Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 30 Απριλίου 2022

"Τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά - Συνεχίζουμε στο δρόμο της ταξικής πάλης για την κατάργηση της εκμετάλλευσης"

Ανακοίνωση Κλαδικού Σωματείου Τροφίμων - Ποτών Κεντρικής Μακεδονίας
Απεργιακή συγκέντρωση στις 11 π.μ στην πλατεία Ειρήνης στο Κιλκίς.
Η 1η Μάη είναι μέρα σύμβολο στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Τιμάμε την εργατική πρωτομαγιά, εμπνεόμενοι από όλους εκείνους που αγωνίστηκαν, δίνοντας ακόμη και τη ζωή τους για το δίκιο της τάξης μας, για να ανατραπεί το σύστημα που γεννά την εκμετάλλευση, τη φτώχεια και την εξαθλίωση, τον φασισμό, τους πολέμους και την προσφυγιά για μια κοινωνία χωρίς φτώχεια και ανεργία, όπου η παιδεία, η υγεία, η πρόνοια θα είναι καθολική για όλους δημόσια και δωρεάν και όχι εμπόρευμα, όπως τώρα.

Η εργατική Πρωτομαγιά δείχνει πως τα συνθήματα των εργαζόμενων του τότε είναι ακόμη επίκαιρα. Καθώς ακόμη πληρώνουμε το τίμημα της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων με μείωση του εισοδήματος από τις αυξήσεις στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στην ενέργεια, τα ωράρια «λάστιχο» και την εντατικοποίηση της εργασίας.

Γνωρίζουμε ότι η αύξηση των κερδών των επιχειρηματιών του κλάδου, η ενίσχυση του εξαγωγικού τους προσανατολισμού βασίζεται σε μισθούς πείνας, σε δουλειά χωρίς δικαιώματα, χωρίς ωράριο, χωρίς μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, σε απολύσεις. Οι βιομήχανοι αξιοποιούν όλα τα αντεργατικά μέτρα που ψήφισε για λογαριασμό τους η κυβέρνηση της Ν.Δ αλλά και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Οι αυξήσεις – ψίχουλα που νομοθετεί η κυβέρνηση της ΝΔ, δεν μπορούν να καλύψουν την τραγική μείωση του εισοδήματος μέσα από τα τιμολόγια ρεύματος, τις αυξήσεις στα καύσιμα και στα τρόφιμα.

Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε να έρχεται σε εμάς ο λογαριασμός των ανατιμήσεων στο πετρέλαιο, στο φυσικό αέριο, στη βενζίνη, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο ψωμί, στο σούπερ μάρκετ για να μη θιχτεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Δεν δεχόμαστε να δουλεύουμε χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις, με μισθούς και μεροκάματα, που δε φτάνουν να καλύψουν τις βασικές και αυξημένες ανάγκες.

Συνάδελφοι ,

Η σκιά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, που ξέσπασε στην Ουκρανία μετά τη δολοφονική εισβολή της Ρωσίας στο έδαφος της, δεν μπορεί να κρύψει ότι οι ιμπεριαλιστές, παρά τις όποιες προφάσεις, σκορπούν τη δυστυχία και δολοφονούν για μια ακόμη φορά τους λαούς, για τα κέρδη τους, τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους, τον αδυσώπητο ανταγωνισμό, σήμερα, των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ με την Ρωσία και την Κίνα.

Οι εργαζόμενοι της χώρας μας δεν έχουν κανένα συμφέρον να διαλέξουν στρατόπεδο ληστών για τα συμφέροντα των πετρελαιάδων, των βιομηχάνων και των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των βιομηχάνων όπλων.

Η συμμετοχή μας στην συγκέντρωση της Πρωτομαγίας να σημάνει ξεσηκωμό των εργαζομένων, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να τιμήσουμε τους ήρωες της τάξης μας.

Δυναμώνουμε τον αγώνα μας και διεκδικούμε:

• Την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις και υποχρεωτική εφαρμογή. 825€ κατώτερο μεικτό μισθό ως βάση διαπραγμάτευσης για αυξήσεις.

• Την επαναφορά κατακτήσεων όπως τις τριετίες, την αρχή ευνοϊκότερης σύμβασης, την κυριακάτικη αργία, την πληρωμή υπερωριών.

• Τη γενική μείωση του χρόνου εργασίας, με 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

• Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

• Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και γενναία μείωση των δημοτικών τελών για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.

• Μείωσης της τιμής του ρεύματος και του φυσικού αερίου κατά 50% και κατάργηση των φόρων στα καύσιμα και συνολικά στην ενέργεια.

• Διαγραφή χρεών, όχι στις κατασχέσεις και στους πλειστηριασμούς για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.

• Προσλήψεις προσωπικού με σταθερή δουλειά και δικαιώματα στην υγεία, την πρόνοια, την εκπαίδευση, στην τοπική διοίκηση και στους τομείς πολιτικής προστασίας.

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.