Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020

Τηλεοπτικές εμφανίσεις του Γ. Φραγγίδη τη τελευταία εβδομάδα

Δελτίο τύπου Γ. Φραγγίδη
Σημεία τοποθέτησης στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΡΤ», στην εκπομπή «Αρτηρία», με τη δημοσιογράφο Φρατζέσκα Σαββοργινάκη
Τετάρτη, 5 Φεβρουρίου 2020
Για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου
Ο καρκίνος ως ασθένεια τρομοκρατεί όλους τους Έλληνες. Ωστόσο, στο θέμα της πρόληψης ο Έλληνας υστερεί πάρα πολύ. Σήμερα υπάρχουν εμβόλια που μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στη μάχη κατά του καρκίνου, όπως είναι το εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ο οποίος είναι ο πρώτος καρκίνος ως αιτία θανάτου στις νέες γυναίκες, ενώ στις γυναίκες γενικά είναι δεύτερος, μετά τον καρκίνο του μαστού.

Παρόλα αυτά μόνο το 4% των Ελληνίδων έχουν εμβολιαστεί. Σε σύγκριση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, βρισκόμαστε στην τελευταία θέση. Η πρόληψη είναι πολύ σημαντική. Συνήθως πανικοβαλλόμαστε όταν παρουσιαστεί το πρόβλημα αλλά όταν πρόκειται για πρόληψη, δεν κάνουμε τίποτα, γιατί πιστεύουμε ότι σε κάποιον άλλο θα τύχει και όχι σε εμάς.

Για το ενδεχόμενο εμφάνισης κρουσμάτων Κορωνοϊού στην Ελλάδα
Κρούσματα κορωνοϊού θα έχουμε αργά ή γρήγορα και στην Ελλάδα, καθώς μεγάλος αριθμών Κινέζων επισκέπτονται τη χώρα μας. Δύο πράγματα χρειάζεται να κάνουμε. Πρώτον, εμείς να προσέχουμε την ατομική μας υγιεινή όπως απαιτείται και στην περίπτωση της γρίπης, δηλ. να πλένουμε συχνά τα χέρια μας, να φοράμε μάσκα, κτλ. Δεύτερον, τα νοσοκομεία να είναι έτοιμα να δεχθούν τέτοια περιστατικά. Είχαμε και έχουμε το χρόνο να οργανωθούμε, ώστε να είμαστε σωστά προετοιμασμένοι.

Επιπτώσεις θα υπάρχουν στον τουρισμό και στην οικονομία μας. Στην Κίνα οι επιπτώσεις ήδη φαίνονται και είναι μεγάλες. Χιλιάδες Κινέζοι τουρίστες έρχονται κάθε χρόνο στη χώρα μας και τώρα θα σταματήσουν. Επίσης, όχι μόνο τα νοσοκομεία αλλά και οι μεγάλες τουριστικές μονάδες θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, όταν θα εμφανιστούν περιστατικά κορωνοϊού.

Σε έξαρση η Γρίπη
Η γρίπη βρίσκεται σε έξαρση. Περίπου 100 άτομα έχουν νοσηλευτεί με γρίπη σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Έχουμε 21 θανάτους και ένα μικρό κοριτσάκι νεκρό. Η κατάσταση επιβαρύνεται, καθώς ο κόσμος δεν κάνει το εμβόλιο κατά της γρίπης. Πάνω από το 55% που νοσηλεύτηκαν στις ΜΕΘ για γρίπη κυρίως τύπου Α, ήταν από Η3Ν2. Το 45% είναι από Η1Ν1.

Για την κατάσταση του τομέα της υγείας στην Ελλάδα
Ο Τομέας της Υγείας πάσχει στην Ελλάδα. Όταν δεν υπάρχουν κατάλληλα φάρμακα ή δεν τα έχουμε στην ώρα τους, όταν δεν υπάρχει κατάλληλος εξοπλισμός για ακτινοθεραπεία, όταν δεν έχουμε καλύψει τις κατάλληλες οργανικές θέσεις, όταν έχουμε ένα σωρό άλλα προβλήματα, τα πράγματα είναι σοβαρά.

Στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Ελλάδας υπηρετούν όσοι περίπου Έλληνες γιατροί είναι στη Γερμανία. Διαχρονικά στο χώρο της Υγείας έγιναν τεράστιες σπατάλες. Στα νοσοκομεία πολλά πράγματα γίνονταν ανεξέλεγκτα.

Η κάλυψη των κενών θέσεων των γιατρών είναι θέμα προτεραιότητας. Ο γιατρός είναι πάντα ο πυρήνας του συστήματος υγείας και τίποτα δε μπορεί να λειτουργήσει χωρίς αυτόν.

Έχει νομοθετηθεί η δυνατότητα εργασίας των γιατρών «με μπλοκάκι» προκειμένου να καλυφθούν κενά των κλινικών των νοσοκομείων. Όταν όμως πας να διεκδικήσεις ως γιατρός εργασία «με μπλοκάκι», οι Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών δεν έχουν λεφτά να δώσουν και δε μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία.

