Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023

Προοπτική Δημοκρατίας

Γράφει η Θεοδώρα Παπαδοπούλου
Ο σοσιαλισμος είναι ένα εγχείρημα σύνθετο και περίπλοκο.
Απαιτεί γνήσια ολοκληρωμένη, αλλά και ολοκληρωμένα συντονισμένη αντιμετώπιση σε όλα τα πλάνα της ανθρώπινης δράσης και ζωής ταυτόχρονα.

Η Δημοκρατία, η Ελευθερία και η ενεργή συμμετοχή, είναι η αναγκαία αλλά και αναπόφευκτη προϋπόθεση για την οικοδόμηση του.

Η συσπείρωση των κατακερματισμένων δυνάμεων της κεντροαριστεράς και αριστεράς σε έναν ενιαίο οργανισμό πολιτικής εκπροσώπησης στην βάση ενός μίνιμουμ προγράμματος διεκδικήσεων, με σαφήνεια και καθαρότητα, θα είναι το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή. 

Η αδυναμία πραγματοποίησης της παραπάνω προοπτικής μέχρι σήμερα, είναι η πλήρης έλλειψη επαφής μεταξύ των διαφόρων κομμάτων του επονομαζόμενου προοδευτικού χώρου.

Θεωρείται κατ' εμέ, αδιανόητο να γίνεται στα σοβαρά λόγος περί δημοκρατικών διαδικασιών και διαρθρώσεων όταν ανοικτά και απροκάλυπτα, αποκρούονται όλες οι συγγενείς απόψεις και αποκλείεται κάθε σκέψη για ορθολογικό διάλογο και πιθανό συμβιβασμό.

Κάθε προσπάθεια ανανέωσης του πολιτικού και κοινωνικού συστήματος της χώρας, οφείλει να έχει ως γνώμονα ουσιαστικό, τις ρεαλιστικές συνθήκες του περιβάλλοντος.

Οι κοινωνικές διαρθρώσεις ενός κράτους αλλά και η πολιτική νοοτροπία ενός λαού δεν μεταβάλλονται εν μια νυκτί.

Ο κίνδυνος ελλοχεύει και η Δημοκρατία χάνει την δυναμική της, όταν προσφέρεται ως θυσία στον βωμό της ελαφρότητας αυτών, που διατείνονται κυρίως ότι μάχονται για την μακροημέρευση της.

Το δημοκρατικό σύστημα που ταιριάζει σε μια χώρα, δεν είναι αυτό που σχηματοποιείται στους εγκεφαλικούς προβληματισμούς των διανοουμένων, αλλά αυτό που ταιριάζει και ανταποκρίνεται στις κοινωνικό πολιτιστικές συνήθειες του κόσμου.

Αυτή άλλωστε είναι και η πεμπτουσία της Δημοκρατίας.

Η καθαρή έλλειψη αξιοπιστίας και ειλικρίνειας απέναντι στον λαό, οδήγησε τους πολίτες σε αλλοπρόσαλλη εναλλαγή ιδεολογικών αρχών, φαινόμενο το οποίο παρατηρήσαμε να παρυσφρύει στην πολιτική ζωή του τόπου.

Η κατανόηση, ότι ο ρόλος της διακυβέρνησης της χώρας πρέπει να προσαρμόζεται υποχρεωτικά στις αξίες του λαού και όχι σε ανάλωση καπελωματος του με κακέκτυπα ιδεολογικών προτύπων, δείχνει το ουσιαστικό και ρεαλιστικό πεδίο στο οποίο οφείλουν να κινηθούν τα κόμματα του προοδευτικού εν δυνάμει χώρου για να συγκλίνουν τις αντιθέσεις τους, πετυχαίνοντας την επαφή με τον λαό στην υπάρχουσα συγκυρία.

... Έχεις ευθύνη! Όταν υψωνεσαι σε μία γενναία πράξη, η ράτσα σου ολάκερη υψώνεται και αντρειευει... ( Ασκητική Ν. Καζαντζακης).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.