Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 22 Ιουλίου 2025

Ο πρώην πρόεδρος της ΟΔΚΕ ξεσπά: «Με τόσες σκιές όπως στους τελικούς, σύντομα θα ζητήσουν ξένους διαιτητές»!

Πηγή: www.sdna.gr
Του Ιάσονα Αλαφάκη
Το «σύστημα» που δρα στον χώρο του μπάσκετ ξεσκεπάζεται δημόσια και επώνυμα. Ο Παντελής Ελευθεριάδης, μέχρι το 2025 πρόεδρος της ΟΔΚΕ, κατακεραυνώνει στο SDNA και με όσα δηλώνει… δείχνει τι συμβαίνει στο σκοτεινό παρασκήνιο.

Ο Παντελής Ελευθεριάδης, ο οποίος υπηρέτησε επί μια δεκαετία ως Πρόεδρος και Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης Ελλάδας (ΟΔΚΕ), μιλάει ανοιχτά και χωρίς περιστροφές για τις συγκρούσεις με την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, την πρόταση μομφής που οδήγησε στην απομάκρυνσή του και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική διαιτησία.

Στην αποκλειστική συνέντευξη στο SDNA, ο Παντελής Ελευθεριάδης εντοπίζει το πρόβλημα στην έλλειψη διαφάνειας και αξιοκρατίας που ταλανίζει τον χώρο της διαιτησίας.

Μιλάει για τη διαιτησία των τελικών και εξηγεί πως αν συνεχίσουν έτσι, σύντομα θα κληθούν ξένοι διαιτητές.

Ξεχωρίζουν, ανάμεσα στα άλλα, η αποχώρηση του Χρήστου Χριστοδούλου όταν κατάλαβε ότι οι παράγοντες είχαν άλλα σχέδια…

Μιλάει για την κυριαρχική επιρροή του Ηλία Κορομηλά στη διαιτησία.

Για αδιαφανείς διαδικασίες, για εξαφανίσεις διαιτητών αλλά και για τη σκανδαλώδη διαγραφή του ίδιου!

Μια συνέντευξη που τα δείχνει όλα για όσα συμβαίνουν υπό την αιγίδα της ΕΟΚ και την… «σιωπή που είναι συνενοχή» όπως δηλώνει!

Το απόστημα άρχισε να σπάει. Κι αυτή η συνέντευξη μοιάζει να είναι μόνο η αρχή!

- Κύριε Ελευθεριάδη, υπηρετήσατε την ΟΔΚΕ από πολλές θέσεις και για αρκετά χρόνια. Ποια θεωρείτε τη μεγαλύτερη σας παρακαταθήκη στην προεδρία του οργανισμού;

«Η εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου και κατ' επέκταση στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου από το σύνολο της ελληνικής διαιτησίας αλλά και ευρύτερα απ’ όλο τον χώρο της καλαθοσφαίρισης. Η συνεργασία που είχαμε με όλους τους φορείς του μπάσκετ ήταν απολύτως αγαστή, με επίκεντρο πάντα τον Διαιτητή. Με την FIBA, την ΓΓΑ, τον ΕΣΑΚΕ, τους προπονητές, αθλητές και δημοσιογράφους είχαμε τις καλύτερες σχέσεις. Για εμένα, αυτό ήταν πάντα το ζητούμενο και το μεγαλύτερο κεφάλαιο. Εκλέχθηκα τρεις συνεχόμενες φορές πρώτος, σχεδόν παμψηφεί, κάτι που δεν το λες τυχαίο.

Η ΟΔΚΕ απέκτησε, υπό τη δική μου διοίκηση, σύγχρονες δομές, ανεξάρτητη, ξεχωριστή "φωνή" και θεσμικό κύρος που δεν είχε ποτέ στο πρόσφατο παρελθόν. Καταφέραμε να γίνουμε πλήρως αυτοτελείς. Η ΟΔΚΕ δεν αποτέλεσε επί των ημερών μου ούτε προθάλαμο, ούτε δορυφόρο οποιουδήποτε άλλου φορέα ή παράγοντα.

Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα ήταν ότι αναγνωρίστηκε επίσημα το χρέος του ενός εκατομμυρίου ευρώ από την ΕΟΚ προς τους διαιτητές και αποπληρώθηκε πλήρως. Παράλληλα, ανακαινίσαμε ριζικά τα γραφεία μας, αποκτήσαμε σύγχρονη ηλεκτρονική πλατφόρμα, δημιουργήσαμε ολοκληρωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Φέραμε κοντά την Παγκόσμια Ομοσπονδία (FIBA) με τους διαιτητές, προσελάβαμε για πρώτη φορά επαγγελματία γυμναστή και ψυχολόγο, εισαγάγαμε ένα συστηματικό σύστημα αξιολογήσεων με σαφή και αντικειμενικά κριτήρια. Και το κάναμε όλα αυτά με σκληρή καθημερινή δουλειά, αφοσίωση και όραμα για το μέλλον. Όχι με "άνωθεν εντολές" ή παρεμβάσεις. Σ’ αυτό το σημείο να σας πω ότι θεωρώ λάθος την απόφαση της FIBA να δίνει μετά το 2018 τη δυνατότητα στην ΕΟΚ να καταρτίζει πίνακα διεθνών διαιτητών και κομισάριων ανά 2 χρόνια, κάτι που δημιουργεί μια πελατειακή σχέση αλλά και εξαρτήσεις».

- Πότε ακριβώς άρχισαν να χαλάνε οι σχέσεις σας με την ΕΟΚ και ποιοι ήταν οι κυρίαρχοι παράγοντες;

«Όσο υπήρχε αμοιβαίος σεβασμός και κατανόηση των ρόλων, υπήρχε και εποικοδομητική συνεργασία. Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος, μαζί με στελέχη όπως οι Αριστείδης Γολέμης, Παναγιώτης Τσαγκρώνης και Άγγελος Παπανικολάου, γνώριζαν πολύ καλά ότι η ΟΔΚΕ δεν είναι και δεν πρόκειται να γίνει «υποτακτική» σε κανέναν.

Με τον Βαγγέλη Λιόλιο στην αρχή της θητείας του υπήρχε σαφής διάθεση συνεργασίας, ενώ άριστη ήταν η συνεργασία με τον Χρήστο Χριστοδούλου και πραγματικά αγαστή με τον Νίκο Πιτσίλκα, που κατανοούσαν τον ρόλο και την αποστολή μας».

- Μια που ήρθε ο λόγος στον Χρήστο Χριστοδούλου και γνωρίζοντας τις άριστες σχέσεις που είχατε και διατηρείτε, μπορείτε να μας πείτε για ποιο λόγο αποχώρησε πριν αναλάβει τη θέση του προέδρου της ΚΕΔ;

«Θεωρώ ότι ο ίδιος πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα και όχι εγώ. Ήμουν πεπεισμένος ότι θα αποτελούσε την κορυφαία λύση για την ελληνική διαιτησία, με στόχο την ανάπτυξή της. Δεν απειλήθηκε και δεν φοβήθηκε για τη θέση ευθύνης που θα αναλάμβανε, όπως λένε κάποια "παπαγαλάκια". Γι’ αυτό και είναι μια μεγάλη απώλεια για την ΕΟΚ. Στη συνάντηση της τελευταίας στιγμής διαπίστωσε ότι έπρεπε να παραιτηθεί, ώστε να μην απωλέσει την αξιοπρέπειά του. Δεν θα θυσίαζε τόσο χρόνια εμπειρίας, αξιοπιστίας και διαφάνειας για μια έμμισθη θέση. Προφανώς, είχε άλλα σχέδια στο μυαλό του απ’ ό,τι κάποιοι παράγοντες της ομοσπονδίας».

- Και επιστρέφουμε στη ρήξη των σχέσεων με την ΕΟΚ. Ποιος ευθύνεται;

«Από τη στιγμή που εμφανίστηκε στο προσκήνιο με την ιδιότητα του έμμισθου συμβούλου της ΕΟΚ, ο Ηλίας Κορομηλάς και άρχισε να ασκεί καθοριστική επιρροή, όλα άλλαξαν δραματικά. Άρχισαν οι συστηματικές απαιτήσεις για παράκαμψη του κανονισμού, για τοποθέτηση διαιτητών χωρίς τα απαραίτητα προσόντα και την αναγκαία εμπειρία, αλλά και να μετατρέψουμε τα σοβαρά εκπαιδευτικά μας σεμινάρια σε κάτι σαν πανηγύρι. Κάτι που δεν επρόκειτο να επιτρέψω ποτέ, καθώς θα κατέστρεφε χρόνια δουλειάς. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η συντριπτική πλειονότητα των ευρωπαϊκών ομοσπονδιών ακολουθεί παρόμοιο μοτίβο εκπαίδευσης, όπως άλλωστε και η Euroleague».

