Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023

Πρόταση Τάσου Βασιλακάκη, για σύγκληση δημοτικού συμβουλίου, αναφορικά με τα προβλήματα στο ΝΠΔΔ και τους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Παιονίας

Υπογράφει ο Τάσος Βασιλακάκης
Υποψήφιος Δήμαρχος Παιονίας
Η νέα χρονιά στους Παιδικούς Σταθμούς ξεκίνησε αλλά τα προβλήματα παραμένουν και οξύνονται.

Αντί σήμερα να απολαμβάνουμε σύγχρονους Παιδικού Σταθμούς, με ευθύνη του κράτους, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του καθενός, με σύγχρονο παιδαγωγικό πρόγραμμα, που θα λαμβάνει υπ' όψιν τις σημερινές κοινωνικές συνθήκες και τις τις νέες επιστημονικές γνώσεις γύρω από το παιδί και τις ανάγκες του, με μόνιμο προσωπικό που θα είναι διαρκώς αφοσιωμένο στα καθήκοντα του, με σύγχρονο διατροφολόγιο, διαρκή παρουσία παιδιάτρου, παιδοψυχολόγου, κοινωνικού λειτουργού και διατροφολόγου που θα συμβάλλουν ολόπλευρα στην υγεία του παιδιού αλλά και την καθοδήγηση των γονέων, με ειδική πρόβλεψη και μέτρα για τα παιδιά που χρήζουν ειδικής αγωγής και φροντίδας, με κτίρια σύγχρονα και ασφαλή έναντι οποιουδήποτε φαινομένου, με ωράριο λειτουργίας που θα εξυπηρετεί όλους τους εργαζομένους, δυστυχώς βλέπουμε το αντίθετο.

Είναι το ίδιο κράτος που είναι επιλεκτικά “ανίκανο” όταν πρόκειται να αντιμετωπίσει σημαντικές κοινωνικές ανάγκες (πλημμύρες, πυρκαγιές, οδική ασφάλεια κ.α) και ιδιαίτερα “ικανό” όταν υπερασπίζεται τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά η στρόφιγγα της κρατικής χρηματοδότησης είναι μισόκλειστη με αποτέλεσμα ο αριθμός των παιδικών σταθμών, η λειτουργία τους, τα μέσα και οι υποδομές τους να είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες και σε μεγάλο βαθμό βασίζονται στην φορομπηξία των δήμων. Σε αυτό, λοιπόν, το κράτος, που η πολιτική έχει συνέχεια, και την υπηρετούν μια χαρά διαδοχικά οι κυβερνήσεις και οι τοπικές διοικήσεις, οι ανάγκες των μικρών παιδιών λογίζονται ως κόστος, ενώ τα χρήματα που δίνονται διοχετεύονται με προκλητικό τρόπο ώστε να ενισχύεται ο ιδιωτικός τομέας, πάντα σε βάρος των μικρών παιδιών.

Μερικά παραδείγματα.

H κυβέρνηση της ΝΔ, με ΚΥΑ που εξέδωσε στις 19 Μαΐου 2023, έδωσε τη δυνατότητα στους ιδιωτικούς σταθμούς, σε βάρος των αναγκών των μικρών παιδιών, να τα γράφουν σε τμήματα με μεγαλύτερα παιδιά (!). Πρόκειται για άκρως αντιπαιδαγωγικό μέτρο, καθώς σε αυτή την ηλικία, κάθε μήνας είναι σημαντικός στην ανάπτυξή τους, γιατί αυτή είναι γοργή. Η ένταξη τους στα υπερπληθή τμήματα των μεγαλύτερων παιδιών (μέχρι 25 προβλέπει ο νόμος), σίγουρα τους στερεί από τα οφέλη που προκύπτουν από τις ολιγομελείς ομάδες των μικρότερων παιδιών.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με ΦΕΚ το 2017, θεσμοθέτησε για τους μεν δημοτικούς παιδικούς σταθμούς να απασχολούν 3 άτομα προσωπικό στα βρεφικά τμήματα, ενώ για τους ιδιωτικούς σταθμούς μόνο 2 (!). Αντίστοιχα σε ένα νηπιακό τμήμα που εγγράφονται μέχρι 25 παιδιά (!) για τους μεν δημοτικούς παιδικούς σταθμούς προβλέπεται να εργάζονται 2 παιδαγωγοί ενώ για τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς 1 παιδαγωγός (!), αβαντάροντας τους ιδιωτικούς σταθμούς σε βάρος των αναγκών των μικρών παιδιών.

Παρόμοιες αλχημείες σκαρφίζονται οι τοπικές διοικήσεις για να λειτουργήσουν στοιχειωδώς οι Παιδικοί Σταθμοί στους Δήμους, έχοντας μάλιστα την απαίτηση να θεωρούμε τα μέτρα τους φυσιολογικά και αναγκαία.

