Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020

Ο Θέμης μιλά με δύο νεαρούς Κιλκισιώτες


Η συνέντευξη του Αντιδήμαρχου Κιλκίς Θέμη Κοσμίδη δόθηκε στους Καραγεωργίου Χαράλαμπο και Μαρκόπουλο Χ. Θωμά

Αρχικά κ. Αντιδήμαρχε πριν προχωρήσουμε στα πολιτικά θέματα και στα θέματα που αφορούν το χαρτοφυλάκιο σας θα ήθελα να μου πείτε κάποια πράγματα για εσάς (καταγωγή, σπουδές, ασχολίες)

Θ.Κ.: Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνετε με τη συνέντευξη αυτή για μια δημιουργική συζήτηση. Να αυτοσυστηθώ λοιπόν! Γεννήθηκα στη Σουηδία αλλά έλκω την καταγωγή μου από το Κοιλάδι, το χωριό του πατέρα μου με ρίζες και στη Ρίζα Κεφαλλονιάς από όπου ήταν η μητέρα μου. 

Έχω συμπληρώσει αισίως τα 46 και κοιτάζοντας με την ασφάλεια της απόστασης του χρόνου στο παρελθόν θα εστιάσω στις σπουδές και τις επαγγελματικές μου αναζητήσεις. Αφού ολοκλήρωσα τις εγκύκλιες σπουδές μου στο 1ο ΓΕΛ Κιλκίς φοίτησα στις σχολές Δέλτα Β. Ελλάδας με ειδικότητα προγραμματιστή H/Y. Ζώντας στη χρυσή εποχή του ραδιοφώνου ασχολήθηκα ενεργά με το μέσο ως παραγωγός μουσικών εκπομπών. 

Το ραδιόφωνο για μένα ήταν κάτι μαγικό και έχει ‘’συνθέσει’’ στην καρδιά μου ένα άλμπουμ όμορφων αναμνήσεων και μοναδικών εμπειριών. Κορύφωση της ραδιοφωνικής μου διαδρομής ήταν η συνεργασία με το ραδιοφωνικό συγκρότημα ΑΝΤ1. Κατέβηκα μάλιστα και στην Αθήνα για το σκοπό αυτό αλλά η ζωή έκανε τα δικά της γυρίσματα. 

Δυστυχώς, η αιφνίδια απώλεια της μητέρας μου με οδήγησε σε άλλους επαγγελματικούς ορίζοντες και σήμερα με βρίσκει υπάλληλο στην εταιρία "Υπεραστικό ΚΤΕΛ Κιλκίς Α.Ε". Με τη σύζυγό μου Μάρθα διατηρώ λογιστικό – φοροτεχνικό γραφείο που ειδικεύεται και στη συμβουλευτική ασφαλίσεων. Ο πιο σημαντικός ρόλος της ζωής μου όμως είναι αυτός του οικογενειάρχη και πατέρα δύο υπέροχων κοριτσιών της Δήμητρας και της Άννας.

Μετράτε ένα και πλέον χρόνο ως Αντιδήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος δίχως κάποια προηγούμενη ενασχόληση με την πολιτική. Γιατί επιλέξατε να δραστηριοποιηθείτε; Θα παροτρύνατε έναν νέο άνθρωπο να ασχοληθεί με τα κοινά;

Θ.Κ.: Η πολιτική είναι ένα σύνολο αντιλήψεων, παραστάσεων και βιωμάτων που κουβαλάμε όλοι στη ζωή μας, ακόμη και στις πιο απλές καθημερινές δραστηριότητές μας. Η πρωτογενής έκφρασή της βρίσκεται στην τοπική αυτοδιοίκηση όπου η θεωρία συνοδεύεται και ζυγίζεται με την πράξη. Θέλησα να δοκιμαστώ σ’ αυτή την ενδιαφέρουσα αυτοδιοικητική περιπέτεια έχοντας την ενθάρρυνση του Δημήτρη Κυριακίδη. 