- Η ΕΟΚ σας κατηγόρησε ότι ήσασταν «ανυπάκουος» και δεν συνεργαζόσασταν. Πώς απαντάτε σε αυτές τις σοβαρές κατηγορίες;

«Ανυπάκουος σε τι ακριβώς; Στο να καταπατώ τους κανόνες και τις διαδικασίες για να ικανοποιώ προσωπικά "θέλω" και "πρέπει", που δεν είχαν καμία σχέση με το καλό της διαιτησίας; Δεν ήμουν ποτέ από αυτούς που λένε "ναι" σε όλα χωρίς να σκέφτονται τις συνέπειες. Ως Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΔΚΕ θέλαμε απλά πράγματα: Ένα άρτιο καταστατικό και έναν εσωτερικό κανονισμό, με σκοπό να αποτυπώνεται ο ρόλος της Ομοσπονδίας. Θεσμοθετημένο με σαφείς σχεδιασμούς και όχι πρόχειρη γραφειοκρατία διαιτησίας στην ΕΟΚ. Βεβαίως, αυτό ενδεχομένως να μην αποτελεί προτεραιότητα της σημερινής διοίκησης της ΟΔΚΕ…».

- Σας ζητήθηκαν πράγματα που δεν τα κρίνατε σωστά και δίκαια;

«Είναι γεγονός ότι δεν υπάκουσα όταν μου ζητήθηκε κατηγορηματικά να εντάξουμε σε σεμινάρια διαιτητές χωρίς την απαιτούμενη ηλικία και την αναγκαία εμπειρία, πράγμα που θα κατέστρεφε όλο το εκπαιδευτικό μας σύστημα και τον εσωτερικό κανονισμό. Μου ζητήθηκε να μη γίνονται αντικειμενικές αξιολογήσεις των διαιτητών, αλλά ουδέποτε θα μπορούσα να το δεχθώ. Πάντα λειτουργούσα με γνώμονα το συμφέρον της ελληνικής διαιτησίας, έχοντας ως πυλώνες τη δικαιοσύνη και την αξιοκρατία».

- Προσφύγατε και δικαστικά για το ζήτημα απαγόρευσης των εμφανίσεων της ΟΔΚΕ στους αγώνες του Final-Four του κυπέλλου Ελλάδας.

«Βεβαίως. Τέθηκε ζήτημα από την ΕΟΚ για την απόσυρση των εμφανίσεων των διαιτητών στους αγώνες των εθνικών κατηγοριών, κάτι που ισχύει δεκαετίες τώρα και προβλέπεται ρητά στον κανονισμό. Ως εκ τούτου, παραβιάστηκαν κατάφωρα οι συμφωνίες με τους χορηγούς, οι οποίοι ωστόσο γνωρίζουν την αλήθεια και ότι το πραγματικό ζήτημα ήταν η οικονομική αφαίμαξη της Ομοσπονδίας μας. Γι’ αυτό και μας στήριξαν στον αγώνα μας.

Το αποτέλεσμα ήταν να κερδίσουμε στα προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα και το Δικαστήριο να επιβάλλει στην ΕΟΚ να μην ξαναχρησιμοποιήσει τις εμφανίσεις της. Όπερ και εγένετο… Στα τέλη Ιουνίου εκδικάστηκε η υπόθεση και η ΕΟΚ με την ΟΔΚΕ εμφανίστηκαν στο δικαστήριο, λέγοντας ότι επήλθε συμφωνία. Δηλαδή, ποια είναι η συμφωνία; Μήπως μέρος των χρημάτων από τους χορηγούς θα πηγαίνουν για ανάγκες που ουδεμία σχέση έχουν με την ΟΔΚΕ; Εμείς, πάντως, θα παραμείνουμε στις "επάλξεις"…».

- Αληθεύει ότι πιεστήκατε να τιμωρήσετε μέλη της ελληνικής διαιτησίας επειδή στράφηκαν εναντίον θεσμών;

«Είναι πέρα ως πέρα αλήθεια. Δεχθήκαμε πιέσεις όλα αυτά τα χρόνια να ασκήσουμε πειθαρχική δίωξη σε συναδέλφους, οι οποίοι στράφηκαν νομικά εναντίων θεσμών. Εμείς λάβαμε την απόφαση να μην το πράξουμε αφενός, λόγω του αυτοδιοίκητου και για το γεγονός ότι αποτελούν ενεργά κύτταρα της ελληνικής διαιτησίας και αφετέρου, δεν επιθυμούσαμε να αφαιρέσουμε συνταγματικά δικαιώματα. Από τη στιγμή που δικαιώθηκαν στις δικαστικές αίθουσες, εμείς δεν μπορούσαμε να ενεργήσουμε. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε μέλους να προσφύγει δικαστικά, εφόσον θεωρεί ότι ζημιώνεται από πράξεις ή παραλείψεις».

