Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021

Άποψη και Γνώμη


Του Κώστα Μπούζα
Λέξεις χιλιοειπωμένες αλλά και διαρκώς επαναλαμβανόμενες στην εποχή μας, της πληροφορίας. Πόσες φορές άραγε σωστά και πόσες άστοχα;

Η άποψη, όπως προκύπτει και από την ανάλυση της λέξης (όψη + από), σημαίνει την θέα από απόσταση και βέβαια, με την μεταφορική της σημασία, φανερώνει την θέση πάνω σ’ ένα θέμα με το οποίο ασχολούμαστε από μακριά, χωρίς δηλαδή να έχουμε διεισδύσει και εντρυφήσει σ’ αυτό. Παράλληλα βέβαια υπονοείται και μια ορισμένη κάθε φορά οπτική γωνία, που εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, σοβαρούς ή δευτερεύοντες, πραγματικούς ή υποθετικούς. Είναι λοιπόν η άποψη, κάποτε επιφανειακή, άλλοτε περιστασιακή κι ενδεχομένως αβασάνιστη. Και πάντοτε υποκειμενική και επισφαλής.

Αντίθετα η γνώμη, που σαν λέξη προέρχεται από το ρήμα γιγνώσκω που σημαίνει γνωρίζω, προϋποθέτει την γνώση. Συνεπώς είναι πιο δύσκολο να υπάρξει, αφού την διαθέτουν μόνο οι γνώστες ενός θέματος. Και είναι σ’ ένα μεγάλο βαθμό αντικειμενική, σίγουρη και ασφαλής, χωρίς βέβαια να αποκλείεται και κάποτε να είναι λανθασμένη.

Οπωσδήποτε λοιπόν η γνώμη έχει σαφώς μεγαλύτερη αξία απ’ ότι η άποψη. Δεν πρέπει όμως κι η δεύτερη να υποτιμάται και ν’ αποθαρρύνεται -πάντα βέβαια μέσα σε κάποια μέτρα. Κι αυτό γιατί προϋποθέτει σκέψη και κρίση -τουλάχιστον σ’ ένα βαθμό-, στοιχεία αναμφίβολα θετικά και προτιμότερα από την παθητικότητα και την αδράνεια και που, αν κάποτε συνδυαστούν και με την γνώση, είναι δυνατόν να δημιουργήσουν γνώμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.