Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Να καταργηθεί η βίζα από χώρες της Αν. Ευρώπης ζητά ο Δ. Ψωμιάδης

Επιστολή στον Υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο, με κοινοποίηση στην Υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, έστειλε ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Διονύσης Ψωμιάδης σχετικά με την κατάργηση της βίζας από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, προκειμένου να επιτευχθεί η προσέλκυση τουριστών από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, αλλά και η ανάπτυξη επιχειρηματικής συνεργασίας με επιχειρηματίες από τις χώρες αυτές.
Στην επιστολή του ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Δ. Ψωμιάδης τονίζει ότι η προσέλκυση τουριστών στην Ελλάδα «μπορεί αποτελέσει σημαντική πηγή εσόδων για τη χώρα μας δεδομένου ότι το 2011 στην Τουρκία εισήλθαν 3,5 εκατ. Ρώσοι τουρίστες ενώ στην πατρίδα μας μόλις 711.000!», ενώ σημειώνει ότι αυτό συμβαίνει «παρά το γεγονός ότι οι πληθυσμοί των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης είναι κατά βάση ομόδοξες και ως εκ τούτου υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον να επισκεφθούν την Ελλάδα και ιδιαίτερα τη Μακεδονία και τη Θράκη».

Όπως επισημαίνει ο Δ. Ψωμιάδης, το μεγάλο πρόβλημα είναι «η έκδοση βίζας η οποία προβλέπεται από τη συνθήκη Σένγκεν», η εφαρμογή της οποίας «αντί να ωφελεί πλήττει εν τέλει μια χώρα που ανήκει στην ΕΕ υπέρ άλλων χωρών που δεν ανήκουν». Με δεδομένο αυτό, ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας ζητά από τον Υπουργό Εξωτερικών να μεριμνήσει προκειμένου να επιτευχθεί η κατάργηση της βίζας από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Δ. Ψωμιάδη έχει ως εξής:
«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Όπως γνωρίζετε, από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά στοιχήματα της χώρας μας είναι ο τουρισμός και δη η προσέλκυση τουριστών από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Ρωσία, η Ουκρανία κλπ, αλλά και η ανάπτυξη επιχειρηματικής συνεργασίας με επιχειρηματίες από τις χώρες αυτές.

Ιδιαίτερα η τελευταία, μπορεί αποτελέσει σημαντική πηγή εσόδων για τη χώρα μας δεδομένου ότι το 2011 στην Τουρκία εισήλθαν 3,5 εκατ. Ρώσοι τουρίστες ενώ στην πατρίδα μας μόλις 711.000! Κι αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι οι πληθυσμοί των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης είναι κατά βάση ομόδοξες και ως εκ τούτου υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον να επισκεφθούν την Ελλάδα και ιδιαίτερα τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Το μεγάλο πρόβλημα στο οποίο οφείλεται αυτή η υστέρηση είναι η έκδοση της βίζας, η οποία προβλέπεται από τη συνθήκη Σένγκεν. Ένα θέμα το οποίο πολλές φορές στο παρελθόν έχουμε θέσει ως άμεσα πληττόμενοι στην Κεντρική Μακεδονία. Με δεδομένο ότι η ίδια η Συνθήκη του Σένγκεν προβλέπει δυνατότητα για κατ’ εξαίρεση μη εφαρμογή του καθεστώτος των θεωρήσεων αρκεί να υπάρχει σπουδαίος λόγος, όπως η σημερινή δεινή οικονομική κατάσταση, αλλά και το γεγονός ότι η εφαρμογή μιας ευρωπαϊκής συνθήκης, είκοσι χρόνια μετά τη σύναψή της, αντί να ωφελεί πλήττει εν τέλει μια χώρα που ανήκει στην ΕΕ υπέρ άλλων χωρών που δεν ανήκουν.

Κατόπιν τούτων, με δεδομένο ότι οι συνθήκες προφανώς μεταβλήθηκαν και εν προκειμένω η συνθήκη Σένγκεν δεν υπηρετεί πλέον το συμφέρον ενός κράτους – μέλους άρα και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σας ζητώ να ενεργήσετε τα δέοντα ώστε να επιτύχουμε την κατάργηση της βίζας από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, μια εξέλιξη ζωτική για τα συμφέροντα της χώρας μας και δη της Βόρειας Ελλάδας"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.