- Η ΕΟΚ, ωστόσο, ηττήθηκε δικαστικά και για παρανομίες που αφορούσαν την ΚΕΔ…

«Όσο είχαμε συνεργασία με την ΕΟΚ, εντοπίζαμε τα "κακώς κείμενα" και τα διορθώναμε, διότι γνωρίζαμε τα ζητήματα της διαιτησίας. Από τη στιγμή που μας θεώρησαν "ανυπάκουους" και προσπάθησαν να μας απαξιώσουν, ήρθαν και οι δικαστικές αποφάσεις. Το θεωρούσα θέμα χρόνου, δεδομένου ότι η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια…».

- Άρα, ποιον θεωρείτε το πραγματικό ζήτημα πίσω από τις παραπάνω μεθοδεύσεις;

«Το πραγματικό θέμα, εν κατακλείδι, ήταν ο πλήρης έλεγχος των μελών της ΟΔΚΕ και της ελληνικής διαιτησίας, κάτι που δεν συνέβη επί της δικής μας διοίκησης. Αν συνέβαινε, θα ήταν σαν να προδίδαμε τους διαιτητές που μας στήριζαν όλα αυτά τα χρόνια. Ήταν σαν να προδίδαμε τον ίδιο τον χώρο στον οποίο "γεννηθήκαμε" και τους συναδέλφους. Με συγχωρείτε, αλλά ουδέποτε θα γινόμουν "φερέφωνο" όπως κι άλλοι συνάδελφοί μου που γνωρίζω… Προφανώς, κάποιοι δεν θέλουν διαιτητές με ανεξάρτητη φωνή και αξιοπρέπεια».

- Τι ακριβώς έγινε με την υπόθεση του γυμναστή που προκάλεσε τόση αναστάτωση; Υπάρχουν πολλές αντικρουόμενες εκδοχές…

«Η υπόθεση του γυμναστή ήταν ένα από τα μελανά σημεία της διαφωνίας μας με τον Ηλία Κορομηλά. Ο συγκεκριμένος γυμναστής επιλέχθηκε με ρητή πρόταση του Ηλία Κορομηλά, ο οποίος είναι έμμισθος σύμβουλος της ΕΟΚ. Υπέγραψε κανονική σύμβαση συνεργασίας με την ΟΔΚΕ και την επόμενη ημέρα μας ανακοίνωσε ότι… παραιτείται, γιατί θα πληρώνεται απευθείας από την ΕΟΚ!

Όταν του ζητήσαμε με επίσημο έγγραφο να τηρήσει τη συμφωνία εχεμύθειας και να μην διαρρεύσει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα διαιτητών στα οποία είχε πρόσβαση, η κυνική απάντησή του ήταν: "Θα συνεργαστώ με την ΕΟΚ, η οποία θα αναλάβει όλη την εκπαίδευση των διαιτητών και από εδώ και πέρα θα δίνω λόγο μόνο εκεί". Νομίζω ότι καταλαβαίνετε πολύ καλά τι κλίμα υπήρχε και ποιες μεθόδους ακολουθούσαν».

- Πώς εξηγείτε την περίεργη διαγραφή σας από τις διεθνείς λίστες της FIBA, παρ’ ότι ήσασταν από τους πιο έμπειρους Έλληνες κομισάριους;

«Αυτή είναι μία από τις πιο σκανδαλώδεις υποθέσεις. Είμαι επίσημα διεθνής κομισάριος της FIBA μέχρι τις 31 Αυγούστου 2025, σύμφωνα με τα έγγραφα που έχω στα χέρια μου. Ο επίσημος ορισμός μου σε σημαντικό αγώνα στην Κωνσταντινούπολη τον Ιανουάριο του 2025 ακυρώθηκε μυστηριωδώς την τελευταία στιγμή, χωρίς καμία αιτιολογία.

Η ΕΟΚ δήλωσε μονομερώς και αυθαίρετα στη FIBA ότι δεν είμαι διαθέσιμος για διεθνείς αποστολές, δίχως να με ρωτήσει ή να με ενημερώσει! Έχω στείλει δεκάδες emails ζητώντας εξηγήσεις, αλλά κανείς δεν απάντησε. Κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη.

Με αφαίρεσαν και από τη λίστα των διεθνών κομισάριων για τα έτη 2023–2025, και από το ελληνικό πρωτάθλημα, στο οποίο διεκπεραίωνα ντέρμπι Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού χωρίς προβλήματα. Ο ίδιος ο Ηλίας Κορομηλάς, ως διαιτητής, έλεγε δημόσια ότι είμαι ο καλύτερος κομισάριος και ότι έχει το κεφάλι του ήσυχο όταν βρίσκομαι στη γραμματεία.

