Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2024

Τα νέα του ΝΗΡΕΑ Κιλκίς (3/2/2024)

Δελτίο τύπου ΝΗΡΕΑ Κιλκίς
Απολογισμός δράσεων έτους 2023
Δήμος Παιονίας
Παρεμβάσεις σε γονείς
1. Βιωματικό σεμινάριο σε γονείς παιδιών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Γουμένισσα με θέμα: "Γονείς: ένας απαιτητικός ρόλος". Διάρκεια 8 δίωρες συναντήσεις. Σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Νηπιαγωγείου, 1ου Δημοτικού Σχολείου Γουμένισσας και 2ου Δημοτικού Σχολείου Γουμένισσας. Συμμετέχοντες 10 άτομα.

2. Ανοιχτός Κύκλος Συναντήσεων Γονέων στη Γουμένισσα με 3 δίωρες συναντήσεις με θέματα: “Ο ρόλος των συναισθημάτων στην επικοινωνία”, “Τα όρια στην οικογένεια” και “Επικοινωνία στην οικογένεια”. Σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Νηπιαγωγείου, 1ου Δημοτικού Σχολείου Γουμένισσας και 2ου Δημοτικού Σχολείου Γουμένισσας. Συμμετέχοντες περίπου 30 άτομα.

3. Δίωρη ομιλία σε γονείς του Νηπιαγωγείου Γρίβας με θέμα: “Αποδοχή της διαφορετικότητας και αυτοεκτίμηση”. Συμμετέχοντες 4 άτομα.

4. Δίωρη ομιλία στους γονείς του Γυμνασίου Ευρωπού με θέμα: “Ο ρόλος της οικογένειας στην πρόληψη της εξάρτησης από το διαδίκτυο”. Συμμετέχοντες 12 άτομα.

5. Δίωρη ομιλία στους γονείς του Δημοτικού Σχολείου Άσπρου με θέμα: “Ξεπερνώντας τα όρια, αναλαμβάνοντας την ευθύνη”. Συμμετέχοντες 5 άτομα.

6. Βιωματικό σεμινάριο σε γονείς παιδιών εφηβικής ηλικίας στο Πολύκαστρο με θέμα: “Εφηβεία: τα πολλαπλά της πρόσωπα”. Διάρκεια 9 δίωρες συναντήσεις. Σε συνεργασία με το Σύλλογο Γυναικών Δήμου Παιονίας “ΕΥΚΡΑΝΤΗ”. Συμμετέχοντες 17 άτομα.

7. Βραχεία ατομική συμβουλευτική σε γονείς/κηδεμόνες: 2 ωφελούμενοι. Διάρκεια 5 ώρες.

Παρεμβάσεις σε εκπαιδευτικούς

1. Δίωρη ενδοσχολική επιμόρφωση με θέμα: "Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στην πρόληψη των διακρίσεων, του αποκλεισμού και του εκφοβισμού για θέματα σεξουαλικής ταυτότητας στο σχολικό περιβάλλον" στους εκπαιδευτικούς του 1ου Δημοτικού Σχολείου Γουμένισσας. Συμμετέχοντες 7 άτομα.

2. Δίωρη ενδοσχολική επιμόρφωση με θέμα: "Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στην πρόληψη των διακρίσεων, του αποκλεισμού και του εκφοβισμού για θέματα σεξουαλικής ταυτότητας στο σχολικό περιβάλλον" στους εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου Γουμένισσας. Συμμετέχοντες 12 άτομα.

Παρεμβάσεις σε μαθητές/τριες:

1. Δίωρη βραχεία παρέμβαση στο Νηπιαγωγείο Γρίβας με θέμα: “Αποδοχή της διαφορετικότητας”. Συμμετέχοντες/ουσες 7 μαθητές/τριες.

2. Δίωρη βραχεία παρέμβαση σε μαθητές/-τριες ΣΤ΄ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Γουμένισσας με θέμα: “Η πρόληψη της επιθετικής συμπεριφοράς”. Συμμετέχοντες/ουσες 17 μαθητές/τριες.

