Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

(VIDEO) Παρουσίαση του Λαογραφικού Μουσείου Πεδινού Κιλκίς

Ρεπορτάζ: Πάολα Χαλαμπίδου
Ήθη, έθιμα, μνήμες και εικόνες της καθημερινής ζωής του μακρινού παρελθόντος ζωντανεύουν στο Λαογραφικό Μουσείο Πεδινού, που φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Κέντρο του οικισμού.


Πρόκειται για έναν χώρο που δημιουργήθηκε με πολύ μεράκι και αγάπη, από τον Σύλλογο Γυναικών Πεδινού, το 1999.

Στην περιεκτική, αλλά εξαιρετικά αξιόλογη συλλογή του, που εμπλουτίζεται συνεχώς, εκτίθενται είδη οικιακής χρήσης, εργαλεία, σκεύη, έπιπλα, ταπί, λευκά είδη, παλιές φωτογραφίες, καθώς και αντικείμενα που έφεραν μαζί τους οι πρώτοι πρόσφυγες από τα πατρογονικά εδάφη της Ανατολικής Θράκης, όπως το λυχνάρι, το κομμάτι ταφικής πλάκας από το χωριό Γιενίκιοϊ και την σπάνια παραδοσιακή θρακιώτικη φορεσιά, που χρονολογούνται από τα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα.

Σήμερα, την προσπάθεια διάσωσης και ανάδειξης του λαϊκού πολιτισμού της περιοχής, καθώς και της σύνδεσης των σημερινών και μελλοντικών γενιών με το πλούσιο παρελθόν τους, υποστηρίζουν και συνεχίζουν με την εθελοντική τους δράση πρώην μέλη του συλλόγου Γυναικών, καθώς και μέλη του Λαογραφικού Ομίλου «Ορφέας» Πεδινού.

Ξεναγήσεις για όσους ενδιαφέρονται πραγματοποιούνται κατόπιν επικοινωνίας στα τηλέφωνα 6945171580 και 23410 63350.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.