιστα για την ταχύτατη ολοκλήρωση της μελέτης».





Video Αρχείου Γνώμης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.