Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 18 Μαΐου 2021

Αναβαθμίσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών: Γιατί και πότε πρέπει να γίνουν;


Του Νικηφόρου Χριστοφορίδη
Ένας Η/Y, με την πάροδο του χρόνου, αρχίζει και «γερνάει». Με την έννοια αυτή(της «γήρανσης»), εννοούμε την αδυναμία του υπολογιστή να τρέξει μοντέρνα προγράμματα(software) ή αναβαθμίσεις παλαιοτέρων προγραμμάτων.

Η αδυναμία αυτή μπορεί να οφείλεται σε 2 παράγοντες : Την παλαιότητα/ασυμβατότητα του υλικού μέρους(hardware) με τα μοντέρνα προγράμματα ή/και την καταστροφή/χαμηλότερη απόδοση τους λόγω παρατεταμένης χρήσεως. Ένας σκληρός δίσκος, παραδείγματος χάρην, με την πάροδο του χρόνου αρχίζει να φθείρεται και να χάνει σε απόδοση σε σχέση με έναν καινούριο.

Η αναβάθμιση συγκεκριμένων εξαρτημάτων του Η/Υ προσδίδει καλύτερη απόδοση και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε έναν Η/Υ. Αναλόγως με το τί εξοπλισμό διαθέτουμε, μπορούμε να προβούμε σε συγκεκριμένες αναβαθμίσεις.

Αν διαθέτουμε έναν σταθερό Η/Υ(desktop), μπορούμε να αναβαθμίσουμε τα πάντα, από την μητρική πλακέτα(motherboard) η CPU(επεξεργαστής) έως την οθόνη (Monitor). Υπάρχουν (συνήθως) πολλές εναλλακτικές λύσεις για αναβάθμιση για όλα τα βαλάντια. Ανεξάρτητα αν είσαστε βασικός χρήστης η gamer, υπάρχει η δυνατότητα να βρεθεί η κατάλληλη αναβάθμιση που θα ικανοποιήσει και τον ποιο απαιτητικό user.

Αν από την άλλη διαθέτουμε έναν φορητό υπολογιστή (Laptop) , μπορούμε να αναβαθμίσουμε μόνο συγκεκριμένα εξαρτήματα του(αναφερόμαστε πάντα σε laptop αξίας έως 1000 ευρώ). Μπορούμε να αναβαθμίσουμε τον σκληρό δίσκο και την μνήμη Ram. 

Τα 2 αυτά εξαρτήματα επηρεάζουν την «άνεση» του φορητού μας Η/Υ στο να «τρέχει» τα προγράμματα για τα οποία προορίζεται ποιο γρήγορα. Αυτό σημαίνει ότι όταν αγοράζουμε έναν φορητό Η/Υ, λόγω της ιδιαιτερότητας αυτής, πρέπει να προσέξουμε τις δυνατότητες του. Γενικά ένας φορητός δεν συνίσταται για μοντέρνα παιχνίδια. 

Αντ’ αυτού μπορεί να «τρέξει» αρκετές εφαρμογές γραφείου, καθώς και κάποια παιχνίδια τα οποία δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις. Με την αναβάθμιση του σκληρού δίσκου και της μνήμης Ram, θα μπορεί να «τρέχει» τα προγράμματα αυτά ακόμη ποιο γρήγορα , όχι όμως κάτι παραπάνω, καθώς ο επεξεργαστής(CPU),η μητρική πλακέτα(motherboard) αλλά και η κάρτα γραφικών(GPU) δεν είναι αναβαθμίσιμα.

Εν κατακλείδι, θα πρέπει να γνωρίζουμε τις απαιτήσεις μας όταν αγοράζουμε έναν Η/Υ, ώστε μελλοντικά με την χρήση των κατάλληλων αναβαθμίσεων του να ξοδέψουμε τα λιγότερα χρήματα, αυξάνοντας την απόδοση και αντοχή στον χρόνο του αγαπημένου υπολογιστή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.