Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2023

Τι λέει ο Τ. Βασιλακάκης για την εκτέλεση έργων στην Παιονία

Υπογράφει ο Τάσος Βασιλακάκης
Υποψήφιος Δήμαρχος Παιονίας

Η Διοίκηση του κ. Σιωνίδη μιλάει για “κοσμογονία έργων” που πραγματοποιείται στην Παιονία επιδιώκοντας την ψήφο των δημοτών αλλά καλό θα ήταν να λογοδοτήσει και για τον “αρμαγεδώνα” που έχει συντελεστεί στην τοπική διοίκηση τα τελευταία χρόνια, με υπαιτιότητα των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και των στελεχών τους στην τοπική διοίκηση.

Καλό θα ήταν αντί να διαφημίζει τα εκατομμύρια που δόθηκαν στο Δήμο Παιονίας από την κυβέρνηση, να μας πει παράλληλα πόσα χρωστάει το κράτος στο λαό της Παιονίας, πόσα εκατομμύρια κράτος και τοπικές διοικήσεις του έχουν φορτώσει στην πλάτη.

Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς το Δήμο Παιονίας έχει ξεπεράσει το 60%, τα ιδία έσοδα του Δήμου αγγίζουν το 70% της λειτουργίας του, μέσα από φόρους και τέλη που καλά κρατούν ενώ τα κενά σε οργανικές θέσεις έχουν χτυπήσει κόκκινο.

Για το ΚΚΕ, τη Λαϊκή Συσπείρωση, τα παραπάνω ζητήματα δεν αφορούν μόνο την κεντρική πολιτική σκηνή αλλά αφορούν άμεσα τους κατοίκους της περιοχής και τις διοικήσεις των Δήμων.

Η διοίκηση κωφεύει γύρω από αυτά τα ζητήματα και δηλώνει αναρμόδια να πάρει θέση ή να παρέμβει οργανωμένα στη χάραξη αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής, περιοριζόμενη σε έναν παθητικό ρόλο διαχειριστή της.

Πολύ βολικό για τους ιδίους και τα κόμματα που τους στηρίζουν φανερά ή κρυφά αλλά ο λαός πληρώνει το μάρμαρο με φτώχεια, ακρίβεια, μετανάστευση, νέα δημοτικά τέλη και φόρους.

Την ίδια στιγμή οι επιχειρηματικοί όμιλοι της περιοχής, οι μεγάλοι κερδισμένοι αυτής της πολιτικής, μιας και η μερίδα του λέοντος του κρατικού προϋπολογισμού σε αυτούς καταλήγει, ατενίζουν με αισιοδοξία το μέλλον τους, μιας και αναπτύσσονται με ταχύτητα φωτός.

Πρόκειται για ζητήματα που αφορούν τον κάθε εργαζόμενο, τον κάθε άνθρωπο του μόχθου. Αυτοί άλλωστε πληρώνουν και εύλογα αναρωτιούνται.

Θα αναλάβουν επιτέλους οι διοικούντες την πολιτική ευθύνη για την καθυστέρηση έργων και την ταλαιπωρία που υπέστησαν οι κάτοικοι όλα αυτά τα χρόνια;

Ποιος είναι επιπτώσεις στη ζωή των δημοτών από την καθυστέρηση για παράδειγμα της υδροδότησης της περιοχής του Πολυκάστρου, από τις πηγές του Πάικου, για πάνω από 20 χρόνια;

Ποιος αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για την ύπαρξη, ακόμη και σήμερα, δικτύων ύδρευσης από αμίαντο σε οικισμούς του Δήμου ηλικίας πενήντα ετών και άνω;

Ως πότε θα υπάρχουν οικισμοί στην περιοχή μας που δεν διαθέτουν αποχετευτικό δίκτυο επιβαρύνοντας το περιβάλλον που ζουν και κατ' επέκταση την υγεία τους;