Πρόκειται, κατά την εκτίμησή μου, για προσωπική και ηθική εξόντωση. Ήθελαν να με απομακρύνουν γιατί δεν ήμουν αρεστός στα νέα δεδομένα. Αλλά δεν ήμουν ο μόνος. Απομακρύνθηκαν από τη λίστα των διεθνών κι άλλοι έμπειροι και ικανοί συνάδελφοι (π.χ. κ.κ. Ντάβαρης, Θεοδωρόπουλος). Όπως βέβαια υπάρχουν κι άλλοι συνάδελφοί μου, έμπειροι παρατηρητές όπως οι κ.κ Ζαβλανός, Κορομηλάς, Ταβουλαρέας, Γκόντας, Καρακατσούνης, Αναστόπουλος, Μητσόπουλος, Παναγιώτου οι οποίοι αν και έχουν όλα τα εχέγγυα, τη γνώση και την εμπειρία, παραμένουν στο περιθώριο. Προσθέστε, επίσης, ότι ο Γιάννης Φούφης πρωταγωνιστεί στο ανώτατο επίπεδο (Euroleague), αλλά για την Ελλάδα δεν κάνει! Ενώ σε άλλες περιπτώσεις (κ.κ. Παπαπέτρου, Θεωνά) αυξήθηκε το όριο ηλικίας, για τον κ. Φούφη παρέμεινε το 50ο έτος με συνέπεια να τεθεί εκτός πινάκων. Είναι ξεκάθαρο ότι τηρούνται δύο μέτρα και δύο σταθμά».

- Ποιο ήταν το αποκορύφωμα αυτής της πολύμηνης σύγκρουσης με την ηγεσία της ΕΟΚ;

«Το πραξικόπημα στη Γενική Συνέλευση της ΟΔΚΕ. Μία πρόταση μομφής χωρίς αιτιολογικό και στοιχεία. Όχι για κακή διοίκηση, όχι για οικονομικές ατασθαλίες ή παραβάσεις καταστατικού. Αλλά αποκλειστικά και μόνο γιατί δεν υπακούσαμε "στις επιθυμίες του κυρίου Ηλία"… Αυτό ειπώθηκε επισήμως και με απίστευτη αυθάδεια από το βήμα, από τους ίδιους τους προέδρους διαιτητικών συνδέσμων που κίνησαν τη διαδικασία. Στη Γενική Συνέλευση της Λάρισας, οι ίδιοι οι καταγγέλλοντες ομολόγησαν ότι δεν έχουν τίποτα ουσιαστικό να μας προσάψουν, αλλά απλώς "θέλουν να μην τα χαλάσουμε με την ΕΟΚ" και να γίνουμε πιο "συνεργάσιμοι".

Σκεφτείτε, μάλιστα, ότι ο κ. Κ. Μπούσιας, υπερασπιζόμενος την πρόταση μομφής και προκειμένου να επηρεάσει το σώμα της Γενικής Συνέλευσης, επιδείκνυε έγγραφο της ΓΓΑ υποστηρίζοντας δημοσίως ότι η ΟΔΚΕ δεν διαθέτει αθλητική αναγνώριση και ότι από την επόμενη μέρα κιόλας η Ομοσπονδία θα ανήκει στον Σύνδεσμο Αχαΐας και Ηλείας, ο οποίος την διαθέτει. Το εν λόγω έγγραφο, εξ όσων μάθαμε αργότερα, απεστάλη μόλις 2 ημέρες πριν από τη ΓΣ. Εκ του αποτελέσματος, πάντως, ξεκαθαρίστηκαν ορισμένα πράγματα και πρώτα απ’ όλα το αφήγημα ότι η ΟΔΚΕ δεν έχει αθλητική αναγνώριση.

Και σας ερωτώ: Θεωρείτε επαρκές κριτήριο οι αγαστές σχέσεις – ή μάλλον θα πω εγώ οι "σχέσεις εξάρτησης" – για να αντικατασταθεί μια διοίκηση που είχε εκλεγεί με συντριπτική πλειοψηφία; Κι όμως, το αποτέλεσμα ήταν οριακό. Θα μπορούσαμε να είχαμε προσφύγει δικαστικά, όμως ο στόχος μας ήταν να μη διχάσουμε τον χώρο. "Πήραμε όλοι το καπελάκι μας" και αποχωρήσαμε, πλην μίας και μόνης περίπτωσης. Πάνω απ’ όλα είναι η αξιοπρέπεια».

