Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 5 Απριλίου 2021

"Ζούμε δύσκολους μήνες, παράξενους, μα θυμόμαστε, ανασύρουμε και μελετάμε"


Ανακοίνωση Θρακικής Εστίας Κιλκίς
Η ημερομηνία 6 Απριλίου θυμίζει στους Θράκες και τον απανταχού Οικουμενικό Ελληνισμό τη γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης. Ήταν η Δευτέρα μετά το Πάσχα, ένα μαύρο Πάσχα για τους Έλληνες που καθιερώθηκε να τιμάται τον Ιούνιο του 2006 με απόφαση 7ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Θρακών, το οποίο έγινε στο Διδυμότειχο.


Οι Θράκες αποφάσισαν να προτείνουν στην πολιτεία την ανακήρυξη της 6ης Απριλίου ως ημέρας μνήμης του θρακικού ελληνισμού. Στις 6 Απριλίου 1914 οι Τούρκοι άρχισαν τη συστηματική εξόντωση των Ελλήνων και την εκδίωξή τους από την περιοχή της Ανατολικής Θράκης. Ο πληθυσμός των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης υπερέβαινε στις αρχές του 20ού αιώνα τον αριθμό των 255.000.

Κατά τη Γενοκτονία, πολλοί Έλληνες της Ανατολικής Θράκης εξορίστηκαν στην Ελλάδα, ενώ 100.000 μεταφέρθηκαν στο εσωτερικό της Μικράς Ασίας και μόλις οι μισοί επέστρεψαν. Η τελευταία πράξη του δράματος γράφτηκε μερικά χρόνια μετά στις, 11 Οκτωβρίου 1922, όταν οι Έλληνες της Ανατολικής Θράκης έλαβαν τελεσίγραφο να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές εστίες τους σε διάστημα 15-20 ημερών.

Το μεγαλύτερο τμήμα αυτών των ανθρώπων ήρθαν στην Ελλάδα, Θράκη, Μακεδονία, Β. Αιγαίο, Αττική. Ένα μικρό κομμάτι στράφηκε στα Βόρεια Βαλκάνια (Ρουμανία) και ένα μικρότερο προς την Δυτική Ευρώπη... Φέρνουμε λοιπόν στο νου μας γνώσεις και ιστορίες από το τότε, καθώς και εικόνες από την ιστορική - πολιτιστική, μεγάλη, εκδήλωση μας το 2019.

''Χρωστάμε σ’ όσους ήρθαν, πέρασαν, θα ‘ρθουνε, θα περάσουν.
Κριτές θα μας δικάσουν οι αγέννητοι , οι νεκροί''
μας λέει ο ποιητής άλλωστε...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.