Γράφει ο Κωνσταντίνος Βαγιάτης
Κοινωνικός Λειτουργός, Κέντρο Κοινότητας Δήμου Παιονίας
Υπ. Διδάκτορας Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Οργανωτικός Γραμματέας ΔΣ Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΝΠΔΔ)
Η έμφυλη βία αποτελεί ένα καθημερινό, κοινωνικό και παγκόσμιο φαινόμενο με τις γυναίκες και τα κορίτσια να πλήττονται στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων. Όλες οι γυναίκες μπορεί να υποστούν έμφυλη βία, ανεξάρτητα από την ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο, την κοινωνική τάξη και την εθνικότητά τους.
Η βία κατά των γυναικών λαμβάνει διάφορες μορφές, όπως σωματική και ψυχολογική κακοποίηση, σεξουαλική βία και παρενόχληση, οικονομική βία και στέρηση πόρων, με την πιο ακραία έκφανση αυτής να είναι η γυναικοκτονία.
Τους πρώτους επτά μήνες του 2022 γίναμε μάρτυρες δεκατριών γυναικοκτονιών. Οι 3 τελευταίες μάλιστα συνέβησαν μέσα σε 48 ώρες, αναδεικνύοντας τις δραματικές συνέπειες της έμφυλης βίας στη χώρα μας.
- Μέχρι πότε θα βλέπουμε την λίστα των δολοφονημένων γυναικών να αυξάνεται ραγδαία;
- Μέχρι πότε θα φωνάζουμε ούτε μία λιγότερη αλλά στη πράξη να είναι μόνες, χωρίς υποστήριξη και προστασία;
- Μέχρι πότε θα στοχοποιούνται και θα στιγματίζονται τα θύματα;
Οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα χρειάζονται πολυεπίπεδες παρεμβάσεις, σε κοινωνικό, νομικό και θεσμικό πλαίσιο. Οι άμεσες προτεραιότητες της πολιτείας στον αγώνα για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών οφείλουν να είναι:
- Η συνέχιση και η επέκταση* των κέντρων συμβουλευτικής γυναικών σε όλη την επικράτεια και των ξενώνων φιλοξενίας, καθώς και η ενίσχυση τους με μόνιμο προσωπικό και οικονομικούς πόρους.
- Η διασφάλιση της άμεση ανταπόκρισης των αστυνομικών και δικαστικών αρχών με σκοπό την προστασία της ζωής των θυμάτων και των παιδιών τους.
- Η υλοποίηση παρεμβάσεων στα σχολικά πλαίσια για την πρόληψη της έμφυλης βίας και την εξάλειψη των στερεοτύπων.
- Η ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών και ο δημόσιος διάλογος για το δικαίωμα των γυναικών σε μια ζωή χωρίς βία.
Η έμφυλη βία συμβαίνει παντού γύρω μας. Δεν πρέπει να αφήσουμε την έμφυλη βία στην αορατότητα της. Οφείλουμε να σπάσουμε τη σιωπή, είτε ως θύματα είτε ως παρατηρητές.
*Να σημειωθεί πως σε κανέναν από τους δύο Δήμους της Π.Ε Κιλκίς δεν υφίσταται Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών, παρά τα αιτήματα και τις καταγγελίες γυναικών σε σχετικές υπηρεσίες, όπως αστυνομικές αρχές, νοσοκομείο, κέντρα υγείας, κοινωνικές υπηρεσίες.
Act Business Center
Τρίτη 9 Αυγούστου 2022
1 σχόλιο:
Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.
Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.
Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Αυτά τα «άρθρα» δεν τα καταλαβαίνω. Μια παράθεση των δεδομένων είναι για να φαίνεται το όνομά μας.
ΑπάντησηΔιαγραφή