- Και αφήσατε τα νέα μέλη της ΟΔΚΕ να …βγάλουν το φίδι από την τρύπα. Εν ολίγοις, να ακολουθήσουν τις προτροπές της ΕΟΚ για νέο καταστατικό και κανονισμό διαιτησίας, ενώ η δήλωση ενέργειας ή μη συνεπάγει την απόλυτη συναίνεση όλων των προσωπικών δεδομένων και την αποδοχή a priori όλων των ενεργειών της ΕΟΚ και της ΟΔΚΕ…

«Η συναίνεση στις καταστατικές διατάξεις δεν είναι οικειοθελής αλλά εξαναγκασμένη, προκειμένου να διασφαλίσει τη νόμιμη δήλωση μη ενέργειας για την περίοδο 2025–2026. Η σιωπή και η άρνηση διαλόγου εκ μέρους των αποδεκτών συνιστούν επιλεκτική και αυθαίρετη μεταχείριση. Ως εκ τούτου, κατέθεσα εξώδικη διαμαρτυρία στο ΔΣ της ΟΔΚΕ και εξ όσων γνωρίζω το ίδιο έπραξαν κι άλλοι 25-30 συνάδελφοι. Αν δεν λάβουν σοβαρά τις αιτιάσεις μας, τότε θα κινηθούμε δικαστικά προκειμένου να βρούμε το δίκιο μας. Θα ήθελα, επίσης να σας επισημάνω ότι έκλεισε η πλατφόρμα και απ’ ότι έμαθα παρατηρείται μεγάλη μείωση στις δηλώσεις».

- Συζητιέται έντονα και η συρρίκνωση του διαιτητικού χάρτη. Θεωρείτε ότι το σχέδιο μείωσης των συνδέσμων έχει ως στόχο τον πλήρη έλεγχο των διαιτητών εκ μέρους της ΕΟΚ και της ΚΕΔ;

«Δεν γνωρίζω τις σκέψεις των παραγόντων της ΕΟΚ, εν τούτοις, η πρώτη ανάγνωση είναι αυτή. Πως μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά από τη στιγμή που η Ομοσπονδία παρεμβαίνει στον χώρο της διαιτησίας, στον οποίο δεν έχει την παραμικρή αρμοδιότητα. Οι σύνδεσμοι ανήκουν στην ΟΔΚ, που έχει θεσμική και οικονομική αυτοτέλεια και ανεξαρτησία. Και στο κάτω – κάτω ο σύνδεσμος δεν επιβαρύνει οικονομικά, ούτε την ΕΟΚ, ούτε την ΟΔΚΕ. Πρακτικά όσο περισσότεροι σύνδεσμοι ιδρύονται ανά τη χώρα, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάπτυξη της ελληνικής διαιτησίας. Παράλληλα, υπάρχει πλουραλισμός και διαφορετικές απόψεις και "φωνές", που προωθούν τη δημοκρατία».

- Φέτος το καλοκαίρι, παρακολουθώντας τα Play-Off των εθνικών πρωταθλημάτων, τι σας ανησυχεί περισσότερο για την τρέχουσα κατάσταση της διαιτησίας;

«Η τραγική έλλειψη θάρρους και αυτοπεποίθησης.

Οι διαιτητές αισθάνονται σήμερα εντελώς εγκαταλελειμμένοι. Ακριβώς όπως ένιωθα κι εγώ, όταν ακυρώθηκε η διεθνής μου συμμετοχή χωρίς εξήγηση και χωρίς κανείς να υπερασπιστεί τα δικαιώματά μου. Δεν ονειρευόμουν μια τέτοια διαιτησία».

- Ποια ήταν η στάση της ΟΔΚΕ υπό τη δική σας διοίκηση απέναντι σε όλες αυτές τις επιθέσεις κατά των διαιτητών;

«Όταν ήμασταν εμείς στη διοίκηση, δεν κρυβόμασταν. Παίρναμε σαφείς θέσεις. Φτάσαμε μέχρι τον Υπουργό Αθλητισμού για να θέσουμε τα προβλήματα. Στείλαμε ολοκληρωμένους φακέλους στην ΕΟΚ, στην ΕΣΑΚΕ, στην Επιτροπή Δεοντολογίας, ακόμα και στον Εισαγγελέα.

Κι όμως, τότε μας έλεγαν διαρκώς ότι "δεν κάνουμε σωστά τη δουλειά μας", επειδή δεν τους ένοιαζαν οι νόμιμες ενέργειες, δηλαδή η αποστολή καταγγελιών στους αρμοδίους. Απλώς ήθελαν να κάνουμε δημόσιες αναρτήσεις εναντίον παραγόντων.

Σήμερα, η ΟΔΚΕ υπό τη νέα διοίκηση είναι πλήρως απούσα. Οι διαιτητές ξαναβρίσκονται στο στόχαστρο, χωρίς καμία στήριξη από τον οργανισμό που υπάρχει για να τους προστατεύει. Το ηθικό όλου του κλάδου είναι στα τάρταρα. Γίνονται πρωταθλήματα και απουσιάζουν οι διαιτητές και κομισάριοι του τοπικού συνδέσμου. Αντίθετα, έρχονται άνθρωποι από την άλλη άκρη της Ελλάδας. Και προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν υπάρχουν χρήματα στο ταμείο της ΕΟΚ. Προφανώς και υπάρχουν, αλλά μόνο για συγκεκριμένες περιπτώσεις…».

