Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024

Και κάποια στιγμή νιώθεις κι εσύ πρόσκοπος...

Της Γεωργίας Κολεσιώτου
Πρόσκοπος στη ζωή μου δεν έκανα. Είχα όμως την ευκαιρία να συναντήσω πριν 30 και βάλε χρόνια τον Κώστα το Στεφανίδη «Σκίουρο», ο οποίος είναι σύζυγός μου τα τελευταία….24 χρόνια.

Τα προσκοπικά μονοπάτια ακολουθεί έντονα το τελευταίο διάστημα μέσα από τα 1ο Σύστημα Προσκόπων Κιλκίς και η θυγατέρα μου Ξανθίππη Στεφανίδου «Ράξα», κατά την παράδοση της γιαγιάς Ξανθίππης η οποία πλαισίωνε παλαιότερες προσκοπικές δράσεις ως μαγείρισσα με το ίδιο προσκοπικό όνομα «Ράξα».
Παρακολουθώντας λοιπόν και εγώ ως επισκέπτρια κάποιες δράσεις του 1ου Συστήματος, βρέθηκα την ημέρα των Φώτων στον Οικισμό Πηγής Αξιούπολης, τον οποίο επέλεξε η 1η Κοινότητα Ανιχνευτών για να πραγματοποιήσει τη χειμερινή της δράση.

Εκείνο που παρατήρησα ήταν το έντονο ενδιαφέρον των κατοίκων της Πηγής, τους οποίους όχι μόνο χαροποίησε το γεγονός αλλά τους γέμισε με αισιοδοξία ώστε να διαδοθούν με τέτοιου είδους τρόπους οι ομορφιές του Πάικου.

Δεν ήταν τυχαίο το ενδιαφέρον του παλαιού πρόσκοπου Κώστα Ζηλελίδη, νυν προέδρου του Συλλόγου Ποντίων Αξιούπολης «ΤΡΑΝΤΕΛΛΕΝΕΣ», ο οποίος σίγουρα θυμήθηκε τα νεανικά του χρόνια ως πρόσκοπος Αξιούπολης.

Δεν ήταν τυχαίο που τόσο ο Βασίλης Κωνσταντινίδης όσο και ο Ανέστης Αθανασιάδης, «η ψυχή της Πηγής», αφιέρωσαν ώρες για να δείξουν στους προσκόπους τη γύρω περιοχή και ενθουσιάστηκαν γιατί επιτέλους γίνεται κάτι που δίνει ζωή στις ερημιές του τόπου τους.

Και σίγουρα δεν ήταν τυχαίο που ο πάτερ Κορνήλιος, ο ιερέας του χωριού που μετά από πάμπολλα χρόνια έριξε το σταυρό στο ποτάμι, το βράδυ των Φώτων έφερε γλυκίσματα για να ευχαριστήσει τα παιδιά, ανάμεσα στα οποία ήταν και ο Παναγιώτης, ο πρόσκοπος που βούτηξε και έπιασε το σταυρό.

Ας ευχηθούμε τούτη η δράση των προσκόπων της 1ης Κοινότητας Ανιχνευτών Κιλκίς, Νέστορα, Βασιλικής, Καλλιόπης, Παναγιώτη, Μελίνας, Αναστασίας, Παναγιώτη και Μαρίας με αρχηγό δράσης το Γιώργο Ιντζιδη "Πολικό Αστέρα", να είναι η αρχή επισκέψεων που θα ακολουθήσουν, αλλά και το ξύπνημα του ενδιαφέροντος για ανάπτυξη των μονοπατιών της Πηγής.

Υ.Γ. 1
Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω τον κουνιάδο μου, πρόσκοπο Παναγιώτη Στεφανίδη "Μοναχόλυκο", που σε κάθε ομιλία του τονίζει πόσο σημαντικός ήταν ο Προσκοπισμός στην επαγγελματική του καριέρα.

Υ.Γ. 2
Με την έναρξη του 2024 επισκεπτόμενη και το Καβαλάρι στη δράση της 1ης Αγέλης Λυκόπουλων και την Πηγή στη δράση της 1ης Κοινότητας Ανιχνευτών, το συναίσθημα που ένιωσα ήταν ότι ενώ ακολουθείται ένα πρόγραμμα από όλους, ο οποιοσδήποτε επισκέπτης νιώθει οικεία και φιλικά, μέσα από συζητήσεις που γίνονται είτε με μία ζεστή κούπα καφέ, είτε με ένα πιάτο φασολάδα, γύρω από το τζάκι ή από μια ξύλινη σόμπα, έτσι απλά, λιτά και ταιριαστά, ξεφεύγοντας από τα στημένα και δεδομένα σαν να ζεις σε μία άλλη εποχή, ίσως και στην εποχή του Νώε. Και κάποια στιγμή νιώθεις κι εσύ πρόσκοπος.
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.