3. Δίωρη βραχεία παρέμβαση σε όλες τις τάξης του Δημοτικού Σχολείου Άσπρου με θέμα: “Η ενδυνάμωση της ομάδας”. Συμμετέχοντες/ουσες 16 μαθητές/τριες.

4. Δίωρη βραχεία παρέμβαση σε μαθητές/-τριες Ε΄ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πολυκάστρου με θέμα: “Η πρόληψη της επιθετικής συμπεριφοράς”. Συμμετέχοντες/ουσες 11 μαθητές/τριες.

5. Δύο δίωρες βραχείες παρεμβάσεις σε μαθητές/-τριες ΣΤ΄ τάξης (2 τμήματα) του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πολυκάστρου με θέμα: “Οι αλλαγές στην εφηβεία”. Συμμετέχοντες/ουσες 38 μαθητές/τριες.

Παρεμβάσεις στην ευρύτερη κοινότητα

1. Ημερίδα στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας για την Ψυχική Υγεία με θέμα: “Ψυχική ανθεκτικότητα και επαγγελματική εξουθένωση σε επαγγελματίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας” στη Γουμένισσα, σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινότητας Παιονίας. Συμμετέχοντες/ουσες περίπου 15 άτομα.

2. Ομιλία με θέμα: “Η ψυχική ανθεκτικότητα στη γυναίκα” στη Γουμένισσα, σε συνεργασία με το Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Γουμένισσας. Συμμετέχοντες/ουσες περίπου 100 άτομα.

3. Συμμετοχή σε ημερίδα με θέμα: “Η αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας” στο Πολύκαστρο, σε συνεργασία με το Σύλλογο Γυναικών Δήμου Παιονίας “ΕΥΚΡΑΝΤΗ”, στα πλαίσια των Πολυκαστρινών. Συμμετέχοντες/ουσες περίπου 50 άτομα.

Σύνολο ωφελούμενων Δήμου Παιονίας: 353

Δήμος Κιλκίς

Παρεμβάσεις σε γονείς

1. Βιωματικό σεμινάριο σε γονείς παιδιών προσχολικής ηλικίας στο Κιλκίς με θέμα: “Μεγαλώνοντας καλύτερα μαζί”. Διάρκεια 10 δίωρες συναντήσεις. Συμμετέχοντες/ουσες 14 άτομα.

2. Ανοιχτός Κύκλος Συναντήσεων Γονέων στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Κιλκίς με 3 δίωρες συναντήσεις με θέματα: “Ο ρόλος των συναισθημάτων στην επικοινωνία”, “Τα όρια στην οικογένεια” και “Επικοινωνία στην οικογένεια”. Συμμετέχοντες/ουσες περίπου 25 άτομα.

3. Δίωρη βραχεία παρέμβαση σε γονείς-πρόσφυγες στο Κιλκίς με θέμα: "Ο ρόλος της οικογένειας στην πρόληψη των εξαρτήσεων", σε συνεργασία με το Σύλλογο OMNES. Συμμετέχουσες 10 άτομα.

4. Βιωματικό σεμινάριο σε γονείς παιδιών σχολικής ηλικίας στο Κιλκίς με θέμα: “Ανακαλύπτοντας μαζί τα όρια”. Διάρκεια 8 δίωρες συναντήσεις. Συμμετέχοντες/ουσες 16 άτομα.

5. Βιωματικό σεμινάριο στους γονείς του Δημοτικού Σχολείου Παλιού Αγιονερίου με θέμα: “ Το σχολείο που ονειρεύομαι”. Διάρκεια 4 δίωρες συναντήσεις. Συμμετέχοντες/ουσες 10 άτομα.

6. Βιωματικό σεμινάριο σε γονείς παιδιών εφηβικής ηλικίας στο Κιλκίς με θέμα: “Εφηβεία: τα πολλαπλά της πρόσωπα”. Διάρκεια 11 δίωρες συναντήσεις. Συμμετέχοντες/ουσες 11 άτομα.

7. Δίωρη ομιλία στους γονείς του Γυμνασίου Σ.Σ. Μουριών με θέμα: “Ο ρόλος της οικογένειας στην πρόληψη της εξάρτησης από το διαδίκτυο”. Συμμετέχοντες/ουσες 7 άτομα.

