Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Τα πολιτικοκοινωνικά σχόλια της εβδομάδας


Σήμερα
«Μας υπόσχονται οι πολιτικοί μας ότι το Νοσοκομείο Κιλκίς δεν θα κλείσει. Εμάς αυτό δεν μας αρκεί», είπε η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του ιδρύματος, Νόπη Παπαδοπούλου, στην κάμερα του Gnomikilkis.gr. Και διευκρίνισε: «Σήμερα έχουμε πρόβλημα υπολειτουργίας και υποβάθμισης, σήμερα δεν μπορούμε να προσφέρουμε υγεία στο λαό μας, σήμερα δεν έχουμε τα απαραίτητα υλικά». Άρα, το πρόβλημα είναι υπαρκτό- σημερινό και δεν σχετίζεται μόνο με τον αναμενόμενο «υγειονομικό χάρτη». Γι’ αυτό, άλλωστε, έγινε κι η μεγάλη κινητοποίηση των εργαζομένων την περασμένη εβδομάδα.
Είπαμε, η υγεία ασθενεί βαρύτατα!


Ικανοποιητική
Ικανοποιητική κρίθηκε από όλους η συμμετοχή του κόσμου στο συλλαλητήριο που διοργάνωσε την περασμένη Παρασκευή το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Κιλκίς. Ικανοποιητική βέβαια για τα δεδομένα του νομού μας. Γιατί αν γινόταν σε άλλο νομό, για το ίδιο σοβαρό θέμα, όπως είναι η υποβάθμιση ενός νοσοκομείου, θα γινόταν… πατείς με πατώ σε και θα μιλούσαμε για πραγματική κοσμοσυρροή. Εδώ όμως στο Κιλκίς τα τελευταία χρόνια επιτυχής θεωρείται μια συγκέντρωση αν σε αυτήν συμμετέχουν άντε το πολύ μέχρι 500 άτομα (η τελευταία μάλιστα δεν κατάφερε να φτάσει αυτόν τον αριθμό)…

Μάθημα
Ωραίο μάθημα δώσανε οι δυο αδελφοί 43 και 38 ετών αντίστοιχα, που ξυλοφόρτωσαν άγρια τον διευθυντή του 4ου Δημοτικού του Κιλκίς, Γ. Τσακαλοφίδη. Τα παρόντα στο επεισόδιο έκπληκτα παιδιά του σχολείου, έμαθαν πως λύνονται οι διαφορές στην κοινωνία που τα φέραμε να ζήσουν!
Ν’ απολυθεί πάραυτα ο παθών διευθυντής και να προσληφθούν στη θέση του οι δυο νταήδες αδελφοί!
Με την ευκαιρία, τις θερμές μας ευχές προς το θύμα, για ταχεία ανάρρωση.

Στίγμα
Στους χαιρετισμούς τους, κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων των γραφείων της Δημ. Συμμαχίας, τόσο ο Κ. Κιλτίδης όσο κι η Ντ. Μπακογιάννη έδωσαν «τηλεγραφικά» το στίγμα του νέου κόμματος.
Ο μεν πρώτος το πολιτικό, κάνοντας λόγο για προσπάθεια συγκρότησης μιας ευρείας κεντροδεξιάς, η δε δεύτερη το ιδεολογικο-πολιτικό, κάνοντας αναφορά στην ανάγκη τόνωσης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και περιορισμού της «μαύρης τρύπας του δημοσίου».
Βεβαίως, υπήρξαν αναφορές και στην ανάγκη κατοχύρωσης της κοινωνικής συνοχής, καθώς και στην υπεράσπιση των αδυνάτων. Οπότε, ποια «κεντροδεξιά»; Εδώ έχουμε δεξιοκεντροαριστερά!

Πρόβλεψη
Η πρόβλεψη προέρχεται απ’ τον Στ. Τσιόνκη κι αφορά τον πρώτο προϋπολογισμό του Δήμου Παιονίας. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στο Δημ. Συμβούλιο, ο κ. Τσιόνκης χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό «ανεφάρμοστο» υπογραμμίζοντας προς την Δημ. Αρχή: «Θα κληθείτε να τον τροποποιήσετε πολλές φορές».
Βεβαίως, οι τροποποιήσεις προϋπολογισμών είναι σύνηθες φαινόμενο στους δήμους, αλλά η πυκνότητά τους θα δείξει αν ο Στέφανος έχει δίκιο ή όχι….