Ως πότε τα παιδιά μας θα στριμώχνονται σε 25 άρια τμήματα περιμένοντας εδώ και πάνω από 15 χρόνια την κατασκευή 4ου Δημοτικού, 4ου Νηπιαγωγείου και 2ου Γυμνασίου στο Πολύκαστρο;

Ως πότε θα αποκλείονται τα παιδιά μας από τους Παιδικούς Σταθμούς της περιοχής ελλείψει νέων Βρεφονηπιακών Σταθμών;

Γιατί να τρέμουμε σε κάθε περίπτωση σεισμού, πυρκαγιάς ή έντονης βροχοπτωσης;

Ως πότε θα στερούμαστε σύγχρονες και ολοκληρωμένες υποδομές στον αθλητισμό, τον πολιτισμό, την πρόνοια;

Γιατί τα εσωτερικά οδικά δίκτυα των οικισμών να συνεχίζουν να θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο;

Ως πότε οι αγρότες θα περιμένουν έργα και υποδομές απαραίτητα όχι μόνο για την καθημερινότητα τους αλλά ακόμη και για την επιβίωση τους;

Αντί η διοίκηση Σιωνίδη να διεκδικήσει με κριτήριο τις ανάγκες του τόπου έργα, τα οποία ήδη τα έχει πληρώσει στο κράτος μέσω του κρατικού προϋπολογισμού ο λαός της Παιονίας, με περίσσιο θράσος πήγε ένα βήμα παραπέρα και χάρισε τέλη και φόρους στους βιομηχάνους της περιοχής, έλαβε δάνεια από τράπεζες για να αντιμετωπίσει υπαρκτές ανάγκες του Δήμου, δέσμευσε πόρους του Δήμου για να “μπαλώσει” τρύπες στο Νομικό Πρόσωπο και την Κοινωφελή Επιχείρηση. Η συρρίκνωση της κρατικής χρηματοδότησης συνεχίζεται, το φόρτωμα των δημοτών με νέα βάρη επίσης συνεχίζεται, την ίδια στιγμή που οι ανάγκες διογκώνονται.

Μερικά παραδείγματα μόνο από την τελευταία τετραετία:

-- 200.000 € η επιπλέον χρηματοδότηση του ΝΠΔΔ σε ετήσια βάση από τον προϋπολογισμό του Δήμου λόγω έλλειψης κρατικής χρηματοδότησης και έπεται συνέχεια.

-- 220.000 € επιπλέον δημοτικά τέλη και φόρους σε ετήσια βάση, με κοινή απόφαση των παρατάξεων Σιωνίδη-Γκουντενούδη το 2019 με πρόσχημα την αγορά νέων οχημάτων στην καθαριότητα, το πράσινο, τον ηλεκτροφωτισμού που το κράτος τότε δεν ενέκρινε τη χρηματοδότηση τους. Κάποια χρήματα ήρθαν τελικά, με πάνω από δέκα χρόνια καθυστέρηση αλλά μείωση των δημοτικών τελών δεν είδαμε ποτέ.

-- Πάνω από 200.000 € σε ετήσια βάση αυξήθηκαν οι δημοτικοί φόροι και τέλη μέσω των αδήλωτων τ.μ.

-- 100.000 € και άνω χαρίστηκαν σε βιομηχάνους της περιοχής λόγω κατακόρυφης μείωσης της έκτασης της ακίνητης περιουσίας τους που υπόκειται σε ΔΤ και φόρους με απόφαση της διοίκησης και της μείζονος αντιπολίτευσης. Σήμερα οι βιομήχανοι της περιοχής πληρώνουν προς το Δήμο για την περιουσία που διαθέτουν, λιγότερα χρήματα ακόμη και από τους εργαζόμενους τους, που τους έχουν καταδικάσει στη φτώχεια και στην εκμετάλλευση εφ' όρου ζωής.