8. Δίωρη ομιλία στους γονείς του 1ου Γυμνασίου Κιλκίς με θέμα: "Ο ρόλος της οικογένειας στην πρόληψη των εξαρτήσεων". Σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Κιλκίς και την 1η ΤΟΜΥ Κιλκίς. Συμμετέχοντες/ουσες περίπου 40 άτομα.

9. Βραχεία ατομική συμβουλευτική σε γονείς/κηδεμόνες: 5 ωφελούμενοι. Διάρκεια 6 ώρες.

Παρεμβάσεις σε εκπαιδευτικούς

1. Δίωρη ενδοσχολική επιμόρφωση με θέμα: "Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στην πρόληψη των διακρίσεων, του αποκλεισμού και του εκφοβισμού για θέματα σεξουαλικής ταυτότητας στο σχολικό περιβάλλον" στους εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου και του Λυκείου Καμπάνη. Συμμετέχοντες/ουσες 10 άτομα.

2. Δίωρη ενδοσχολική επιμόρφωση με θέμα: "Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στην πρόληψη των διακρίσεων, του αποκλεισμού και του εκφοβισμού για θέματα σεξουαλικής ταυτότητας στο σχολικό περιβάλλον" στους εκπαιδευτικούς του 2ου, 10ου και 12ου Νηπιαγωγείου Κιλκίς. Συμμετέχοντες/ουσες 6 άτομα.

3. Δίωρη ενδοσχολική επιμόρφωση με θέμα: "Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στην πρόληψη των διακρίσεων, του αποκλεισμού και του εκφοβισμού για θέματα σεξουαλικής ταυτότητας στο σχολικό περιβάλλον" στους εκπαιδευτικούς του 5ου Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς. Συμμετέχοντες/ουσες 9 άτομα.

4. Δίωρη ενδοσχολική επιμόρφωση με θέμα: "Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στην πρόληψη των διακρίσεων, του αποκλεισμού και του εκφοβισμού για θέματα σεξουαλικής ταυτότητας στο σχολικό περιβάλλον" στους εκπαιδευτικούς του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς. Συμμετέχοντες/ουσες 17 άτομα.

5. Δίωρη ενδοσχολική επιμόρφωση με θέμα: "Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στην πρόληψη των διακρίσεων, του αποκλεισμού και του εκφοβισμού για θέματα σεξουαλικής ταυτότητας στο σχολικό περιβάλλον" στους εκπαιδευτικούς του Δημοτικού Σχολείου Νέου Αγιονερίου. Συμμετέχοντες/ουσες 9 άτομα.

6. Δίωρη ενδοσχολική επιμόρφωση με θέμα: "Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στην πρόληψη των διακρίσεων, του αποκλεισμού και του εκφοβισμού για θέματα σεξουαλικής ταυτότητας στο σχολικό περιβάλλον" στους εκπαιδευτικούς του 3ου Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς. Συμμετέχοντες/ουσες 15 άτομα.

7. Δίωρη βραχεία παρέμβαση στους εκπαιδευτικούς του Δημοτικού Σχολείου Παλιού Αγιονερίου με θέμα: “ Το σχολείο που ονειρεύομαι”. Συμμετέχοντες/ουσες 9 άτομα.

8. Δίωρη ενδοσχολική επιμόρφωση με θέμα: "Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στην πρόληψη των διακρίσεων, του αποκλεισμού και του εκφοβισμού για θέματα σεξουαλικής ταυτότητας στο σχολικό περιβάλλον" στους εκπαιδευτικούς του ΕΕΕΕΚ Κιλκίς. Συμμετέχοντες/ουσες 16 άτομα.

9. Δίωρη ενδοσχολική επιμόρφωση με θέμα: "Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στην πρόληψη των διακρίσεων, του αποκλεισμού και του εκφοβισμού για θέματα σεξουαλικής ταυτότητας στο σχολικό περιβάλλον" στους εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου Ευκαρπίας. Συμμετέχοντες/ουσες 5 άτομα.