Αγώνας
Με τον χαιρετισμό του, μπροστά στο Δημαρχείο, προς τους συγκεντρωμένους εργαζόμενους του Νοσοκομείου Κιλκίς, ο Β. Μπαλάσκας γνωστοποίησε ότι στις 16 και 17 Απριλίου θα είναι στο Κιλκίς ο Ανδρέας Λοβέρδος (επ’ ευκαιρία της επίσκεψης στο Κιλκίς της Εκστρατείας «Η Μόδα Πολεμά τον Καρκίνο του Στήθους» και του αγώνα μπάσκετ που θα διεξαχθεί στο πλαίσιο της)«Τότε θα ξεκαθαρίσουν τα πράγματα», πρόβλεψε ο δήμαρχος, εννοώντας προφανώς τα του «υγειονομικού χάρτη». Βέβαια, κάποιοι από το πλήθος έσπευσαν να σχολιάσουν ότι τότε θα είναι πολύ αργά, και επανέλαβαν το σύνθημά τους: «αγώνας διαρκείας θα ‘ναι η απάντηση στον υπουργό Υγείας»!

Παρών
Θετικές εντυπώσεις προκάλεσε η παρουσία του μητροπολίτη Κιλκίς στη συγκέντρωση των εργαζόμενων του Νοσοκομείου Κιλκίς, έξω απ’ το Δημαρχείο. Μιλώντας στην κάμερα της ιστοσελίδας της «Γνώμης», ο κ. Εμμανουήλ εξέφρασε την ανησυχία του για την θρυλούμενη «αναστολή της λειτουργίας του Νοσοκομείου στην πλήρη του μορφή». Ταυτόχρονα, εξέφρασε την ελπίδα ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί, επειδή «το Νοσοκομείο είναι ζωή, και την ζωή των πολιτών πρέπει να τη σεβαστούμε».
Άδικο έχει;

Καταλήστευση
«Δεν μας φταίνε οι ξένοι ή το κακό το ριζικό μας, ούτε καν η οικονομική κρίση» κατέληξε στην εισήγησή του, ο Κ. Κιλτίδης για το θέμα της Υγείας, στο προσυνέδριο της ΔΗΜ. ΣΥΜ., που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη.
Προηγουμένως είχε ζητήσει το «πάση θυσία ξεκαθάρισμα με το παρελθόν», κάνοντας λόγο για «καταλήστευση των οικονομικών πόρων, που έγινε την προηγούμενη δεκαετία».
Υπενθύμισε δε, την πρόταση της ΔΗΜ. ΣΥΜ. για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία.
Δεν θα ‘ταν καλύτερα να τα ‘λεγε αυτά τότε που ήταν κυβερνητικό στέλεχος της Ν.Δ.; Ίσως να προλαβαίναμε κάποια πράγματα!

Αποκέντρωση
Η συνεδρίαση του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου ήταν προγραμματισμένη να γίνει στις 28 Μαρτίου, στο κτήριό του. Αναβλήθηκε, όμως, λόγω μη απαρτίας! Κι απ’ ότι ξέρουμε αρκετές τέτοιες «μη απαρτίες» σημειώνονται τελευταία.
Δυο μέρες αργότερα η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στη Γουμένισσα, στα γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου. Και διεξήχθη κανονικά. Οπότε, μήπως θα ‘πρεπε να γίνονται πιο συχνά τέτοιες «αποκεντρωμένες» συνεδριάσεις, σ’ όλο το νομό; Κι όχι μόνο απ’ το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου αλλά και από άλλους φορείς;

Απορρίμματα
Φαίνεται πως το θέμα της αποκομιδής των απορριμμάτων του Δήμου Παιονίας θα λυθεί χωρίς τον ΧΥΤΑ του Κιλκίς. Σύμφωνα με τον κ. Λαπόρδα, ο ΧΥΤΑ Γιαννιτσών δέχεται την μεταφορά των απορριμμάτων εκεί, με βάση σύμβαση που υπέγραψε με τον πρώην Δήμο Γουμένισσας, και που προβλέπει επέκτασή της και για το Δήμο Παιονίας.
Ήδη, εδώ και δυο μήνες τ’ απορρίμματα της Γουμένισσας μεταφέρονται στα Γιαννιτσά. Για να γίνει το ίδιο για όλον τον Δήμο Παιονίας θα πρέπει προηγουμένως να εγκατασταθεί ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Αξιούπολης. Πότε θα γίνει αυτό; Άγνωστο, προς το παρόν!

