Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

Εντελώς τυχαία

Της Παναγίτσας Μιχαήλου
Όταν ο Μένανδρος έλεγε, «κάλλιον τύχης σταλαγμόν ή φρενών πίθον» - καλύτερα μια σταλιά τύχη, παρά ένα πιθάρι μυαλά - αναφερόταν προφανώς στα απρόσμενα ευεργετήματα της τύχης.

Στη χώρα αυτή, που πλέον αποτελεί τη σκωληκοειδή απόφυση των Βαλκανίων, αυτή η ρήση του Μένανδρου, επιβεβαιώνεται, με ανατριχιαστική ακρίβεια. Όλα σχεδόν συμβαίνουν εντελώς τυχαία, όπως το να φτάσεις στον προορισμό σου, ενώ ταξιδεύεις με τραίνο ή να βρεις δουλειά γαλέρας, ενώ διαθέτεις μόνο δυο πτυχία και τρία μεταπτυχιακά. 

Η λέξη «τύχη» και όλα τα παράγωγά της - ευτυχής, δυστυχής, ατυχής, κακότυχος αλλά κυρίως το πρόστυχος - είναι εξαιρετικά δόκιμες στην αποτύπωση της καθημερινότητας, στη χώρα της φαιδρας πορτοκαλεας. Μερικές μόνο σύγχρονες αναφορές του τυχαίου, δείχνουν πόσο επίκαιρος παραμένει ο Μένανδρος.

•Εντελώς Τυχαία, επτά μέλη της εξεταστικής επιτροπής για το έγκλημα στα Τέμπη, υπουργοποιήθηκαν με το νέο ανασχηματισμό..επιβεβαιώνοντας έτσι το Μένανδρο, το παράγωγο "πρόστυχος" και το χαρακτηρισμό του προέδρου της εξεταστικής, ως «γουρλίδικη επιτροπή». 

• Εντελώς Τυχαία, σε όλα τα καμένα, από τη Διαδιά μέχρι την Εύβοια, φυτρώνουν ανεμογεννήτριες, στη θέση των πλατανιών και των μαύρων ελάτων, και όλως τυχαίως, οι περισσότερες ανήκουν σε εταιρία «αναδάσωσης», συμπεθέρα υπουργού που καθιέρωσε τον τεμενα ως το καινούργιο σήμα της εξωτερικής πολιτικής.

• Εντελώς τυχαία, λιμενάρχης σε νησί, στο οποίο μεγάλη ιδιωτική εταιρία προκαλεί βαριά μόλυνση στη θάλασσα, διενήργησε 1060 (!) ελέγχους, δεν βρήκε τίποτα το μεμπτό, προφυλάκισε υφιστάμενό του, που διαπίστωσε βαριά μόλυνση και, μόλις ο εν λόγω μεγαλο-ένστολος συνταξιοδοτήθηκε, προσελήφθη, ως ειδικός σύμβουλος, από την εταιρία.

• Εντελώς τυχαία, επιφανής ποινικολόγος που σάπισε τη νυν γυναίκα του στο ξύλο και όλως τυχαίως, είχε προπονηθεί και πάνω στην πρώην, προσήχθη χωρίς χειροπέδες, και αφέθηκε ελεύθερος στην αρχή, λίγο πιο πριν, είχε προσκληθεί από τη νεολαία του "Και α και ου και ΔΑΠ, ΝΔΦΚ"να μιλήσει, στη Νομική Σχολή της Κομοτηνής, για την έμφυλη βία.

• Εντελώς τυχαία, τα θέματα Φυσικής και Ιστορίας (για να καλυφθούν όλες οι κατευθύνσεις) στις πανελλήνιες εξετάσεις που διενεργήθηκαν με 44 βαθμούς σε μη κλιματιζόμενες αίθουσες, είχαν βαθμό δυσκολίας μεταδιδακτορικού, πράγμα που, όλως τυχαίως, εξασφαλίζει μια επανεξέταση της προοπτικής προς τα ιδιωτικά παραμάγαζα.

