Το μέτρο του de minimis απαιτεί μια ιεράρχηση και πάντα τεκμηριώνουμε αυτά που πραγματικά καταδεικνύουν μια ζημιογόνο καλλιέργεια για να μπορέσουν να έχουν τη δύναμη οι αγρότες μας να συνεχίσουν την καλλιεργητική περίοδο είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτή Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κυριακής Μάλαμα.
Πιο αναλυτικά, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξήγησε ειδικά για τα βερίκοκα το εξής: στη χώρα υπάρχουν 92.620 στρέμματα και από αυτά, τα παραγωγικά στρέμματα είναι τα 70.000. Η συγκεκριμένη αποζημίωση συνδέεται με τις βροχοπτώσεις του καλοκαιριού, οι οποίες δημιούργησαν μεγάλο ζήτημα στην ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος και αφορά μόνο 4.600 παραγωγικά στρέμματα.
Παραθέτοντας τα στοιχεία σημείωσε ότι για τις βροχοπτώσεις του καλοκαιριού στην Χαλκιδική, στην καλλιέργεια στα βερίκοκα, υπήρχαν ελάχιστες αναγγελίες στον ΕΛΓΑ της Θεσσαλονίκης αλλά ο έλεγχος που έγινε από τις αρμόδιες υπηρεσίες δεν κατέδειξε μετρήσιμη ζημία.
Υπενθύμισε ότι ο ΕΛΓΑ για καιρικά φαινόμενα κατέβαλλε από τον κρατικό προϋπολογισμό για τα έτη 2020, 2021, 2022 περίπου 380 εκατ. ευρώ πρόσθετα στις εισφορές των αγροτών, ενώ πάνω από 1 δις έχει πληρωθεί σε αποζημιώσεις για τα ίδια έτη.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση στην καλλιεργητική χρονιά του 2022 προς το 2023 η Χαλκιδική ειδικά στα βερίκοκα επλήγη από τον παγετό.
Σε σύνολο 13.418 στρεμμάτων με βερίκοκα στην Χαλκιδική. τα 11.390 είναι τα παραγωγικά. Μετά τις αναγγελίες καταβλήθηκαν 3 εκατομμύρια ευρώ που αφορούν 9.000 στρέμματα.
Καταλήγοντας και απορρίπτοντας τις αιχμές της κας Μάλαμα ο κ. Γεωργαντάς είπε: «Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε κάθε αληθινό γεγονός που δείχνει πραγματικά ζημία στους αγρότες μας. Και τους στηρίζουμε με μετρήσιμα αποτελέσματα και με αριθμούς που δεν τυχαίνουν καμίας αμφισβήτησης και με ποσά που δεν έχουν δοθεί ποτέ άλλοτε».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.
Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.
Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.