Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 8 Απριλίου 2022

Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός δημιουργίας ταινίας μικρού μήκους με θέμα: «Μνήμες Μικράς Ασίας-Πόντου: 1922-2022»

Υπογράφει ο Δρ. Θεόδωρος Χριστοφορίδης
Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Κιλκίς

Η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και η Ειδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος με αφορμή την επέτειο της συμπλήρωσης των 100 ετών από τη Μικρασιατική τραγωδία διοργάνωσαν Πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό δημιουργίας ταινίας μικρού μήκους (video) με θέμα: «Μνήμες Μικράς Ασίας-Πόντου: 1922-2022».

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν, ατομικά ή σε ομάδες έως τριών ατόμων υπό την επίβλεψη ενός/μιας εκπαιδευτικού, μαθητές/τριες Β’ και Γ’ Γυμνασίου όλης της Ελλάδας. Κεντρικό θεματικό πεδίο του διαγωνισμού αποτέλεσε ο δημιουργικός προβληματισμός σχετικά με τις χριστιανικές ρίζες και την παρουσία του ελληνικού πολιτισμού στη Μικρά Ασία και τον Πόντο. 

Ειδικότερα, οι μαθητές/τριες έπρεπε να δημιουργήσουν μια ταινία μικρού μήκους διάρκειας έως έξι λεπτών, εμπνευσμένοι/ες από μία από τις παρακάτω προσωπικότητες που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και ανατράφηκαν στη Μικρά Ασία: Αγία Ελένη, Άγιος Εθνομάρτυρας Χρυσόστομος Σμύρνης, Φώτης Κόντογλου, Γιώργος Σεφέρης. 

Μέσα από τη δημιουργία τους οι μαθητές/τριες είχαν τη δυνατότητα να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους για το θέμα που επέλεξαν και να προβληματιστούν σχετικά με τη σημασία και την επικαιρότητά του στη σύγχρονη ζωή, αντλώντας έμπνευση ιδίως από τη ζωή και το έργο των προσωπικοτήτων στις οποίες εστίαζε ο διαγωνισμός κατά το τρέχον σχολικό έτος. 

Επιπλέον, εξοικειώθηκαν με την επιστημονική και ιστορική έρευνα και έγιναν οι ίδιοι/ίδιες ερευνητές/τριες του παρελθόντος μέσα από την αναδίφηση και τη μελέτη των ιστορικών πηγών.

Στο διαγωνισμό συμμετείχε ο Όμιλος Δημιουργικότητας και Καινοτομίας «Ψηφιακές Αναζητήσεις» του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Κιλκίς. Η ταινία «Χρυσόστομος Σμύρνης 1867-1922»δημιουργήθηκε από τον μαθητή του Εμμανουήλ Λαζαρίδη με συμμετέχοντες τους Μαρία Γιοβανούδη, Εμμανουήλ Λαζαρίδη, Κυριάκο Κιουφεντζόγλου - Κατσαβέλη και φιλική συμμετοχή των: Χαρά Γιοβανούδη, Φώτη Φωτιάδη και των εκπαιδευτικών Μαργαρίτη Γιτόπουλου, Αθανάσιου Κιουφεντζόγλου και Κωνσταντίνου Ντίνου.

Το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Κιλκίς, το 4ο Γυμνάσιο Κορίνθου, τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη και τα Εκπαιδευτήρια Ζαγοριανάκου βραβεύτηκαν από το Υπουργείο Παιδείας για τις ταινίες τους.

Για την επιτυχία τους αυτή η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς συγχαίρει θερμά τους έφηβους συντελεστές της ταινίας αλλά και τους γονείς, συμμαθητές και εκπαιδευτικούς τους για την υποστήριξή τους και εύχεται ανάλογες επιτυχίες στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.