• Εντελώς τυχαία, ο επικεφαλής της ΔΕΗ των καυτών τιμολογίων, χτίζει φαραωνική βίλλα 750 τ.μ., επιβεβαιώνοντας, εκτός από τον Μένανδρο, και τη λαϊκή ρήση, «αν έχεις τύχη διάβαινε και ριζικό περπάτει»

• Εντελώς τυχαία, τέτοιο καιρό πέρσι δυτικά της Πύλου, 646 άνθρωποι πήγαν στον πάτο της θάλασσας, όλως τυχαίως 146 σώθηκαν και όλως τυχαίως όλοι οι «καθ’ ύλην αρμόδιοι» αθωώθηκαν.. Κατά τα άλλα..στη χώρα που το άκρον αωτο του θράσους είναι να βασιζεις το 70%της προεκλογικής εκστρατείας των Ευρωεκλογών στην κατάθεση του Πόθεν Εσχες του Πολιτικού σου αντιπάλου τη στιγμή που ως πρωθυπουργός λαμβάνεις επιδότηση ελαιοπαραγωγού καλον είναι να θυμηθούμε τι δήλωνε το 2012 στο προσωπικό της Πόθεν Εσχες (Γιατί εκείνα που δηλώνει με το σύζυγο είναι άλλα).

Δήλωνε λοιπόν!! Δύο διαμερίσματα στην οδό Αραβαντινού συνολικού εμβαδού άνω των 300 τ.μ Γραφείο στη Δ Αρεοπαγίτου 200 τ.μ.Δυο αγροτεμάχια στη Γαλλία 75.110 τ.μ. Οικία και αγροτεμάχιο στην Ευρυτανία,3 αγροτεμάχια στα Χανιά σχεδόν 15.000 τ.μ, ενώ μεταξύ άλλων τραπεζικών λογαριασμών της ανήκε και ένας με το ποσό 857.461€ στην Deutsche Bank  

40 χρόνια η συγκεκριμένη κυρία αρμεγει το νεποτισμό που διαφεντεύει τη χώρα, κρατώντας το επώνυμο του δολοφονηθέντος συζύγου για λόγους πολιτικής εκμετάλλευσης, αλλά οι κυβερνώντες εξακολουθούν να βλέπουν πολιτικές βλέψεις μόνο στην Μάγδα Φύσσα και την Μαρία Καρυστιανού.

Και το κερασάκι στην τούρτα όλης αυτής της παράνοιας και της παρακμής των αξιών που ζούμε ήρθε να τη δώσει" Ο κύκλος ποιητών", ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο όπως αυτοπροσδιορίζεται το οποίο διοργανώνει στην Αθήνα ετήσιο φεστιβάλ ποίησης στο οποίο και αρχικά προσεκλήθη ένας Παλαιστίνιος ποιητής. Ο Μοσαμπ Αμπού Τοχα. 

Στη συνέχεια όμως η πρόσκληση του ακυρώθηκε για να μην δημιουργηθούν λέει εντάσεις. Τέτοιες όμως ενέργειες ακυρώνουν την έννοια της ίδιας της ποίησης. Η ποίηση όμως δεν υπακούει σε άνωθεν εντολές. Είναι Ανυπότακτη. Απείθαρχη. Ανεξάρτητη και συχνά, βαθιά οδυνηρή.

Γι αυτό κι οι Μεγαλύτεροι ποιητές, από τον Μπρεχτ μέχρι τον Ρίτσο, έγραψαν στην εξορία αριστουργήματα. Έτσι σαν επίλογος μου ήρθαν στο μυαλό εκείνοι οι στίχοι του Biermann. Από το "Τους έχω βαρεθεί" που μελοποίησε ο Θάνος Μικρούτσικος.

Στίχοι που μιλούν για την κατάντια της ξεπουλημενης ποίησης "Κι οι ποιητές με χέρι υγρό Υμνούνε της πατρίδας το χαμό Κάνουν με θέρμη τα στοιχειά στιχάκια Με τους σοφούς του κράτους τα 'χουνε πλακάκια Σαν χέλια γλοιωδικα έχουν πουληθεί Τους έχω σιχαθεί "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.