Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023

Μαζί μας η κυρία Νάντια Φουντουλάκη, Λογοπαθολόγος - Λογοθεραπεύτρια και Υποψήφια με την Δημοτ. Παράταξη ''ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΝΙΑ'' και τον Δήμαρχο Παναγιώτη Σημανδηράκη

Επιμέλεια συνέντευξης: Θωμάς Μαρκόπουλος
Μαζί μας η κυρία Νάντια Φουντουλάκη, Λογοπαθολόγος - Λογοθεραπεύτρια και Υποψήφια με την Δημοτ. Παράταξη ''ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΝΙΑ'' και τον Δήμαρχο Παναγιώτη Σημανδηράκη, ως Συμβουλος Δημοτ. Κοινοτ. Χανίων
Ο κόσμος της πόλης και των συνοικιών σου γνωρίζει πάνω κάτω το οικογενειακό, ακαδημαϊκό, εργασιακό, κοινωνικό και πολιτικό προφίλ σου. Θέλω να μου πεις όμως γιατί ένα πολυάσχολο και γεμάτο ευθύνες άτομο όπως εσυ θέτει τον εαυτό του, τον χρόνο του και την ποιότητα του α. στην προεκλογική αναμέτρηση και β. αν και εφόσον αν εκλεγείς με το καλο και το εύχομαι και το θέλω, στις δημοτικές ''μάχες'' στα συμβούλια, συνελεύσεις κλπ; Τι σε κέρδισε χθες και σήμερα, ώστε να στραφείς στο δημοτικό πολιτικό γίγνεσθαι;

Μία τυχαία συνάντηση, μία συναδελφική συζήτηση, μία εσωτερική αναζήτηση, μία παρότρυνση, μία τιμητική εισήγηση και μία έμπρακτη στήριξη, ήταν όλα όσα συντέλεσαν στο να πω το «Ναι»! Αποφάσισα να στραφώ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με μεγάλο αίσθημα ευθύνης και με ειλικρινή διάθεση να προσφέρω κάτι από τον εαυτό μου, καθώς οι γνώσεις και η εμπειρία μου αφορούν σε νευραλγικούς τομείς του Δήμου μας: την εκπαίδευση και την υγεία. 

Η εμπειρία μου στον τομέα της Λογοπαθολογίας, με δίδαξε το πόσο σημαντική είναι η αξιολόγηση των αναγκών του κάθε ανθρώπου και η παροχή της κατάλληλης υποστήριξης. Με γνώμονα τις αρχές και τα πιστεύω μου, τις ανησυχίες μου για καλύτερη ποιότητα ζωής, με ευαισθησία για τους συνανθρώπους που έχουν αυξημένες ανάγκες, επιθυμώ να εφαρμόσω αυτήν την προσέγγιση στον Δημοτικό Αυτοδιοικητικό χώρο. 

Προωθώντας τη συνεργασία και την αλληλεγγύη, αποδεχόμενη τη διαφορετικότητα, τις αλλαγές μέσα στις αλλαγές, βοηθώντας τους συνδημότες μου, με σεβασμό και διακριτικότητα. Ως μητέρα δύο παιδιών, γνωρίζω πόσο σημαντικό είναι να έχουμε μια ασφαλή και ευημερούσα πόλη για τα παιδιά μας και όλους εμάς. Με αγάπη για την πόλη μου, την πόλη που μεγάλωσα, την πόλη που μεγαλώνουν τα παιδιά μου και η οικογένεια μου, θέλω να διασφαλίσω ότι οι συνδημότες μου, μεγάλοι αλλά και μικροί, θα έχουν πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευσης και κοινωνικής πρόνοιας.

Πες μου το πολύ μεγάλο θετικό του Δήμου σου, της πόλης σου, της γειτονιάς σου, ως δημοτική, γεωγραφική, κοινωνική, οικονομική, πολιτική οντότητα... αλλά και το μεγάλο αρνητικό, παρακαλώ θερμά! Τι άλλαζες αν είχες την δύναμη π.χ. μέσα σε 48 ωρες;

Τα μεγάλο θετικό της πόλης μου είναι η δυναμική γεωγραφική θέση της. Υπήρξε σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών, στόχος κατακτητών και κομβικό πέρασμα για Μινωίτες, Μυκηναίους, Οθωμανούς, Άραβες και Ενετούς, που άφησαν πλούσια πολιτιστική παρακαταθήκη στο νησί. Τα Χανιά αποτελούν σήμερα έναν μαγικό συνδυασμό αρχιτεκτονικής και φύσης. 

Μια όμορφη πόλη έχει σημαντική επίδραση τόσο στον πολίτη όσο και στον εργαζόμενο της. Στους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας, σύντομες βόλτες στην πόλη μπορούν να σε γεμίσουν ενέργεια και να έχουν θετική επίδραση στην ψυχολογία σου. Μπορείς να χαθείς στα στενάκια της παλιάς πόλης, ανάμεσα σε χρωματιστά αρχοντικά και βενετσιάνικες καμάρες. 