10. Δίωρη ενδοσχολική επιμόρφωση με θέμα: "Η μετάβαση στο Γυμνάσιο" στους εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου Νέου Αγιονερίου. Συμμετέχοντες/ουσες 10 άτομα.

11. Συνεργασία και υποστήριξη 2 εκπαιδευτικών για την υλοποίηση προγράμματος σε μαθητές/τριες σε 2 Γυμνάσια του Κιλκίς κατά το σχολικό έτος 2023-2024 (σε εξέλιξη).

12. Βραχεία ατομική συμβουλευτική σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης: 3 ωφελούμενοι. Διάρκεια 3 ώρες.

Παρεμβάσεις σε μαθητές/τριες

1. Τρεις δίωρες βραχείες παρεμβάσεις σε μαθητές/-τριες Α’, Β’ και Γ’ τάξης του Γυμνασίου Καμπάνη με θέμα: “Η πρόληψη της έμφυλης βίας και των έμφυλων διακρίσεων”. Συμμετέχοντες/ουσες 110 μαθητές/τριες.

2. Δίωρη βραχεία παρέμβαση σε μαθητές/τριες του 8ου Νηπιαγωγείου Κιλκίς με θέμα: «Τα δικαιώματα των παιδιών». Συμμετέχοντες/ουσες 26 μαθητές/τριες.

3. Δίωρη βραχεία παρέμβαση σε μαθητές/τριες Β’ Τάξης του 6ου Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς με θέμα: «Διαχείριση των συναισθημάτων». Συμμετέχοντες/ουσες 13 μαθητές/τριες.

4. Παρέμβαση σε μαθητές/τριες σε όλες τις τάξεις του Δημοτικού Σχολείου Παλιού Αγιονερίου με θέμα: “ Το σχολείο που ονειρεύομαι”. Διάρκεια 23 ώρες. Συμμετέχοντες/ουσες 50 μαθητές/τριες.

5. Δύο δίωρες βραχείες παρεμβάσεις σε μαθητές/τριες Α’ Τάξης (2 τμήματα) του 6ου Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς με θέμα: «Αποδοχή της διαφορετικότητας». Συμμετέχοντες/ουσες 24 μαθητές/τριες.

6. Δύο δίωρες βραχείες παρεμβάσεις σε μαθητές/τριες Γ’ Τάξης (2 τμήματα) του 3ου Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς με θέμα: «Συναίνεση και όρια». Συμμετέχοντες/ουσες 29 μαθητές/τριες.

7. Τρεις βραχείες παρεμβάσεις σε μαθητές/τριες όλων των τάξεων του Δημοτικού Σχολείου Νέου Αγιονερίου με θέμα: «Αποδοχή της διαφορετικότητας». Συμμετέχοντες/ουσες 33 μαθητές/τριες.

8. Δύο δίωρες βραχείες παρεμβάσεις σε μαθητές/τριες ΣΤ’ Τάξης (2 τμήματα) του 5ου Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς με θέμα: «Αποδοχή της διαφορετικότητας». Συμμετέχοντες/ουσες 38 μαθητές/τριες.

9. Τέσσερις δίωρες βραχείες παρεμβάσεις σε μαθητές/τριες ΣΤ’ Τάξης (2 τμήματα) του 5ου Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς με θέμα: «Η μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο». Συμμετέχοντες/ουσες 38 μαθητές/τριες.

10. Δίωρη βραχεία παρέμβαση σε μαθητές/τριες ΣΤ’ Τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς με θέμα: «Ασφάλεια στο διαδίκτυο». Συμμετέχοντες/ουσες 13 μαθητές/τριες.

11. Δύο δίωρες βραχείες παρεμβάσεις σε μαθητές/τριες Β’ Τάξης του 3ου Γυμνασίου Κιλκίς με θέμα: «Πρόληψη της εξάρτησης από το αλκοόλ». Συμμετέχοντες/ουσες 22 μαθητές/τριες (στα πλαίσια προγράμματος ΕΣΠΑ).