- Πιστεύετε ότι αυτό που είδαμε στους φετινούς τελικούς της Basket League είναι αποτέλεσμα όσων συμβαίνουν στο παρασκήνιο;

«Πιστεύω ότι τέτοιες δυσάρεστες καταστάσεις είναι σε μεγάλο βαθμό προϊόν της σύγχυσης που δημιουργείται από τους μη διακριτούς ρόλους. Όταν οι θεσμικοί ρόλοι, οι ευθύνες και οι αρμοδιότητες μπλέκονται ή δεν οριοθετούνται καθαρά, ανοίγει χώρος για κάθε είδους υπόνοιες, σενάρια και αμφιβολίες. Οι παράγοντες, οι οποίοι ακούν συνεχώς περίεργα πράγματα για τη διαιτησία των αγώνων τους, αποπροσανατολίζονται. Χάνεται η εστίαση στο ίδιο το αγωνιστικό κομμάτι και τελικά καλλιεργείται ένα τοξικό κλίμα καχυποψίας που πλήττει συνολικά το άθλημα. Το τι συμβαίνει στο παρασκήνιο και το πώς επικοινωνείται προς τα έξω έχει σημασία: όταν δεν υπάρχει σαφήνεια και λογοδοσία, η σκιά της αμφισβήτησης πέφτει πάνω σε όλους, ακόμη και στους ανθρώπους που κάνουν σωστά και επαγγελματικά τη δουλειά τους. Αν θέλουμε να ξαναδούμε τελικούς με καθαρό μυαλό και σεβασμό στο αποτέλεσμα, χρειάζεται ξεκάθαρη διάκριση ρόλων, διαφάνεια και αποφασιστικότητα, να μπει τέλος στις πρακτικές που διαιωνίζουν αυτή τη δυσπιστία.

Αλλιώς θα φθάσουμε στο σημείο οι παράγοντες να αναζητούν και να εμπιστεύονται διαιτητές από την Ευρώπη».

- Διαπιστώνουμε συνεχείς αποχωρήσεις ή «εξαφανίσεις» έμπειρων διαιτητών, έλλειψη κινήτρων και οικονομική απαξίωση. Πώς αξιολογείτε αυτά τα φαινόμενα;

«Όλα αυτά είναι άρρηκτα συνδεδεμένα και αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου προβλήματος. Οι συνεχείς αποχωρήσεις είναι άμεσο αποτέλεσμα βαθιάς απογοήτευσης και στεναχώριας. Οι αξιολογήσεις και οι ορισμοί σήμερα δεν στηρίζονται σε αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια, αλλά συχνά σε εξωαγωνιστικούς παράγοντες. Ικανότατοι διαιτητές που δεν αποδέχθηκαν τα "νέα δεδομένα" και δεν ορίζονταν σε αγώνες, αποσύρθηκαν από το άθλημα που αγαπούν.

Υπάρχει και το τραγικό οικονομικό πρόβλημα: οι αμοιβές είναι χαμηλές, ενώ τα έξοδα μετακινήσεων και διαμονής συχνά υπερβαίνουν τις πενιχρές απολαβές. Το χειρότερο είναι ότι οι θεσμοί των διαιτητών δεν έχουν λόγο στα θέματα που τους αφορούν. Ούτε στα εκπαιδευτικά προγράμματα, ούτε στις αξιολογήσεις, ούτε στους ορισμούς. Όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες, χωρίς διαφάνεια και αξιοκρατία.

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε ο Ηλίας Κορομηλάς, σταμάτησε να αποστέλλει τις παρατηρήσεις και τις τιμωρίες στην ΟΔΚΕ και στους συνδέσμους. Παλαιότερα υπήρχε συνεργασία και συνεννόηση. Σκεφτείτε ότι εν μια νυκτί η ΚΕΔ απαγόρευσε στην ΟΔΚΕ να συμμετέχει στις συνεδριάσεις της – κάτι παντελώς παράνομο, αφού η συμμετοχή προβλέπεται ρητά από τον αθλητικό νόμο. Δεν ήθελαν να διατυπώνουμε άποψη, να βλέπουμε τα "κακώς κείμενα" και να ενημερωνόμαστε για τα σχέδιά τους. Κατά την άποψή μου, αυτό αποδεικνύει ότι υπάρχει έλλειψη διαφάνειας και αξιοκρατίας στον χώρο».