Ο πολιτισμός της πόλης ξεδιπλώνεται στα μάτια σου: αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, ναοί και ολόκληρες συνοικίες με ιστορική πορεία του εξαιρετικού αυτού τόπου μέσα στο χρόνο. Μπορείς να δεις τον ήλιο να δύει πίσω από τον εμβληματικό φάρο την ώρα που τσουγκρίζεις ρακές στο Ενετικό Λιμάνι. Μπορείς να φύγεις από τη δουλειά και σε 15 λεπτά να βουτάς σε κρυστάλλινα νερά. Εμείς οι κάτοικοι και οι επισκέπτες, απολαμβάνουμε τον συνδυασμό της φύσης, της τέχνης και του πολιτισμού. Είναι ένας τόπος που μαγεύει τις αισθήσεις σου καθώς ακολουθείς τα ίχνη του παρελθόντος! 

Όμως μία πόλη δεν είναι μόνο οι βόλτες σε ιστορικά μέρη και προορισμούς πολιτισμού. Η πόλη είναι και το κέντρο. Το αγαπώ το κέντρο, με τις αντιθέσεις του, την ιστορία του και τον δυναμισμό του. Στο κέντρο μένουμε, εργαζόμαστε, περνάμε μεγάλο μέρος από τον ελεύθερο χρόνο μας, συναντιόμαστε με φίλους και την οικογένεια μας, περπατάμε στα σοκάκια και οδηγώντας για δουλειές το διασχίζουμε σίγουρα δύο με τρεις φορές μέσα στη μέρα –άλλοτε με μικρές και άλλοτε με μεγάλες δυσκολίες. 

Πάντα όμως με δυσκολίες. Το μεγάλο πρόβλημα του χθες και του σήμερα, το μεγάλο στοίχημα του αύριο….. το κυκλοφοριακό. Τα Χανιά αλλάζουν, εξελίσσονται σε μία σύγχρονη, ευρωπαϊκή πόλη. Μέσω του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (Σ.Β.Α.Κ.) που εκπονείται από τον Δήμο Χανίων. Στόχος είναι η βελτίωση της κυκλοφορίας, περιλαμβανομένων των υποδομών μεταφορών, των προγραμμάτων μαζικής μεταφοράς και των περιπατητικών διαδρομών, διαμέσου και εντός της αστικής περιοχής. 

Με βελτιωμένες γρήγορες μετακινήσεις, ασφαλή και προσβάσιμα πεζοδρόμια, περισσότερες ασφαλείς ποδηλατικές διαδρομές, με τη χρήση πράσινων μεθόδων μετακίνησης, όπως το ποδήλατο, το περπάτημα, τα ηλεκτρικά οχήματα, τα μέσα μαζικής μεταφοράς και επιπλέον χώρους στάθμευσης εντός αλλά κυρίως περιφερειακά του κέντρου, τα Χανιά γίνονται μια πόλη σύγχρονη, βιώσιμη, φιλική σε όλους.

Σκέψου ότι εχεις απέναντι σου έναν μέσο νεολαίο της γενιάς μας και της πόλης σου, ας πούμε 29 ετών. Τι της/του λες για το αύριο!

Αρχικά, θα του μιλούσα για τo πως ονειρεύομαι τα Χανιά και πώς μπορεί να αναστραφεί η εγκατάλειψη τους! Οι νέοι σήμερα φεύγουν από τη χώρα, από τον τόπο τους, από το περιβάλλον τους, τους ανθρώπους τους… απλά φεύγουν. Φεύγουν για να εκτονωθούν έντονα συναισθήματα ή και να δουν άλλες εικόνες, να βιώσουν το διαφορετικό και να βρουν την ικανοποίηση αλλού. 

Η πόλη που ονειρεύομαι είναι αυτή που αναχαιτεί την τάσης φυγής των νέων, που παλεύει να σε κρατήσει πίσω και σου δείχνει πόσο σημαντικός είσαι για αυτήν! Ονειρεύομαι μία σύγχρονη πόλη με οικονομικές ευκαιρίες, με θέσεις εργασίας, με δράσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους νέους επιστήμονες, με έμφαση στη νεοφυή, καινοτόμα, εξωστρεφή επιχειρηματικότητα, με πρόσβαση σε καλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας και πολιτιστικών εκδηλώσεων, εργαστήρια ανάπτυξης δεξιοτήτων, προγράμματα για την ψυχική υγεία του παιδιού και της οικογένειας, εργαστήρια υποστήριξης σύγχρονης γονεϊκότητας, συμπεριληπτικές εκπαιδευτικές δράσεις, προσβασιμότητα παντού. Θα παρότρυνα τον νέο να συμμετέχει στα κοινά. 