12. Τρεις δίωρες βραχείες παρεμβάσεις σε μαθητές/τριες Α’, Β’ και Γ’ Τάξης του Γυμνασίου Βαπτιστή με θέμα: «Πρόληψη του σχολικού εκφοβισμού μέσα στο σχολικό περιβάλλον». Συμμετέχοντες/ουσες 38 μαθητές/τριες (στα πλαίσια προγράμματος ΕΣΠΑ).

13.Δύο δίωρες βραχείες παρεμβάσεις σε μαθητές/τριες Α’ Τάξης του 1ου Γενικού Λυκείου Κιλκίς με θέματα: «Αυτοεκτίμηση και αυτογνωσία» και «Πρόληψη της εξάρτησης από το διαδίκτυο». Συμμετέχοντες/ουσες 25 μαθητές/τριες.

14.Δίωρη βραχεία παρέμβαση σε μαθητές/τριες Α’ Τάξης του 3ου Γυμνασίου Κιλκίς με θέμα: «Αποδοχή της διαφορετικότητας». Συμμετέχοντες/ουσες 24 μαθητές/τριες.

15. Τέσσερις δίωρες βραχείες παρεμβάσεις σε μαθητές/τριες Α’ Τάξης (4 τμήματα) του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Κιλκίς με θέμα: «Η ενσυναίσθηση στις σχέσεις μας». Συμμετέχοντες/ουσες 100 μαθητές/τριες.

16.Τέσσερις δίωρες βραχείες παρεμβάσεις σε μαθητές/τριες Β’ και Γ’ Τάξης (4 τμήματα) του 3ου Γυμνασίου Κιλκίς με θέμα: «Αυτοεκτίμηση». Συμμετέχοντες/ουσες 88 μαθητές/τριες.

17.Δίωρη ομιλία σε μαθητές/τριες του Εσπερινού ΕΠΑΛ Κιλκίς με θέμα: «Ο ρόλος της ψυχικής ανθεκτικότητας στην ψυχική υγεία». Συμμετέχοντες/ουσες 70 μαθητές/τριες.

18.Τρεις δίωρες βραχείες παρεμβάσεις σε μαθητές/τριες Α’, Β’ και Γ’ Τάξης του Γυμνασίου Σ. Σ. Μουριών με θέμα: «Η πρόληψη της εξάρτησης από το διαδίκτυο». Συμμετέχοντες/ουσες 60 μαθητές.

19. Δίωρη βραχεία παρέμβαση σε μαθητές/τριες ΣΤ’ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου Χέρσου με θέμα: «Αποδοχή της διαφορετικότητας». Συμμετέχοντες/ουσες 16 μαθητές/τριες.

20. Πεντάωρη βραχεία παρέμβαση στο σύνολο των μαθητών/τριών του Δημοτικού Σχολείου Επταλόφου με θέμα: «Ενίσχυση της συνεργασίας». Συμμετέχοντες/ουσες 10 μαθητές/τριες.

21. Δίωρη βραχεία παρέμβαση σε μαθητές/τριες Α’ και Β’ Τάξης του Γυμνασίου Ευκαρπίας με θέμα: «Ο σεβασμός ως στοιχείο πρόληψης του σχολικού εκφοβισμού». Συμμετέχοντες/ουσες 23 μαθητές/τριες.

22. Δίωρη βραχεία παρέμβαση σε μαθητές/τριες Γ’ Τάξης του Γυμνασίου Ευκαρπίας με θέμα: «Αποδοχή της διαφορετικότητας». Συμμετέχοντες/ουσες 23 μαθητές/τριες.

23. Βραχεία ατομική συμβουλευτική σε έφηβα άτομα: 2 ωφελούμενοι. Διάρκεια 9 ώρες.

Παρεμβάσεις στην ευρύτερη κοινότητα

1. Παρέμβαση σε παιδιά 8-9 χρονών στο Κιλκίς με θέμα: «Θα σου πω μια ιστορία». Διάρκεια 10 συναντήσεις διάρκειας 1.5 ώρας. Συμμετέχοντες/ουσες 10 άτομα.

2. Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος στο Κιλκίς με δίωρο βιωματικό εργαστήριο με θέμα: «Την εξάρτηση γνωρίζω… στη ζωή μου δεν καπνίζω» για παιδιά και εφήβους 11 και 12 χρονών. Συμμετέχοντες/ουσες 15 άτομα.

3. Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών στο Κιλκίς με την παρουσίαση θεατρικής παράστασης με τίτλο: «Διαφυγές από κάθε εξάρτηση». Σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Συμμετέχοντες/ουσες 10 άτομα.

4. Εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα: «Πρόληψη του εθισμού από το διαδίκτυο» σε ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς που εργάζονται σε σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς και στο ΚΕΔΑΣΥ. Διάρκεια 10 ώρες. Συμμετέχοντες/ουσες 14 άτομα.

5. Συμμετοχή στην εκδήλωση με θέμα: «Σύγχρονες μορφές εξαρτήσεων των παιδιών μας. Σκέψεις – προβληματισμοί – προτάσεις». Σε συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των Δημοτικών Σχολείων 9ου Κιλκίς, Μεγάλης Βρύσης, Παλαιού Αγιονερίου, Ειδικού Σχολείου, 1ου και 3ου Γυμνασίου και 1ου Λυκείου Κιλκίς και με το Κέντρο Αποκατάστασης Εξαρτημένων από την Παθολογική Χρήση του Διαδικτύου «ΙΑΝΟΣ». Συμμετέχοντες/ουσες περίπου 80 άτομα.

Σύνολο ωφελούμενων Δήμου Κιλκίς: 1253

Σύνολο ωφελούμενων Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς: 1.606

Συμμετοχές του «ΝΗΡΕΑ» σε προγράμματα και δίκτυα

1. Το Κέντρο Πρόληψης «ΝΗΡΕΑΣ» συμμετείχε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα “Take prevention science training to the substance use and crime prevention frontline – POLITEIA” που υλοποιείται στη χώρα μας, με το συντονισμό του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ) και του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακρίβειας “Κώστας Στεφανής” (ΕΠΙΨΥ) σε συνεργασία με το Δίκτυο Κέντρων Πρόληψης Κεντρικής Μακεδονίας. Στο πρόγραμμα POLITEIA συμμετέχουν 15 φορείς από 14 ευρωπαϊκές χώρες, με τη συνεργασία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τα ναρκωτικά (EMCDDA, www.emcdda.europa.eu) και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για την Έρευνα στην Πρόληψη (EUSPR, www.emcdda.europa.eu), καθώς την υποστήριξη του Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (UNODC, www.unodc.org ) και του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Πρόληψη της Εγκληματικότητας (EUCPN, www.eucpn.org). Από την Ελλάδα συμμετέχει το ΕΚΤΕΠΝ-ΕΠΙΨΥ.
κινδύνου και των προστατευτικών παραγόντων μιας επιλεγμένης κοινότητας.

2. Το Κέντρο Πρόληψης «ΝΗΡΕΑΣ» κατά το διάστημα Ιούλιος – Νοέμβριος 2023 υλοποίησε πρόγραμμα ΕΣΠΑ που είχε αναλάβει ο ΟΚΑΝΑ.

3. Το Κέντρο Πρόληψης «ΝΗΡΕΑΣ» συμμετέχει στο Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης.

4. Το Κέντρο Πρόληψης «ΝΗΡΕΑΣ» συμμετέχει στο Δίκτυο Κέντρων Πρόληψης Κεντρικής Μακεδονίας.

Τα στοιχεία αντλήθηκαν από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) στο οποίο καταχωρίζονται οι δράσεις όλων των Κέντρων Πρόληψης που λειτουργούν στην Ελλάδα και υλοποιούν παρεμβάσεις πρωτογενούς πρόληψης σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές Προδιαγραφές.

Το Κέντρο Πρόληψης Π.Ε. Κιλκίς «ΝΗΡΕΑΣ» λειτουργεί από το 2002, καλύπτοντας όλη την Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς. Το ανθρώπινο δυναμικό του απαρτίζεται από τρία (3) επιστημονικά στελέχη (2 ψυχολόγους και 1 ψυχίατρο) και μία (1) ψυχολόγο, διοικητική υπάλληλο. Παραμένει υποστελεχωμένο τα τελευταία δέκα χρόνια.

