Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022

Δήλωση αντιπροσώπων της ΔΑΣ από τα Σωματεία του Κιλκίς στο 38ο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ, για τις εργασίες και τα αποτελέσματα του Συνεδρίου

Δήλωση Αντιπροσώπων της ΔΑΣ
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 38ου Συνεδρίου της ΑΔΕΔΥ, με τις αρχαιρεσίες για την εκλογή της νέας Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ.

Οι δυνάμεις της ΔΑΣ κατέγραψαν αύξηση σε ψήφους, ποσοστό και έδρες για πέμπτη συνεχόμενη φορά από το 33ο συνέδριο φτάνοντας να διπλασιάσει τις δυνάμεις της και να σπάσει το φράγμα του 20%. Καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από όλες τις συνδικαλιστικές δυνάμεις, αναδείχθηκε σε δεύτερη δύναμη από τρίτη που ήταν έως τώρα και σε μικρή απόσταση από τη ΔΑΚΕ. Με βάση τους συσχετισμούς που διαμορφώθηκαν στο 38ο Συνέδριο, η ΔΑΣ εκλέγει 18 μέλη στο Γενικό Συμβούλιο (από 16), άρα της αναλογούν 4 έδρες (από 3) στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.

Τις 2 ημέρες του Συνεδρίου οι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ έδωσαν τις δυνάμεις τους, για να πραγματοποιηθεί ένα συνέδριο με τοποθετήσεις, παρεμβάσεις, προτάσεις, ένα Συνέδριο ώστε στο τέλος του να παρθούν αποφάσεις για το επόμενο διάστημα.

Όσοι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ πήραν το λόγο τόνισαν ότι οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη από ένα κίνημα που θα αγωνίζεται και θα διεκδικεί σύγχρονους όρους εργασίας, με αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, με διεύρυνση των κοινωνικών παροχών, με κριτήριο όχι τις αντοχές της καπιταλιστικής οικονομίας, αλλά την αντοχή και τις ανάγκες των εργαζόμενων. Ένα ζωντανό κίνημα με συνδικαλιστικές οργανώσεις που θα ενώνουν τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης, θα υπερασπίζονται τις ζωντανές, συλλογικές διαδικασίες με την ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων, θα λειτουργούν με βάση αυτές. Σωματεία ανοιχτά και δημοκρατικά που θα είναι πόλος έλξης για τους νέους εργαζόμενους και κάθε εργαζόμενος θα βλέπει στη δράση των σωματείων τις διεκδικήσεις του, τις αγωνίες του, την αλληλεγγύη των συναδέλφων του.

Τελικά το Συνέδριο πήρε απόφαση για γενική πανελλαδική απεργία, με κάλεσμα που θα απευθύνει σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και που σε συνεννόηση μαζί τους θα καταληχτεί και η ημερομηνία.

Επίσης, με πρόταση της ΔΑΣ και τεσσάρων ακόμα παρατάξεων, το σώμα των αντιπροσώπων υπερψήφισε κατά πλειοψηφία να επικαιροποιήσει παλαιότερη ομόφωνη απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ για μη εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη, για «να μείνει στα χαρτιά». Σε αυτή τη φράση προστέθηκε ότι η ΑΔΕΔΥ «δεν θα καταθέσει κανένα στοιχείο στο ΓΕΜΗΣΟΕ». Η ΔΗΣΥΠ (ΠΑΣΚΕ) και η ΔΑΚΕ ψήφισαν λευκό σε αυτή την πρόταση.

Ακόμα η ΔΑΣ κατέθεσε δεύτερη πρόταση για αποκλειστικά διά ζώσης ψηφοφορίες στα πρωτοβάθμια σωματεία και τις Ομοσπονδίες μέλη της ΑΔΕΔΥ. Την πρόταση υπερψήφισαν η ΔΑΣ, η ΕΑΕΚ, Παρεμβάσεις, ΕΑΣ και «Δημοσιοϋπαλληλική Ανατροπή». «Κατά» ψήφισαν η ΔΑΚΕ και η ΔΗΣΥΠ, που έκαναν ό,τι μπορούσαν για να προκληθεί ένταση. Το κείμενο που ψηφίστηκε είναι το εξής: «Το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ με την απόφασή του στις 4/10/2021 ομόφωνα καταδίκασε και εναντιώθηκε στο νόμο Χατζηδάκη και τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες. Το 38ο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ αποφασίζει τη διεξαγωγή όλων των αρχαιρεσιών για το 39ο Συνέδριο αλλά και των επόμενων Συνεδρίων της ΑΔΕΔΥ αποκλειστικά διά ζώσης όπως ορίζει το καταστατικό της ΑΔΕΔΥ. Αποφασίζουμε και καλούμε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία και τις Ομοσπονδίες να διεξάγουν εφεξής αποκλειστικά διά ζώσης αρχαιρεσίες».

Συναδέλφισες, Συνάδελφοι,

Η συνεχής ανοδική πορεία των δυνάμεων της ΔΑΣ από το 2010 έως σήμερα είναι αποτέλεσμα της καθημερινής αδιάκοπης προσπάθειας των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ για την οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες τους στα σχολεία, στα νοσοκομεία, στους δήμους και στις περιφέρειες, στα υπουργεία, σε κάθε χώρο δουλειάς. Είναι αποτέλεσμα της βασανιστικής προσπάθειας για την αναζωογόνηση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, της χειραφέτησης του από τις επιδιώξεις του κράτους και της εργοδοσίας, της εκρίζωσης του σαρακιού της παθητικής αναμονής και της κυβερνητικής εναλλαγής.

Ευχαριστούμε τους χιλιάδες συναδέλφους που με την ψήφο τους στα σωματεία, δεκάδες από τους οποίους είναι και από το Κιλκίς, και τις ομοσπονδίες τους, έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα μαχητικής συλλογικής διεκδίκησης και αγώνα. Ευχαριστούμε όσους αντιπροσώπους του 38ου Συνεδρίου έκαναν το βήμα να συμπορευτούν στο πλευρό μας. Τους καλωσορίζουμε. Με το χέρι στην καρδιά έκαναν αυτό που υπαγορεύει η συνείδησή τους αναγνωρίζοντας στη ΔΑΣ και στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ τη μοναδική δύναμη, ελπίδα και εγγυητή της πάλης των εργαζομένων για τη ζωή που μας αξίζει.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του 38ου Συνεδρίου της ΑΔΕΔΥ:


Οι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ από τα Σωματεία του Κιλκίς στο 38ο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ

Βασιλακάκης Τάσος, Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ Κιλκίς – Παιονίας.

Σιδηρόπουλος Κώστας, Σωματείο Εκπαιδευτικών ΠΕ Παιονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.