Πλαισιωμένος
Στη συνέντευξη τύπου του Θ. Λαπόρδα τον δήμαρχο Παιονίας πλαισίωναν οι αντιδήμαρχοι και άλλοι εκλεγμένοι της παράταξης. Αρκετοί απ’ αυτούς έδωσαν το παρόν και στο γεύμα που ακολούθησε. Και που παράθεσε στους δημοσιογράφους ο δήμαρχος πληρώνοντας απ’ την τσέπη του. Έτσι, για να δείξει στην πράξη ότι τα οικονομικά του δήμου δεν μπορεί να επιβαρύνονται με …περιττές σπατάλες!

Αιχμές
Σημαντική αναφορά απ’ τον χαιρετισμό της Ντ. Μπακογιάννη στα εγκαίνια των γραφείων της ΔΗΜ. ΣΥΜ. στο Κιλκίς: Κατακεραυνώνοντας τον λαϊκισμό και τη δημαγωγία (αιχμές για Αντ. Σαμαρά, βεβαίως), πρόσθεσε και το εξής: «Δεν είμασταν χρήσιμοι στο παρελθόν όταν κρύβαμε την αλήθεια» (αιχμή για Κ. Καραμανλή, ασφαλώς).
Αναφορά, που χειροκρότησαν τόσο ο Κ. Κιλτίδης, όσο κι ο συνοδεύων την Ντόρα στην περιοδεία της, Χρ. Μαρκογιαννάκης.

Συμμαχητές
Την προσφώνηση «σύντροφε» την ξέρουμε απ’ την αριστερά (σ’ όλες τις εκφάνσεις της). Αυτή του «συναγωνιστή» χρησιμοποιείται κυρίως από κεντρώα – φιλελεύθερα κόμματα. Τώρα η ΔΗΜ. ΣΥΜ. λανσάρει το «συμμαχητές και συμμαχήτριες». Έτσι προσφώνησαν τον κόσμο που συγκεντρώθηκε στα γραφεία του κόμματος στο Κιλκίς, το περασμένο Σάββατο, τόσο ο προηγηθείς στους χαιρετισμούς Κ. Κιλτίδης, όσο κι η Ντ. Μπακογιάννη.
Συμμαχητές όλες της χώρας, ενωθείτε!

Διαμαρτυρία
Μια επιστολή διαμαρτυρίας γονέων και κηδεμόνων (χωρίς να αναφέρονται ονόματα) του Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Σταυροχωρίου, είδε τελευταία το φως της δημοσιότητας. Με την επιστολή οι διαμαρτυρόμενοι  υποστηρίζουν ότι το κτήριο του σχολείου του Σταυροχωρίου είναι σε καλή κατάσταση. Κάτι που δεν συμβαίνει μ’ αυτό της Μ. Βρύσης, όπου θα πρέπει να πηγαίνουν από Σεπτέμβρη τα παιδιά.
Ωστόσο, μέσω της επιστολής δεν προτείνεται συγκεκριμένη λύση, παρά μόνο δίνεται η διαβεβαίωση ότι οι υπογράφοντες θα πράξουν «όλες εκείνες τις ενέργειες που θα εξασφαλίζουν το καλύτερο για τα παιδιά μας».
Όπως π.χ. να τα στέλνουν στο Κιλκίς, όπως ακούστηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου; Και αν ναι, δεν θα τίθεται τότε θέμα ασφαλούς μεταφοράς τους;

Γνώστης
Κεντρικός ομιλητής σ’ εκδήλωση που διοργάνωσε την περασμένη Κυριακή ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Σάντας, ήταν ο πρώην βουλευτής Θ. Πασσαλίδης. Ο οποίος εντυπωσίασε τους ακροατές με τη βαθειά γνώση ιστορικών στοιχείων που κατέχει, για τον ποντιακό Ελληνισμό.
Άλλο ένα «ταλέντο» του Θόδωρου, που δεν έγινε ευρέως γνωστό στους Κιλκισιώτες, λόγω της έντονης πολιτικής του δραστηριότητας όλα αυτά τα χρόνια!

