Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

Στέφανος Παραστατίδης: Αντί για τραμπικού τύπου συνθήματα ένας πραγματικός ευρωπαϊκός δημόσιος χώρος

Ομιλία του βουλευτή Στέφανου Παραστατίδη στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων
Στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων τοποθετήθηκε ο Βουλευτής του Κιλκίς Στέφανος Παραστατίδης στις 20-06-2024, ως εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο ειδικής συνεδρίασης ενημέρωσης από τον Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ουγγαρίας, για τις προτεραιότητες της Ουγγρικής Προεδρίας που ξεκινάει τον Ιούλιο του 2024.

«Η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ελληνικού Κοινοβουλίου διεξάγεται στον απόηχο των εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αναρωτιέμαι όμως πόσο ευρωπαϊκές είναι ή ήταν αυτές οι εκλογές. Αν αναζητήσει κανείς ένα κοινό σημείο στις προεκλογικές εκστρατείες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της ηπείρου θα βρει ένα κοινό σημείο: ότι διεξήχθησαν μέσα σε εθνικές «φούσκες». Εθνικές πολιτικές πλατφόρμες, Κάλυψη από εθνικά Μέσα Μαζικής ενημέρωσης με αμιγώς εσωτερική ατζέντα, Εθνικά ψηφοδέλτια, Τα μεγάλα ευρωπαϊκά διακυβεύματα αποτέλεσαν κατακερματισμένα στιγμιότυπα σε πολιτικές αντιπαραθέσεις με περιεχόμενο εθνικού ενδιαφέροντος.» ανέφερε στην εισήγησή του ο βουλευτής με αφορμή τις πρόσφατες ευρωεκλογές. Φοβάμαι, ότι τα αποτελέσματα των εκλογών αυτών δεν αποτελούν επιλογή ευρωπαϊκών πολιτικών προγραμμάτων αλλά αποτυπώνουν ψήφους αποδοκιμασίας και επιδοκιμασίας εθνικών κυβερνήσεων και εθνικών κομμάτων.


«Και εκεί βρίσκεται ο πυρήνας του προβλήματος που ονομάζεται δημοκρατικό έλλειμμα στην Ευρώπη. Φοβάμαι, ότι τα αποτελέσματα των εκλογών αυτών δεν αποτελούν επιλογή ευρωπαϊκών πολιτικών προγραμμάτων αλλά αποτυπώνουν ψήφους αποδοκιμασίας και επιδοκιμασίας εθνικών κυβερνήσεων και εθνικών κομμάτων.» συνέχισε ο βουλευτής αναφερόμενος στο δημοκρατικό έλλειμμα της Ευρώπης, καταλήγοντας: « Νομίζω, όμως, ότι η ουσία του δημοκρατικού ελλείμματος της Ευρώπης είναι άλλο. Είναι η απουσία ενός πραγματικού ευρωπαϊκού δημοσίου χώρου. Ενός δημοσίου χώρου όπου οι πολίτες των εθνών της Ευρώπης ενημερώνονται ευρωπαϊκά, αποφασίζουν ευρωπαϊκά, ψηφίζουν ευρωπαϊκά, επιλέγουν τους αντιπροσώπους τους ευρωπαϊκά. Και εκεί ο ρόλος και η ευθύνη όλων μας από όποια θέση ευθύνης και αν υπηρετούμε είναι πολύ σημαντικά.»

Ο κ. Παραστατίδης έκλεισε την εισήγησή του αναφερόμενος στο σύνθημα της Ουγγρικής Προεδρίας «Make Europe Great Again» το οποίο αποτελεί παραλλαγή του τραμπικού «Make America Great Again» αναφέροντας τα εξής: «Δεν μπορώ να μην σχολιάσω όμως το σύνθημα που επέλεξε η χώρα σας για να πλαισιώσει την Προεδρία της. Δεν θα αναφερθώ στο προφανές την ομοιότητα του «Make Europe Great Again» με το «Make America Great Again». Αναρωτιέμαι όμως σε ποια ιστορική περίοδο αναφέρεται αλήθεια το «again» το «ξανά» δηλαδή, το μεγαλείο ποιας Ευρώπης οραματίζεται να ανακτήσει η Ουγγρική Προεδρία. Δεν χρειάζεται, κατά την άποψή μας, να αναπαράγουμε συνθήματα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού αλλά ούτε να αναζητούμε τα θολά μεγαλεία του παρελθόντος. Αρκεί να ανατρέξουμε στις συνθήκες μας, στα μεγάλα κείμενα που διαμορφώνουν το κοινό μας πεπρωμένο και εκεί θα βρούμε το μεγαλείο της Ευρώπης στο μοναδικό ιστορικό πείραμα που συνιστά η ίδια η Ε.Ε., μια Ε.Ε. που πρέπει να επιβιώσει, να μεγαλώσει, να ευημερήσει για χάρη των λαών της, της δημοκρατίας, της ισότητας, της ελευθερίας.»



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.