Η γνωριμία μου με το Δήμαρχο Κιλκίς κρατά από το 1996 -2003 όταν εργαζόμουν στο άμισθο υποθηκοφυλακείο. Είχα εκτιμήσει από τότε το χαρακτήρα του, την άρτια επιστημονική του κατάρτιση στα νομικά, τον επαγγελματισμό και την οργανωτικότητά του. 

Κάναμε πολλές συζητήσεις για το Δήμο Κιλκίς και τις προοπτικές του στη νέα δημοτική περίοδο, για μια νέα γενιά στελεχών που μπορεί να δουλέψει συλλογικά και να εγγυηθεί το μέλλον του τόπου… Αισθάνθηκα ότι οφείλω να συμβάλλω και εγώ με τις μικρές μου δυνάμεις για να πάμε όπως διακηρύσσει και το όνομα του δημοτικού μας συνδυασμού το Κιλκίς Μπροστά και να δώσουμε στον πολίτη και στο Δήμο μας ότι αξίζει και δικαιούται. 

Πίστεψα και εξακολουθώ να πιστεύω ότι οι αξίες και οι στόχοι είναι αυτοί που ενώνουν τους ανθρώπους και ότι η επίτευξή τους αυξάνει τη θέληση και τις δυνάμεις τους να παλέψουν για κάτι καλύτερο. Εκτιμώ ότι οι νέοι άνθρωποι οφείλουν να πρωτοστατούν στα κοινά γιατί έχουν ιδέες και δημιουργική διάθεση αλλά και για να μάθουν τους κανόνες της συνεργασίας, του συλλογικού πνεύματος, για να δουν που φτάνουν οι δυνατότητες και οι αντοχές τους.

Ένας χρόνος Διοίκησης Δημήτρη Κυριακίδη. Ποια θεωρείτε ότι είναι τα σημαντικότερα επιτεύγματα σας τόσο γενικά όσο και ειδικότερα στον δικό σας τομέα, τον Πολιτισμό

Θ.Κ.: Η Δημοτική Αρχή του Δημήτρη Κυριακίδη, στην οποία έχω την τιμή να συμμετέχω διδάσκει ήθος και προάγει ως αντίληψη, θα έλεγα, τη δύναμη της ενότητας. Συζητάμε τις πλευρές του δημοτικού έργου, είμαστε ανοιχτοί στη συνεργασία και καθημερινά ο καθένας από τη δική του θέση ευθύνης δίνει τον καλύτερο του εαυτό για να θεραπευθούν προβλήματα, αδυναμίες, νοοτροπίες του χθες. 

Το σημαντικότερο επίτευγμα της Διοίκησης θεωρώ ότι είναι η θέλησή της να αλλάξει τα πράγματα και η αποφασιστικότητα που δείχνει για να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών. Για να γίνει ο Δήμος μας εξωστρεφής, σύγχρονος και ακόμη πιο λειτουργικός. Στον τομέα του Πολιτισμού – θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω με τη θεωρία των προσωπικών επιτευγμάτων – ξεκινήσαμε δυναμικά πέρσι με πολύ οργανωμένες και στοχευμένες παρεμβάσεις αλλά τον ενθουσιασμό μας ανέκοψε η πανδημία του κορονοϊού. 

Κατά την περίοδο χαλάρωσης των υγειονομικών μέτρων ανεβάσαμε πολύ ψηλά τον πήχυ και με το θεατρικό κατά βάση Πολιτιστικό Καλοκαίρι και με το Δημοτικό Θερινό Κινηματογράφο και την έξοδό του στα χωριά μας. Προσφέραμε όμορφα θεάματα, δώσαμε χαρά στους συμπολίτες μας που πέρασαν δύσκολα από τον αναγκαστικό εγκλεισμό στο σπίτι. 

Αναθερμάναμε τους δεσμούς συνεργασίας με τα ζωντανά κύτταρα της πολιτιστικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας, τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους, κοινωνικούς φορείς και πολίτες μεμονωμένα για να βάλουμε σε εφαρμογή ιδέες και σχέδια που θα ενισχύσουν το πολιτιστικό μας απόθεμα αλλά και θα κάνουν τη διαφορά. Η επαφή αυτή είναι πολύτιμη και θα δουλευτεί περισσότερο μελλοντικά.