- Εξαφανίζονται, όμως και οι Έλληνες διαιτητές από τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

«Είναι άξιο προσοχής ότι διαιτητές δεν έχουν θέση στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Είδατε τον Γιώργο Πουρσανίδη να σφυρίζει στον τελικό του Eurobasket γυναικών; Μόνο ο Γιάννης Τηγάνης κλήθηκε στην Euroleague, κάτι που αποτελεί τιμή για τον ίδιο. Προφανώς και τα αίτια απουσίας των διεθνών είναι βαθύτερα, δεδομένου ότι η ελληνική διαιτησία πριν από κάποια χρόνια παρέμενε στην κορυφή».

- Τότε ποιος είναι ο ρόλος του εθνικού καθηγητή, εν προκειμένω του κ. Γ. Τανατζή, αφού οι αποφάσεις λαμβάνονται αποκλειστικά από την ΕΟΚ και τον σύμβουλο διαιτησίας;

«Μπορείτε να απευθυνθείτε στον κ. Τανατζή. Αυτό που γνωρίζω είναι ο έμμισθος σύμβουλος δεν είναι εκτελεστικός ή θεσμικός. Έχει συμβουλευτικό ρόλο και για να τα λέμε όλα, ουδέποτε επί θητείας του πρώην προέδρου της ΕΟΚ, κ. Γ. Βασιλακόπουλου, υπήρξε ζήτημα συμβούλου διαιτησίας. Η ΚΕΔ και η ΟΔΚΕ είχαν θεσμικό ρόλο, σύμφωνα με τον αθλητικό νόμο».

- Πώς φαντάζεστε το μέλλον της ελληνικής διαιτησίας αν συνεχιστεί αυτή η πορεία;

«Θα έχουμε πολύ σύντομα διαιτησία δύο ταχυτήτων: από τη μία των "αρεστών" και από την άλλη όλων των υπολοίπων. Ικανότατοι και έμπειροι διαιτητές δεν σφυρίζουν στα εθνικά πρωταθλήματα, ενώ αποκλείονται όσοι δεν συμφωνούν. Έμπειροι κομισάριοι με δεκαετίες προσφοράς αποκλείονται χωρίς καμία εξήγηση. Αυτό δεν είναι μεταρρύθμιση. Είναι διάλυση».

- Ως εκ τούτου συμμερίζεστε τις απόψεις περί επαγγελματικής διαιτησίας. Θεωρείτε ότι θα λύσει τα προβλήματα που παρουσιάζονται το τελευταίο χρόνο;

«Η Διοίκηση της ΟΔΚΕ και εγώ προσωπικά ως τέως πρόεδρος είχαμε εκφράσει ξεκάθαρα τις απόψεις μας. Δεν μπορεί σε μια επαγγελματική λίγκα να συμμετέχουν ερασιτέχνες διαιτητές. Πολλώ δε μάλλον, μια Ομοσπονδία ερασιτεχνικών συλλόγων να ορίζει τους επαγγελματίες διαιτητές. Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε περισσότερα επί του θέματος. Η ΟΔΚΕ απέστειλε εβδομάδες πριν την πρόταση μομφής που κατατέθηκε, επιστολή στον ΕΣΑΚΕ και ζητούσε από την τότε Διοίκηση τη διεξαγωγή συνάντησης για την επαγγελματική διαιτησία».

- Μήπως για την επιστολή αυτή που στείλατε στον ΕΣΑΚΕ, σύμφωνα με την οποία ήσασταν θετικοί στη δημιουργία επαγγελματικής διαιτησίας, σας «τράβηξαν το χαλί»;

«Δεν τον γνωρίζω και δεν μπορώ να σας το πω με βεβαιότητα. Αυτό που θα επαναλάβω είναι δεν είναι δυνατό μια ομοσπονδία, στην οποία ψηφίζουν ερασιτέχνες παράγοντες, να εκπαιδεύει, να ορίζει και να αξιολογεί διαιτητές και παρατηρητές».

- Τι μήνυμα θέλετε να στείλετε;

«Να μη σιωπήσει κανείς που αγαπά το άθλημα. Ούτε για τις παρατυπίες, ούτε για τον φόβο, ούτε για την αδικία. Η διαιτησία πρέπει να παραμείνει καθαρή, αξιοκρατική, αυτόνομη και ανεξάρτητη. Δεν διώκομαι διότι έκανα λάθη, αλλά επειδή τόλμησα να υπερασπιστώ τη θεσμική ανεξαρτησία της ΟΔΚΕ. Χρέος όλων – διαιτητών, προπονητών, αθλητών, φιλάθλων και ΜΜΕ – είναι να μη το αφήσουμε να περάσει σιωπηλά. Η σιωπή είναι συνενοχή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.