Να συμμετέχει σε τοπικές κυβερνητικές επιτροπές του δήμου, σε συλλόγους, σε συλλογικότητες, σε συμμετοχικά έργα ανάπτυξης και άλλους φορείς. Αναμφίβολα, η ενασχόληση των πολιτών με τα πολιτικά δρώμενα είναι μια δραστηριότητα, που θεωρείται σημαντική και ουσιαστική για την ευημερία ενός τόπου. Αν θεωρήσουμε ότι το πολιτικό σύστημα είναι ένας οργανισμός που ασθενεί και ο άνθρωπος τα ανοσοποιητικά του κύτταρα, ο άνθρωπος που συμμετέχει, μάχεται για να αυξήσει τις πιθανότητες, ώστε να εξυγιανθεί σταδιακά ο οργανισμός και να θεραπευτεί. Επομένως, καταλαβαίνουμε ότι οι πολίτες κάθε ηλικίας, πρέπει να σκέπτονται πολιτικά, ώστε να συνεισφέρουν στην εξέλιξη, την αναβάθμιση και την προστασία της κοινωνίας από την στασιμότητα. Ως νέος χρειάζεσαι ένα όνειρο. Μόλις έχεις το όνειρο, θα θελήσεις και να συμμετάσχεις’.

Θέλω πολύ να σε ακουσω... στο μεγάλο και σπουδαίο θέμα; Κοπέλα και Γυναίκα στην Πολιτική, κάθε θεσμικης βαθμίδας... τι σημαίνει όλο αυτό για σένα;

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων, η συμμετοχή περισσότερων γυναικών στη λήψη πολιτικών αποφάσεων, εκτός από την ενίσχυση και βελτίωση του δημοκρατικού συστήματος, έχει σημαντικό θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Στα οφέλη συγκαταλέγονται δικαιότερες κοινωνίες και πιο συμμετοχική διακυβέρνηση, υψηλότερο βιοτικό επίπεδο, θετικές εξελίξεις στους τομείς της παιδείας, της υγείας και των υποδομών, καθώς και περιορισμός της πολιτικής διαφθοράς. 

Οι γυναίκες υποψήφιες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη κοινωνική πίεση και συχνά δημόσια κριτική για το πώς και αν μπορούν να ανταπεξέλθουν στον ρόλο τους ως πολιτικοί και συνάμα ως εργαζόμενες, σύζυγοι ή/και μητέρες. Ως γυναίκα, μπορώ να αποδείξω ότι οι γυναίκες μπορούμε να συμμετέχουμε στα κοινά, να εργαζόμαστε και να είμαστε θαυμάσιες μητέρες. Να μη φοβόμαστε και να διεκδικούμε!

Το δημοτικό συμβούλιο είναι σταθμός και βήμα για μετά... ή ειναι για σενα λιμανι σταθερο, απανεμο, ήρεμο... αλλά και αγαπημένο;

Η πολιτική είναι ένα ταξίδι. Πρώτος και αγαπημένος μου σταθμός, ο συνδυασμός του κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη «Για τα Χανιά», ούσα πεπεισμένη και βέβαιη ότι τα Χανιά βρίσκονται σε μία νέα πορεία αναγέννησης και προόδου, με ένα οραματικό και συνάμα ρεαλιστικό σχέδιο. Είμαστε μία μεγάλη, μία δυνατή ομάδα, που απαρτίζεται από ανθρώπους με τεχνοκρατική εμπειρία, γνώση, «φρέσκια ματιά» και διάθεση για προσφορά. Μοιραζόμαστε την ίδια προσπάθεια και το ίδιο όνειρο. Με το βλέμμα στο μέλλον των παιδιών μας!

Info

Η Νάντια Φουντουλάκη γεννήθηκε, μεγάλωσε, ζει και δραστηριοποιείται στα Χανιά. Είναι παντρεμένη, με τον σύζυγο της έχουν αποκτήσει μία κόρη 7 ετών και έναν γιο 5 ετών. Πτυχιούχος του τμήματος Λογοθεραπείας, στη Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας, στα Ιωάννινα. Μετεκπαιδευθείσα σε Νευρολειτουργικές θεραπευτικές Μεθόδους και στην λογοθεραπευτική παρέμβαση μετά από Κοχλιακή Εμφύτευση, στην Τουλούζη. Το 2017 απέκτησε πτυχίο Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας, στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Κρήτης. 

Με τα εφόδια των σπουδών της, με ιδιαίτερη αγάπη για τα παιδιά, σεβασμό και ευαισθησία, ασκεί την επιστήμη της 19 χρόνια τώρα. Διατηρεί ιδιωτικό Κέντρο Λογοθεραπείας & Ειδικών Θεραπειών, προσφέροντας ατομικές συνεδρίες και συντονίζοντας ομάδες θεραπευτών στον κλάδο της ψυχικής υγείας. Έχει διατελέσει επιστημονικός συνεργάτης Πανεπιστημιακών ΩΡΛ κλινικών σε Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο. Παράλληλα, έχει υπηρετήσει σε σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής και σε Κέντρο Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.), της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.