Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 8 Μαρτίου 2022

Τι λέει η Λαϊκή Συσπείρωση Παιονίας για τη Λαϊκή Αξιούπολης

Ανακοίνωση Λαϊκής Συσπείρωσης Παιονίας
Η πρόσφατη απόφαση της δημοτική αρχή Παιονίας για την κατάργηση του τμήματος της λαϊκής αγοράς Αξιούπολης επί της οδού “Αριστοτέλους” και μεταφορά των παραγωγών και μικροπωλητών επί της οδού “Σχολείων”, πατώντας πάνω σε υπαρκτά κυκλοφοριακά προβλήματα την ημέρα λειτουργίας της λαϊκής αγοράς Αξιούπολης, όχι απλά δεν έλαβε υπ' όψιν υπαρκτά προβλήματα της λαϊκής Αξιούπολης αλλά δημιουργεί και νέα.

Η πρωτοβουλία αυτή ήρθε σε μία περίοδο που η Λαϊκή Αξιούπολης λειτουργεί σχετικά ομαλά, μετά από μια περίοδο αναστάτωσης που είχαν προκαλέσει τα έργα ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Αξιούπολης.

Πραγματοποιήσαμε έρευνα για το θέμα. Απευθυνθήκαμε στις αρμόδιες δημόσιες αρχές εποπτείας των Λαϊκών Αγορών της ΠΕ Κιλκίς και ζητήσαμε τις απόψεις της για την λειτουργία της λαϊκής επί της Αριστοτέλους και επί της οδού Μεγ. Αλεξάνδρου αλλά και επί της προτεινόμενης νέας θέσης επί της οδού “Σχολείων”.

Προς έκπληξη μας πληροφορηθήκαμε:

α) ότι η οδός “Αριστοτέλους” είναι ένας δρόμος με ικανοποιητικές προδιαγραφές για τη λειτουργία λαϊκής αγοράς, λόγω του επαρκούς πλάτους οδού που διαθέτει και επιτρέπει τη διέλευση οχημάτων κατά τη διάρκεια έκτακτης ανάγκης, όπως προβλέπει από τη σχετική νομοθεσία.

β) επιβεβαιώθηκε το ιδιαίτερο καθεστώς με το οποίο λειτουργεί η οδός “Μεγ. Αλεξάνδρου” ( λειτουργία πεζόδρομου, μικρό πλάτος οδού κ.α.).

γ) Η οδός “Σχολείων” αποτελεί μία προβληματική οδό μιας και βρίσκεται υπό μεγάλη κλίση, γεγονός που δημιουργεί μεγάλα προβλήματα κατά τη διάρκεια βροχοπτώσεων, λόγω της μεγάλης ποσότητας ομβρίων που καταλήγουν στην περιοχή.

Παράλληλα και κατόπιν επαφών με εκπροσώπους του σωματείου λαϊκών αγορών ενημερωθήκαμε ότι η περιοχή δεν είναι μόνο προβληματική αλλά και σχετικά ξεκομμένη από το ιστορικό κέντρο της Αξιούπολης, δημιουργώντας συνθήκες ανισότιμης μεταχείρισης των μικροπωλητών.

Λαμβάνοντας υπ' όψιν όλα τα παραπάνω δεν βρήκαμε καμία λογική εξήγηση για την επιμονή της δημοτικής αρχής στην προτεινόμενη αλλαγή, η οποία είχε τη συναίνεση του τοπικού Συμβουλίου Αξιούπολης, της Επιτροπής Ποιότητας και της Επιτροπής Διαβούλευσης (με παρόντα μόλις 4 άτομα από τα συνολικά 40 μέλη της ! ).

Θίχτηκε η δημοτική αρχή και τμήμα του τοπικού τύπου, που “πίνει νερό στο όνομα τους”, επειδή μιλήσαμε για παρασκήνιο. Ας βγουν να εξηγήσουν τότε γιατί ήρθε ένα θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο όχι μόνο δεν πατά σε υπαρκτές ανάγκες, όχι μόνο δεν λύνει προβλήματα αλλά κατατέθηκε τουλάχιστον πρόχειρα, λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία ισχύος του παλιού νόμου για τις λαϊκές αγορές. Εάν αυτό δεν είναι παρασκήνιο, πάντως σίγουρα δεν είναι προσκήνιο.

Μάλιστα η Λαϊκή Συσπείρωση απαγορεύτηκε να συμμετάσχει στην ψηφοφορία για το θέμα, λόγω επίκλησης “ασυμβίβαστης ιδιότητας”που πήγαζε από την ιδιότητα της συζύγου του εκλεγμένου δημοτικού συμβούλου, ως παραγωγού κηπευτικών. Βέβαια κάτι αντίστοιχο δεν είδαμε να επιβάλλεται για άλλους συμβούλους που έχουν την ιδιότητα του “επαγγελματία”, που ψήφισαν για το θέμα ενώ έχουν άμεσα συμφέροντα από την λειτουργία της Λαϊκής Αγοράς.

Η απόφαση αυτή όχι μόνο “έμπαζε” από παντού αλλά υπήρχε και κίνδυνος να ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου με απρόβλεπτες συνέπειες για τη λειτουργία της λαϊκής και γι' αυτό άλλωστε η η Αποκεντρωμένη Διοίκηση την ακύρωσε τελικά.

Λύσεις υπάρχουν αλλά απαιτούν πολιτική βούληση από το Δήμο και την Περιφέρεια σε μια πορεία ενίσχυσης του θεσμού της λαϊκής σε όλο το Δήμο, με κατάλληλη χωροθέτηση και υποδομές που θα εξυπηρετούν τόσο τους καταναλωτές, όσο τους τοπικούς επαγγελματίες και τους μικροπωλητές των λαϊκών αγορών, ενισχύοντας έτσι την τοπική οικονομία και παραγωγή. Αυτό απαιτεί κρατικό σχεδιασμό και κρατικές χρηματοδοτήσεις για την κάλυψη των αναγκών. Εμείς δεν διακρίνουμε να υπάρχει πολιτική βούληση σε αυτή την κατεύθυνση.

Προτείναμε τελικά να μην παρθεί καμία πρωτοβουλία έως ότου εξεταστούν ολοκληρωμένα όλες οι παράμετροι του προβλήματος. Η οδός Αριστοτέλους ίσως αποδειχθεί μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος, σε μια κατεύθυνση διαχείρισης της κατάστασης, αρκεί κάποιος να αντικρύσει με θάρρος την αντικειμενική πραγματικότητα.

Την ίδια στιγμή δεν τρέφουμε αυταπάτες και καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να διεκδικήσουν ουσιαστική αναβάθμιση των λαϊκών αγορών, οι οποίες δίνουν πολύτιμες ανάσες στις λαϊκές οικογένειες, κόντρα στη στρατηγική των κυβερνήσεων και των τοπικών διοικήσεων για λαϊκές αγορές, που συνεχώς θα υποβαθμίζονται ελλείψει ουσιαστικής κρατικής μέριμνας.

Αυτά για την ιστορία και ως απάντηση σε κίτρινα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας και επιδιώκουν να ρίξουν σπέκουλα στο πρόσωπο των εκλεγμένων της “Λαϊκής Συσπείρωσης” προσάπτοντας τους ανυπόστατες κατηγορίες περί ιδιοτελών σκοπών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.