Τι είναι ο πολιτισμός για εσάς; Τι πιστεύετε ότι προσφέρει στον πολίτη ειδικά σε αυτή την δύσκολη κατάσταση που βιώσαμε και βιώνουμε ακόμη;

Θ.Κ.: Ο Πολιτισμός αποτελεί τον βασικό πυλώνα ανάπτυξης μιας οργανωμένης κοινωνίας. Τα έργα παιδείας και πολιτισμού είναι συνάρτηση της πνευματικής της καλλιέργειας και της σχέσης της με την παράδοση. Η πολιτιστική ταυτότητα ενός τόπου μπορεί να αποτελέσει τη θεμελιώδη βάση για την αξιοποίησή του και να εμπλουτιστεί με σύγχρονες μορφές τέχνης και αυτή είναι η σκέψη μας. 

Να επενδύσουμε στον Πολιτισμό και να δουλέψουμε στην πόλη και στα χωριά μας με συνέργειες που θα πολλαπλασιάσουν σε αξία το πολιτιστικό προϊόν, που θα φέρουν σε επαφή τον πολίτη με νέα ερεθίσματα και θα του δώσουν ευκαιρίες ενεργούς συμμετοχής και δυνατότητες συνδημιουργίας. Ο πολιτισμός πάντοτε αποτελεί μια όαση για έναν σκεπτόμενο άνθρωπο και την καταφυγή του σε δύσκολες στιγμές με όποια έκφραση και εάν στηρίζεται. 

Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η κοινωνική αποξένωση που μας επέβαλλε αναγκαστικά η πανδημία μας απέκοψε από τη ζώσα συμμετοχή σε κλασικές πολιτιστικές εκφράσεις τέχνης όπως το θέατρο, ο κινηματογράφος, οι συναυλίες, οι παραδοσιακές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Το μεγάλο κενό που δημιουργείται καλούμαστε να το καλύψουμε με άλλες πιο πρόσφορες μορφές επικοινωνίας. 

Αυτή την ανάγκη θα καλύψει η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την έναρξη της συνεργασίας του Δήμου Κιλκίς με το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας πάνω στον ψηφιακό πολιτισμό. Πρόκειται για ένα πλούσιο εορταστικό αφιέρωμα με θεατροποιημένες αφηγήσεις για παιδιά, με βραδιές όπερας, με συναυλίες, θέατρο σκιών που μπορούν να παρακολουθήσουν οι δημότες μας την περίοδο των γιορτών μέσω live streaming είτε μέσα από τη σελίδα του Κέντρου Πολιτισμού στο FB είτε μέσα από τη διαδικτυακή πλατφόρμα e-Stage.gr για όσους δεν διαθέτουν FB. 

Στο ψηφιοποιημένο εορταστικό αφιέρωμα, που έχει και φιλανθρωπικό χαρακτήρα, συμμετέχουν πάνω από ογδόντα εργαζόμενοι στο χώρο του πολιτισμού (μουσικοί, ηθοποιοί, τραγουδιστές, τεχνικοί, βιντεολήπτες, ηχολήπτες, φωτιστές, σκηνοθέτες) Πιστεύω ότι είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία που αξίζει της υποστήριξης του κόσμου. Το ζητούμενο είναι ο θεατής να νιώσει τη μαγεία των γιορτών και να αποκτήσει μια πιο θετική στάση ζωής. 

Η ψυχολογία παίζει πολύ μεγάλο ρόλο σ’ αυτή τη γκρίζα εποχή της πανδημίας. Ο Δήμος μας έδωσε φέτος περισσότερο φως στην πόλη και στα χωριά μας με νέο εορταστικό διάκοσμο που εντυπωσιάζει και για την αισθητική του και για την ποιότητα του φωτισμού, θέλοντας να δώσει μια νότα αισιοδοξίας. Θα είναι δύσκολα από κάθε άποψη τα φετινά Χριστούγεννα αλλά ότι και να γίνει θα έρθουν τα Χριστούγεννα και εμείς είμαστε εδώ για να εμψυχώσουμε τους συμπολίτες μας και να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να νιώσουν καλύτερα.

