Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 28 Μαΐου 2024

Εκδρομή στην Αλβανική Ριβιέρα: Γνωρίζοντας τα Ελληνικά χωριά της Βορείου Ηπείρου (Φωτογραφίες)

Γράφει η Μόνικα Σωτηριάδου
Με μεγάλη συμμετοχή εκδρομέων από τον Νομό Κιλκίς και Θεσσαλονίκης (δύο λεωφορεία) πραγματοποιήθηκε διήμερη εκδρομή που επεφύλαξε πολλές εκπλήξεις και είχε προορισμούς τουριστικά σημεία που βρίσκονται στην γειτονική χώρα Αλβανία.

Μια χώρα που ξεδιπλώνει ελεύθερη πλέον τις παραδόσεις και τις ομορφιές της.

Τα συναισθήματα περίεργα καθώς γνωστά κάθε φορά που πρόκειται να γνωρίσουμε γειτονικές χώρες.

Αυτό γίνεται πάντα καλοπροαίρετα μέσα σε κλίμα φιλίας το οποίο πηγάζει από την φιλοξενία την άνεση και το φιλότιμο. Στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον λαό μας και ακόμη περισσότερα.

Με όλα αυτά στην ψυχή και τα λίγα και απαραίτητα στον σάκο ταξιδεύουμε για την γειτονική χώρα με μια μικρή καθυστέρηση στο τελωνείο που ακόμη και εκεί δίνουμε την ευκαιρία να κάνουμε τον έλεγχο τρόπο γνωριμίας μεταξύ μας, σεβόμενοι υπομονετικά την προσπάθεια ανθρώπων που δουλεύουν και κάνουν κόπο για το ταξίδι μας να γίνει όμορφο, όπως οι εργαζόμενοι στο πρακτορείο, στο τελωνείο, στο ξενοδοχείο που περιμένουν για να μας υποδεχθούν και να μας φιλοξενήσουν.

Στο τελωνείο γνωρίζουμε δύο εξαιρετικά άτομα τα οποία ήταν οι ξεναγοί.
Απο την πρώτη στιγμή φάνηκε η ανωτερότητα και το επίπεδο τους δίνοντας στην εκδρομή μια άλλη διάσταση προβάλλοντας την χώρα τους με περίσσια Αγάπη και σεβασμό στα μάτια μας.

Οι ξεναγοί τονίζουν με γνώση την Ελληνικότητα της Βορείου Ηπείρου καθώς και την αξία του Ελληνικού πολιτισμού στην χώρα τους ο οποίος δίνει σήμερα την ευκαιρία να θυμίζουν ότι ο τόπος που κατοικούν έχει ομορφιές που αξίζει να γνωρίζουμε.

Πέρα όμως από την προβολή του Ελληνικού στοιχείου ανακαλύπτουμε μια χώρα που μαζεύει τα κομμάτια της και ελευθερώνεται από το παρελθόν με ανθρώπους που ξεχωρίζουν με χαμόγελο και φιλοξενία, παίζοντας ακορντεόν σε μια όμορφη γωνιά του Αργυροκάστρου. Ανθρώπων που ψάχνουν μια ομπρέλα για να σε προστατέψουν από την βροχή στους Αγίους Σαράντα, που κόβουν Λουλούδια του τόπου τους και εξηγούν πως θα "πιάσουν" στον δικό σου τόπο, που λένε ήρεμα και ευγενικά πολλές φορές "ευχαριστώ".

Στο ταξίδι ξεχωρίζουν οι φυσικές ομορφιές της χώρας αυτής, τα ποτάμια και τα πέτρινα γεφύρια και τα κάστρα καθώς η θέα των χωριών στα μάτια μας χαρίζει μια καλημέρα από αυτή που νιώθουν οι άνθρωποι που την αναζητούν δίνοντας προτεραιότητα στην Αγάπη στη Ειρήνη και στην φιλία.

Αξίζει να αναφέρουμε τους προορισμούς της εκδρομής.

Εθνικό πάρκο Βουθρωτού ελληνιστικής περιόδου του 4ου αιώνα π.χ με Ιερό αφιερωμένο στον Θεό Ασκληπιό και αρχαίο θέατρο. Χρονολογικά ακολούθησαν και άλλες φυλές που προσάρμοσαν δικά τους στοιχεία διαμέσω αιώνων και ιστορίας.
Στην συνέχεια βρεθήκαμε στην πόλη Άγιοι Σαράντα με θέα την όμορφη Κέρκυρα.
Μια πόλη που αναζητά σύγχρονους τρόπους με έντονη ανοικοδόμηση ξενοδοχείων και εστιατορίων στην αγκαλιά του Ιονίου πελάγους.

Μια πόλη που αλλάζει ρυθμούς σε ανθρώπους που την αναζητούν για να χαρίσει ήρεμα καλοκαίρια διακοπών.

Τέλος στον δρόμο της επιστροφής ταξιδεύουμε για Αργυρόκαστρο.

Όμορφη και συγκινητική διαδρομή με τον ξεναγό να θυμίζει την ιστορική περιοχή όπου το 1940 στα βουνά της Βορείου Ηπείρου μαχόμενοι οι Έλληνες στρατιώτες κέρδισαν μάχες και δίδαξαν ηρωισμό.

Όπως συνηθίζεται κατά περίεργο τρόπο και φτάνοντας στο τελωνείο με την Γαλανόλευκη να κυματίζει ένα περίεργο κρυμμένο μυστικό μας ενώνει, σεβόμενοι πάντα αυτό μας κρατάει μαζί μεταφέρετε αυθόρμητα σε όλους τους λαούς.
Είναι η ανάγκη που πηγάζει από το δώρο του Θεού που λέγεται πατρίδα.

Είμαστε λίγοι, αλλά γινόμαστε αμέτρητοι

Ευχόμαστε κάποια στιγμή όλα τα καλά στοιχεία να ενώσουν τους λαούς με Ειρήνη και αγάπη και ο κάθε λαός να έχει ανθρώπους που να τον προβάλουν με αξίες και παραδόσεις πολιτισμού.

Ευχαριστούμε το πρακτορείο Αλεξανδρίδης Κιλκίς και όλη την οικογένεια για τον κόπο πέρα από την δουλειά τους.

Μετατρέπουν τους προορισμούς σε ταξίδια με ουσία χωρίς αυτό να αποσκοπεί στην προχειρότητα και στο κέρδος.

Η οικογένεια αξίζει τον σεβασμό μας.


























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.