Κέντρα πρόληψης

Τα Κέντρα Πρόληψης εδώ και 25 χρόνια είναι ο βασικός πυλώνας της πρωτογενούς πρόληψης των Εξαρτήσεων από νόμιμες (π.χ. καπνός, αλκοόλ) και παράνομες ουσίες καθώς και των εθιστικών συμπεριφορών. Είναι μάλιστα μαζί με τους φορείς Θεραπείας, οι μόνοι εγκεκριμένοι από την Πολιτεία φορείς Πρόληψης των Εξαρτητικών συμπεριφορών με βάση το άρθρο 60 του 4139/13 παράγραφος 4., το οποίο η κυβέρνηση μέσω του ν/ς του υπουργείου Υγείας, που επίκειται , με τίτλο «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» και συγκεκριμένα στο άρθρο 46 στις «Καταργούμενες διατάξεις», θέλει να καταργήσει.

Δεν θα έπρεπε να βρισκόμαστε λοιπόν, στην δυσάρεστη έκπληξη να βλέπουμε τον καθ' ύλην αρμόδιο υφυπουργό (μαζί με άλλα μέλη της Κυβέρνησης) και τους δύο διορισμένους από την Κυβέρνηση προέδρους των μεγαλύτερων μέχρι στιγμής οργανισμών Πρόληψης και Απεξάρτησης, να συμμετέχουν πρώτοι- πρώτοι σε ένα συνέδριο «ΜΗΝ ΚΟΛΛΑΣ» (https://minkollas.com/, https://www.amna.gr/pr-view/299867 ), που διοργανώνει ένα ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι μαζί με μια διαφημιστική εταιρεία με την οικονομική χορηγία πολυεθνικών εταιρειών οινοπνευματωδών και τσιγάρων και πλατφόρμες στοιχημάτων, με θέμα τις υπεύθυνες συμπεριφορές και τη μείωση βλάβης από εθιστικές συνήθειες. Ένα συνέδριο που συμμετέχουν εκτός κάποιους πανεπιστημιακούς γιατρούς, άνθρωποι των ΜΜΕ, ιδιώτες ψυχολόγοι, εκπρόσωποι από ΜΚΟ και κανένας από όλους τους επιστήμονες υγείας και κοινωνικούς επιστήμονες που χρόνια τώρα εργάζονται στον ευαίσθητο χώρο της πρόληψης και θεραπείας των εξαρτήσεων!

Είναι αυτή η Πρόληψη που θέλουν! Με χορηγούς, με τυμπανοκρουσίες και καμπάνιες ιδιωτικής πρωτοβουλίας, που κάθε άλλο παρά απαντούν στις βαθύτερες ψυχοκοινωνικές αιτίες των εξαρτήσεων, αλλά και με την απουσία φορέων όπως τα Κέντρα Πρόληψης την λειτουργία των οποίων στοχεύουν να καταλύσουν.

Μια Πρόληψη που θα είναι και η ίδια "εμπορικό" προϊόν, αναλώσιμο και αποσπασματικό και όχι διαρκής, επίμονη και επίπονη κοινωνική διαδικασία.

Καλούμε για άλλη μια φορά την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και τους θεσμικούς φορείς που εμπλέκονται στην λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης να απαντήσουν αν η Πρόληψη που ευαγγελίζονται θα αφορά μόνο σε καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης από χορηγούς / παραγωγούς και προαγωγούς καταναλωτικών προϊόντων που οδηγούν σε εξαρτητικές συμπεριφορές στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης τους και των συνακολούθων φοροαπαλλαγών τους ή θα επενδύσουν στην θεσμική θωράκιση και ανάπτυξη των δομών που πανελλαδικά για σχεδόν 30 χρόνια αποτελούν τους μοναδικούς φορείς που συμβάλλουν αποτελεσματικά, με επιστημονικά θεμελιωμένες και στοχευμένες παρεμβάσεις, στην άμβλυνση των παραγόντων που οδηγούν τους νέους στην υιοθέτηση εξαρτητικών συμπεριφορών.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης
Η Επιστημονική επιτροπή του Σωματείου των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.