Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024

Διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας: Μια συζήτηση πού έχει έρθει η ώρα να ανοίξει

Γράφει ο Μπάμπης Καραγεωργίου
Δημοσιογράφος - Αρχισυντάκτης "Η Εβδομαδιαία"
Απογοήτευση προκάλεσε σε πολλούς από εμάς το γεγονός ότι η Εκκλησία της Ελλάδας ξεκίνησε τους «αφορισμούς» των βουλευτών που έκαναν το «αμάρτημα» να υπερψηφίσουν το Νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο και να απαγορεύσει την παρουσία ακόμη και της Προέδρου της Δημοκρατίας στην Μητρόπολη των Αθηνών κατά την θεία λειτουργία την Κυριακή της Ορθοδοξίας, αλλάζοντας την τοποθεσία της τέλεσης. Λες και το κράτος και οι εκλεγμένοι από τους πολίτες εκπρόσωποι του είναι το παιδί που θα βάλουν «τιμωρία».

Αυτό βέβαια δεν είναι το πρώτο, ούτε το τελευταίο γεγονός που δυστυχώς η επίσημη εκκλησία επιλέγει να διχάσει τους πολίτες.

Οδηγήθηκε όμως σε ένα «παράδοξο». Ξεκίνησε από μόνη της την διαδικασία του… Διαχωρισμού της με το Κράτος. Έδωσε το έναυσμα που πρέπει να αξιοποιηθεί έτσι ώστε αυτή η μεγάλη κουβέντα να εκκινήσει. Έτσι ώστε αυτή θ κουβέντα να πάψει να είναι «ταμπού».

Σε μια εποχή που συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις έχουν μετατρέψει την πίστη των ανθρώπων σε εμπόρευμα η σημασία μια στάσης που να θέτει σκοταδιστικές αντιλήψεις στο περιθώριο είναι ακόμα μεγαλύτερη.
Η πίστη είναι δικαίωμα απόλυτα σεβαστό και προσωπική υπόθεση του κάθε ανθρώπου. Δεν είναι εργαλείο για άσκηση της πολιτικής με όρους Μεσαίωνα.

Όσο σεβαστό και αδιαπραγμάτευτο είναι το δικαίωμα των ανθρώπων να πιστεύουν όπου θέλουν, άλλο τόσο αδιαπραγμάτευτη είναι η κοσμικότητα του ελληνικού κράτους.

Ο Διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας δεν είναι και δεν πρέπει σε καμμία περίπτωση να γίνει ένα κενολόγιο που θα γεμίζει ατζέντες χωρίς αντίκρισμα, αλλά μία πραγματικότητα και μια αναγκαιότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.