Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024

Ίσωμα: Ένα από τα ομορφότερα χωριά του νομού Κιλκίς στην αγκαλιά των Κρουσίων και με δόξα Ηρώων

Γράφει η Μόνικα Σωτηριάδου
Μια απίστευτη όμορφη διαδρομή τρυπώνει από παντού μέσα στο αυτοκίνητο μου καθώς το προνόμιο της φύσης ξεκουράζει τα μάτια με το χειμωνιάτικο τοπίο που μοιάζει πίνακας ζωγραφικής, έτσι όπως τα ξεχασμένα χιόνια στον δρόμο χαρίζουν την αφέλεια του λευκού στην μαγεία του πρωινού τοπίου.

Η διαδρομή από την πόλη του Κιλκίς για το Ίσωμα ευχάριστη και ο λόγος της επιλογής του χωριού των Ηρώων, ενδιαφέρον και Αγάπη.

Έχω κλείσει το τηλέφωνο μου έχω γεμίσει περιέργεια την ψυχή μου, τι θα συναντήσω στο Ίσωμα και ταξιδεύω στον νόμο Κιλκίς περνώντας από τα όμορφα χωριά των Κρουσσίων που πρέπει να γνωρίσουμε.

Στην πινακίδα που συναντώ Ίσωμα ανοίγεται μπροστά μου ένα αρκετά μεγάλο χωριό που ειλικρινά δεν το περίμενα σύμφωνα με αυτά που έχω ακούσει.

Λάθος τελικά να ακούμε χωρίς το προνόμιο να δούμε από κοντά.

Σταματάω το αυτοκίνητο μου και βγάζω την πρώτη φωτογραφία.

Το κρύο έντονα τσουχτερό και στο χωριό δεν κυκλοφορεί ψυχή.

Η πανέμορφη εκκλησία του Αγίου Αθανασίου δεσπόζει ψηλά και είναι εύκολο να την εντοπίσω, καθαρή και φροντισμένη 
στολίζει από κάθε γωνιά το χωριό με τα λιγοστά χιόνια που δεν ανακάλυψε ο ήλιος και το κάνουν ιδιαίτερα όμορφο.

Ανηφορίζω στον προαύλιο χώρο του Ναού όταν με έκπληξη βρίσκομαι μπροστά σε ένα μνημείο γεμάτο με ονόματα Ηρώων που έγραψαν με το αίμα τους σελίδες της ιστορίας μας.

Στην θέα του βουνού η γαλανόλευκη κυματίζει περήφανη με την συνοδεία του αέρα μοιάζει να κάνει μνημόσυνο αφιερωμένο στην μνήμη των Ηρώων.

Συγκίνηση μόνο, έτσι όπως τα ονόματα των παλικαριών γίνονται μύνημα όχι να συνεχίσουμε με νέο αίμα αθώων αλλά με σεβασμό στην πατρίδα που ζούμε.

Όπως αφήνω την στιγμή των σκέψεων που μεταφέρει η εικόνα κατηφορίζω για το χωριό, η εικόνα μια τέλειας πλατείας με συναρπάζει.

Η ομορφιά του χωριού με όλη την σημασία της λέξης.

Παιδική χαρά, παγκάκια, παντοπωλείο, κοινότητα όλα ένα γύρω και αυτό που τελικά ψάχνω.

Την Ιστορία του χωριού την προβάλει ενας σπουδαίος άνθρωπος που οι κάτοικοι φρόντισαν να τον κάνουν άγαλμα και να δοξάζουν το όνομα του.

Ο Μακεδονομάχος Καπετάν Ράμναλης βρίσκεται εκεί ανάμεσα στους λιγοστούς κατοίκους τόπος καταγωγής του το Ίσωμα θυμίζει στους επισκέπτες την Αγάπη του για την Μακεδονία και την θυσία του.

.... πολλά έχουν γραφτεί που πρέπει να μάθουν τα παιδιά..

Με την σκέψη αυτή δεν είναι δύσκολο να ανακαλύψω το Δημοτικό Σχολείο.
Ένα λουκέτο στην πόρτα με υποδέχεται.

Ένα σχολείο στην αγκαλιά της φύσης χωρίς παιδιά, ένα όμορφο χωριό που κάποτε υπήρχε αληθινή ζωή με τα παιδιά να σέβονται, να παίζουν και να χαμογελούν.

Όπως αφήνω τις σκέψεις μου στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή φοβάμαι μην κουράσω τους φίλους που αυτή την στιγμή διαβάζουν αυτές τις σειρές που είναι λίγες σε αυτά που προσπαθώ να μεταφέρω.

Τελειώνοντας δεν πρέπει να ξεχάσω τον υπέροχο ζεστό καφέ στο όμορφο και σύχρονο μαγαζί καφέ/ουζερί του χωριού.

Ένα σύγχρονος χώρος με την ξυλόσομπα να ζεσταίνει την κουβέντα και με τον Νώντα να μου περιγράφει κάτι που πρέπει σίγουρα να μάθουμε.

Το παλιό Ίσωμα είναι ένα άλλο χωριό κρυμμένο μέσα στα ερείπια του παρελθόντος ψηλά στο βουνό με την εκκλησία που σώζεται και χρειάζεται συντήρηση.

Στο παλιό Ίσωμα γίνεται πρωτομαγιά και αξίζει τον κόπο να το γνωρίσουν αυτοί που αναζητούν ενδιαφέρον στο ταξίδι τους.

Ευχαριστώ την πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου Βαϊα Θρήσκου για την κουβέντα που είχαμε, και την πρόσκληση επισκεφτούμε και το παλιό Ίσωμα.
Ευχαριστώ τον Νώντα, ιδιοκτήτη του καφέ/ πέρασμα για το κέρασμα και όλα όσα μου είπε με αλήθεια ψυχής.

Το χωριό έχει:

Εκκλησία.
Παντοπωλείο.
Κοινότητα.
Παιδική χαρά.
Πολιτιστικό σύλλογο ο "Καπετάν Ράμναλης".
Όμορφη πλατεία.
Καφέ/ουζερί.
Απίστευτη ομορφιά με φυσικά τοπία πού "αγκαλιάζουν" το χωριό και καλωσορίζουν τους επισκέπτες χαρίζοντας ξεχωριστή χαρά και δύναμη ψυχής μόνο με ένα βλέμμα στην θέα των Κρουσσίων.









































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.