Κατηγορηματικός;
-         Δηλώνω κατηγορηματικά ότι οι πολιτικές μου φιλοδοξίες κλείνουν με τον Δήμο Παιονίας, είπε ο Θ. Λαπόρδας απαντώντας σε υπαινιγμό συναδέλφου, ότι μπορεί στο μέλλον να πάει για βουλευτής.
-         Σίγουρα, όμως, θα επιδιώξετε την επανεκλογή σας, ως δημάρχου, του ‘πε κάποιος άλλος.
-         Αυτό ασφαλώς, ήταν η απάντηση. Για να δεχθεί, όμως, κι ο δήμαρχος στη συνέχεια το γνωστό «στην πολιτική ποτέ μη λες ποτέ».
Αυτά, για όσους αγωνιούν, για το τι θα κάνει ο Λαπόρδας στο μέλλον!

Εγκώμιο
Το εγκώμιο ενός εξαιρετικού δημοτικού υπαλλήλου έπλεξε ο Θ. Λαπόρδας στη συνέντευξη τύπου. Μιλάμε, για τον Μάνθο Καπνόπουλο απ’ την Αξιούπολη, που διακρίθηκε για πολλά χρόνια ως προϊστάμενος διοίκησης του Δήμου Αξιούπολης, και που ανέλαβε τώρα την ίδια θέση στον Δήμο Παιονίας, έχοντας τη μέγιστη ευθύνη της οργάνωσης των υπηρεσιών του.
Κι όμως, αυτό το άξιο στέλεχος, δεν δίστασε να βάλει στο στόχαστρό της η Σ. Συμεωνίδου όταν είχε αναλάβει δήμαρχος Αξιούπολης. Απίστευτο, κι όμως συνέβη!

«Τιμωρία»
Την επιβολή (επαναφορά) του πάγιου τέλους των 30 ευρώ ανά υδρομετρητή για τους δημότες του πρώην δήμου Χέρσου, καταγγέλλει ο Χρ. Ανθρακίδης.
Και αφού επισημαίνει ότι η απόφαση πάρθηκε με την σύμφωνη γνώμη των συμβούλων της πλειοψηφίας, που προέρχονται απ’ τη Δημοτική Ενότητα Χέρσου, ρωτάει την δημοτική αρχή αν με την επαναφορά αυτή θέλει να τιμωρήσει κάποιους!
Και για να διευκολύνουμε αυτούς που αναρωτιούνται για το τι εννοεί ο κ. Ανθρακίδης, θυμίζουμε ότι ο κ. Μπαλάσκας έλαβε ένα απ’ τα μικρότερα ποσοστά του στον πρώην Δήμο Χέρσου!

700 αιτήσεις!
Τις 700 έφτασαν σύμφωνα με πληροφορίες μας οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων για την κάλυψη των 28 θέσεων στην Υπηρεσία Καθαριότητας που έχει προκηρύξει ο δήμος Κιλκίς. Οι εν λόγω συμβάσεις είναι οκτάμηνης διάρκειας και φαίνεται ότι αποτέλεσαν το «αντικείμενο του πόθου» πολλών συνανθρώπων μας, ακόμα και αποφοίτων ΑΕΙ, και σε πολλές περιπτώσεις μελών της ίδιας οικογένειας. Αν μη τι άλλο ο αριθμός αυτός κατέδειξε με τον πιο εύγλωττο τρόπο την αβεβαιότητα και την αγωνία της επιβίωσης που καθημερινά πνίγει ολοένα και περισσότερους συμπολίτες μας.

Συνάντηση
Συνάντηση με συνεργάτες του Υπουργού Υγείας, εκπροσώπους της Εκστρατείας «Η Μόδα Πολεμά τον Καρκίνο του Στήθους» και με μέλη του Συλλόγου Βετεράνων Καλαθοσφαιριστριών Ελλάδος είχε την περασμένη εβδομάδα ο Βαγγέλης Μπαλάσκας στο γραφείο του στο Δημαρχείο. Η επίσκεψη που δέχτηκε ο Δήμαρχος Κιλκίς είχε να κάνει με την καλύτερη οργάνωση της επίσκεψης της Εκστρατείας στο Κιλκίς (η οποία σημειώνουμε ότι είναι η πρώτη φορά που έρχεται στο νομό μας), αλλά και των εκδηλώσεων που διοργανώνει το Υπουργείο Υγείας στο πλαίσιό της.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό και φιλικό κλίμα, με τις δύο πλευρές να προσπαθούν για την αρτιότερη δυνατή διοργάνωση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.