“Ο κόμπος έφτασε στο χτένι”. Οι γονείς δεν ανέχονται άλλο αυτή την κατάσταση και δικαίως αντιδρούν απαιτώντας απαντήσεις από το κράτος και τη διοίκηση του Δήμου, τις οποίες δεν παίρνουν.

Απαιτούμε εδώ και τώρα να σταματήσουν να αποσιωπούν την πραγματικότητα που βιώνει σήμερα το ΝΠΔΔ του Δήμου Παιονίας. Να σταματήσουν να παίζουν παιχνίδια εις βάρος των δημοτών και να υποκρίνονται ότι όλα βαίνουν καλώς, ουσιαστικά παίζοντας τις ζωές μας και τα δικαιώματα μας, κυριολεκτικά “στα ζάρια”, υπηρετώντας την κυβερνητική πολιτική.

Κόντρα σε αυτές τις πολιτικές, χρειάζεται να ορθώσουμε ανάστημα και να υπερασπιστούμε το δικαίωμα πρόσβασης στην αναβαθμισμένη, ποιοτική, σύγχρονη προσχολική αγωγή για όλα τα παιδιά, με παράλληλη αναγνώριση σύγχρονων εργασιακών δικαιωμάτων στους εργαζομένους στους παιδικούς σταθμούς.

Οι γονείς των παιδιών που φιλοξενούνται στους Παιδικούς Σταθμούς της περιοχής και αγωνίζονται για τη διασφάλιση της σωστής λειτουργίας τους, μας δείχνουν το δρόμο. Ας αγκαλιάσουμε την προσπάθεια τους, ας αφουγκραστούμε τις ανάγκες τους, ας μπούμε μπροστά στη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών τους.

Ο αγώνας τους είναι δίκαιος, αναγκαίος και ελπιδοφόρος.

Ας αναλογιστούμε: Τι κερδίσαμε όλα αυτά τα χρόνια δείχνοντας ανοχή στη εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική στους Παιδικούς Σταθμούς, δείχνοντας εμπιστοσύνη στον εφησυχασμό που καλλιεργούν συστηματικά τόσο η σημερινή Διοίκηση, όσο και οι προηγούμενες του Δήμου Παιονίας; Δεν κερδίσαμε απολύτως τίποτα. Ότι κερδίσαμε μέχρι σήμερα το κερδίσαμε μέσα από οργανωμένους κοινωνικούς αγώνες, που βάζουν στο επίκεντρο τις ανάγκες μας και όχι τις δημοσιονομικές αντοχές του κράτους και της οικονομίας.

Αποτελεί συνειδητή πολιτική επιλογή να θέλεις να συγκαλύψεις τις ευθύνες του κράτους, να δέχεσαι να παίζεις από την μία το ρόλο του “manager προγραμμάτων και κονδυλίων¨ και από τη άλλη το ρόλο του “πυροσβέστη”, με σκοπό την απορρόφηση των κραδασμών που προκαλεί η εφαρμογή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής στην προσχολική αγωγή, να δέχεσαι συνειδητά να υπερασπίζεσαι τα συμφέροντα των λίγων εις βάρος των πολλών.

Εδώ και τώρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να συγκρουστούν με αυτή την πολιτική, που βάζει τις ζωές μας στο ζύγι του κέρδους.

Να ενημερώσουν το σώμα του δημοτικού συμβουλίου και την τοπική κοινωνία για την κατάσταση στο Νομικό Πρόσωπο και στους Παιδικούς Σταθμούς και με απόφαση δημοτικού Συμβουλίου, αξιοποιώντας τη διάθεση των γονέων που τα παιδιά τους φοιτούν στον Παιδικό Σταθμός της Γουμένισσας και μαζί με την τοπική κοινωνία της Γουμένισσας, που σύσσωμη βρίσκεται στο πλευρό τους, να διεκδικήσουμε από τα αρμόδια Υπουργεία την επίλυση όλων των προβλημάτων που έχουν προκύψει μέχρι σήμερα.

Στη επικείμενη αυριανή κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την απαράδεκτη κατάσταση του δρόμου ταχείας κυκλοφορίας Χαλάστρα- Πολύκαστρο, η δημοτική αρχή έχει την ευκαιρία να αποδεχτεί την παραπάνω πρόταση μας.

Η περίοδος χάριτος, που έχουν επιδείξει διαχρονικά οι τοπικές διοικήσεις του Δήμου Παιονίας στο αντιλαϊκό κυβερνητικό έργο που παράγεται διαχρονικά σε όλα τα επίπεδα, πρέπει κάποια στιγμή να λήξει.

Αν νοιάζονται πραγματικά για την τοπική κοινωνία να το αποδείξουν με έργα και όχι με λόγια.

Μπροστά οι ανάγκες μας και όχι οι δημοσιονομικές αντοχές ή οι αντοχές της οικονομίας.

Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας, οι ανάγκες μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.