-- Αποδέχτηκαν τελικά το δάνειο ύψους 800.000 € που είχε αποφασίσει η διοίκηση Γκουντενούδη για κατασκευή παιδικών χαρών που επίσης είναι ευθύνη του κράτους και το οποίο το 2017 ως αντιπολίτευση το είχαν καταψηφίσει.

-- Δεν διεκδικούν τα τέλη εξόρυξης που δικαιούται ο δήμος από το κράτος το οποίο έχει επιτρέψει την εκμετάλλευση αδρανών και άμμου της περιοχής, εξαιρετικής μάλιστα ποιότητας, σε επιχειρηματικούς ομίλους.

-- Επέκτειναν τη σύμβαση εκμετάλλευσης του νερού από τις πηγές του Πάικου, από μονοπώλιο που δραστηριοποιείται στον κλάδο, για άλλα 20 χρόνια επί του ευτελούς ποσού των 5.000 € το χρόνο ενώ το κάθε κυβικό πόσιμου νερού πωλείται σε τιμή ευκαιρίας.

-- Ανέχονται τη δέσμευση νερού του Πάϊκου από επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται είτε στην εμφιάλωση νερού, είτε στην εκμετάλλευση υδροηλεκτρικών εργοστασίων, επιτρέποντας έτσι να δεσμεύεται όλο και μεγαλύτερη ποσότητα νερού για επιχειρηματική εκμετάλλευση και όχι για ύδρευση ή άρδευση.

-- Εκμισθώνουν δημοτική περιουσία, επί πινακίου φακής, μερικών χιλιάδες ευρώ, σε μονοπωλιακούς ομίλους στον κλάδο τηλεπικοινωνιών για τοποθέτηση κεραιών και άλλων υποδομών.

-- Ανέχονται το πάγωμα των θεσμοθετημένων πόρων ΚΑΠ και ΣΑΤΑ για πάνω από μία δεκαετία. Ειδικά η ΣΑΤΑ για την κατασκευή έργων δεν ξεπερνά τα 600.000 €. Δηλαδή ούτε 30 € ανά κάτοικο που δεν φτάνουν ούτε για τη συντήρηση των υπαρχόντων υποδομών.

Τελικά το κράτος χρωστάει πολύ περισσότερα εκατομμύρια ευρώ από αυτά που απέδωσε στο Δήμο Παιονίας.

Οι πολιτικές ευθύνες της παράταξης του κ. Σιωνίδη αλλά και της παράταξης του κ. Γκουντενούδη για την ανοχή που επέδειξαν στην παραπάνω πολιτική είναι βαρύτατες και πρέπει να αποδοθούν. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να στρουθοκαμηλίζει και να προσπαθεί να αποποιηθεί τις ευθύνες που τον βαραίνουν.

Κανείς δεν μπορεί να πανηγυρίζει για έργα που έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί 20 χρόνια πριν και υλοποιούνται σήμερα. Με τέτοιους ρυθμούς ούτε το 2060 θα αρχίσουμε να συζητάμε για τις ανάγκες του σήμερα.

Απέναντι σε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική δεν χωρά αναμονή και περίοδος χάριτος. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος αλλά μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε με σημαία τις δικές μας ανάγκες, με όπλο μας την οργανωμένη πάλη του λαού μας.

Στις επερχόμενες εκλογές της 08ης Οκτώβρη το “παίρνουμε αλλιώς” και καταψηφίζουμε όσους υπηρέτησαν και υπηρετούν την παραπάνω πολιτική. Ψηφίζουμε ακούραστους αγωνιστές που δεν θα συμβιβάζονται με το ασφυκτικό πλαίσιο που επιβάλλει το αστικό κράτος και οι επιχειρηματικοί όμιλοι στους Δήμους, που θα δίνουν μάχες μαζί με το λαό ενάντια σε καθετί που μπαίνει εμπόδιο στην ανακούφιση των αναγκών μας.

Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας.

Καλό αγώνα! Με τη νίκη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.