Πόσο τράβηξε πίσω τα μεγάλα έργα στον Δήμο η κρίση της Covid-19 και τι αντίκτυπο είχε στα πολιτιστικά δρώμενα. Θεωρείτε ότι υπήρξε επαρκής η διαχείριση;

Θ.Κ.: Η διοικητική μηχανή του Δήμου δε σταμάτησε ποτέ να δουλεύει, να παράγει ιδέες και έργο παρά τους περιορισμούς που ισχύουν για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Ο Δήμος Κιλκίς προσαρμόστηκε πλήρως στη νέα υγειονομική κατάσταση και ήταν από τους πρώτους ΟΤΑ που πήραν γρήγορα δραστικά μέτρα για την προστασία του γενικού πληθυσμού, των ευπαθών ομάδων, του έμψυχου εργαζόμενου δυναμικού του Δήμου μας και συνεχίστηκαν με μεγαλύτερη ένταση με οικονομικές ελαφρύνσεις στους εμπόρους και επαγγελματίες, με ουσιαστικές παρεμβάσεις κοινωνικής πολιτικής στο Γενικό Νοσοκομείο, στο Κέντρο Υγείας Δροσάτου, σε άπορους συνδημότες μας. 

Έγιναν πολλά και σημαντικά βήματα και για την καλύτερη εξυπηρέτηση του δημότη και στις δύο περιόδους της πανδημίας. Ο γενικός προγραμματισμός του Δήμου, αν αυτό εννοείτε, δεν έπεσε θύμα του κορΩνοϊού, ούτε το διεκδικητικό του πλαίσιο. Απόδειξη περίτρανη των όσων ισχυρίζομαι η μεγάλη επιτυχία του Δήμου Κιλκίς στο πρόγραμμα ‘’Αντώνης Τρίτσης’’ από όπου εξασφάλισε 25 εκατ. ευρώ για έργα αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης από αμίαντο σε 35 χωριά του Δήμου μας. 

Το Κιλκίς με αυτό το έργο υποδομής έφτασε στην κορυφή γιατί πανελλαδικά κανείς Δήμος δεν έχει κερδίσει ένα τόσο μεγάλο έργο με ένα κολοσσιαίο προϋπολογισμό. Ο Πολιτισμός, όπως προείπα, βρέθηκε σε δυσχερή θέση γιατί ανεστάλησαν βασικές λειτουργίες και την άνοιξη και το διάστημα αυτό αλλά πιστεύω ότι θα κινηθούμε ψηφιακά. Λένε ότι όταν ο Θεός κλείνει μια πόρτα, ανοίγει ένα παράθυρο.

ΝΔ , Κυριάκος Μητσοτάκης, Κεντροδεξιά. Πως αξιολογείτε την πορεία την κυβέρνησης έως τώρα;

Θ.Κ.: Έχω την αίσθηση ότι η χώρα κινείται με μεγαλύτερες ταχύτητες, παρακάμπτει εμπόδια και ριζωμένες παθογένειες. Υπάρχει μια μεταρρυθμιστική διάθεση. Από την άλλη μεριά η πανδημία του κορΩνοιού αποτελεί μια πρωτόγνωρη για τα χρονικά μορφή κρίσης και όπως και σε μια εμπόλεμη κατάσταση έχουμε θύματα, έτσι και τώρα έχουμε ανθρώπινες απώλειες.

Τη δεδομένη στιγμή οφείλουμε να ενισχύσουμε ο καθένας μας, στο μέτρο της ευθύνης που του αναλογεί, το έργο της κυβέρνησης αφού ο στόχος της αντιμετώπισης του φαινομένου δεν πρέπει να αποτελεί μια πολιτική αξιολόγηση αλλά στόχο ζωής για τους συνανθρώπους μας.

Μια σκέψη σας για το αύριο ή μια ευχή αν θέλετε για το μέλλον

Θ.Κ.: Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψεις μια ευχή τη δεδομένη στιγμή. Η σκέψη μας είναι στους ανθρώπους που βιώνουν προσωπικά την περιπέτεια του κορονοιού κι εύχομαι να επανέλθουν όλοι υγιείς και δυνατοί κοντά μας σύντομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.