Τις μαστογραφίες μέχρι πριν λίγο καιρό δε μπορούσαμε να τις συνταγογραφήσουμε στον ΕΟΠΥΥ. Μπήκαν στον ΕΟΠΥΥ εδώ και 1,5 – 2 χρόνια. Τώρα θα γίνονται δωρεάν. Μακάρι. Δωρεάν πρέπει να γίνεται και το τεστ Παπανικολάου. Αναμένουμε να δούμε τις εξαγγελίες να γίνονται πραγματικότητα.

Προσφυγικό – Μεταναστευτικό: η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της
Υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός, περίπου 3.500.000 πρόσφυγες στην Τουρκία. Ο Ερντογάν, όποτε θέλει να εκβιάσει «ανοίγει τη στρόφιγγα» και απειλεί την Ευρώπη και την Ελλάδα.

Το θέμα πρέπει να γίνει ευρωπαϊκό για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί. Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της και ως προς τη FRONTEX, τη συνοριοφυλακή. Η FRONTEX δε μπορεί να παρακολουθεί το μισό Αιγαίο. Πρέπει να αναλάβει τη φύλαξη από τον Έβρο μέχρι τα Δωδεκάνησα.

Πρέπει να αλλάξει η Σύμβαση του Δουβλίνου και να μπορούν να μετακινούνται όσοι παίρνουν άσυλο από την Ελλάδα προς τις χώρες της Ευρώπης. Οι χώρες της Ευρώπης πρέπει ανάλογα με τον πληθυσμό, την οικονομική κατάστασή τους και τον αριθμό των προσφύγων που έχουν, να δεχθούν πρόσφυγες. Οι πρόσφυγες πρέπει να διαμοιραστούν σε όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναλογικά.

Ακόμα και ο νέος νόμος για τη χορήγηση του ασύλου, που ψηφίστηκε πριν λίγο καιρό στη Βουλή, αφορά τα περιστατικά από 1 Ιανουαρίου 2020. Να έχουμε υπόψη μας ότι είναι περίπου 70.000 περιστατικά που είναι στην αναμονή για κρίση ασύλου.

Οι δυνατότητες της Ελλάδας είναι μέχρι ενός σημείου. Αν το πρόβλημα δε γίνει ευρωπαϊκό, δε λύνεται.

Στο Κιλκίς έχουμε περίπου 3.000 πρόσφυγες. Η δέσμευση της Κυβέρνησης ήταν ότι θα έχουμε 1% ανά νομό. Εμείς όμως έχουμε 4%. Έχουμε επίσης καταυλισμό, όπου υπάρχουν 13 εθνότητες, κυρίως Αφγανοί. Έχουμε οικογένειες που μένουν σε σπίτια, κυρίως Σύριοι. Έχουμε ξενοδοχείο που λειτουργεί ως δομή φιλοξενίας αιτούντων άσυλο. 


Εδώ υπάρχουν απορίες σχετικά με το με ποιους υπεγράφη συμφωνία, με ποιους τρόπους συνεργάστηκαν οι δυο πλευρές (ξενοδοχείο και ΔΟΜ), πώς επιλέχθηκε, ποια είναι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις. Στο ξενοδοχείο αυτό έκανα ως βουλευτής του νομού επίσκεψη, με αφορμή το θάνατο δύο αιτούντων άσυλο. Εκεί, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) που έχει τη διαχείριση, απαίτησε να φύγω γιατί λέει δεν είχα άδεια. 

Αν είναι δυνατόν να πάρει άδεια ένας βουλευτής για να πάει σε ένα ξενοδοχείο στον τόπο του, για να ενημερωθεί μετά από τέτοια σοβαρά περιστατικά, όπως ο θάνατος δύο νέων ανθρώπων. Έχω κάνει σχετική ερώτηση στη Βουλή. Δε μπορεί ο ΔΟΜ να λειτουργεί ως κράτος εν κράτει και να μη δίνει λογαριασμό σε κανέναν. 

Ποιος υπέγραψε τη συμφωνία, ποιες είναι οι υποχρεώσεις της, από ποιους ελέγχονται. Πρέπει να αλλάξουν ριζικά τα πράγματα στο θέμα αυτό. 



Σημεία τοποθέτησης στον τηλεοπτικό σταθμό «ΕΡΤ 1», στην εκπομπή «Απευθείας», με τους δημοσιογράφους Μάριον Μιχελιδάκη και Κώστα Λασκαράτο


Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου 2020

To Προσφυγικό – Μεταναστευτικό θα αντιμετωπιστεί μόνο αν γίνει ευρωτουρκικό ζήτημα

Το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό είναι ένα από τα κυρίαρχα κοινωνικά προβλήματα της Ελλάδας. Οι ευθύνες είναι διαχρονικές. Ξεκινούν από την προηγούμενη κυβέρνηση και φτάνουν στη σημερινή. Για να ξεκινήσω από παλιά, ήταν λάθος ότι δεχθήκαμε την Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε) – Τουρκίας, έτσι όπως το ήθελαν η Γερμανία και η Ε.Ε., με αποτέλεσμα να πέσει το κύριο βάρος αντιμετώπισης του προβλήματος στην Ελλάδα, χωρίς να συμμετάσχει ουσιαστικά η Ε.Ε. Και η σημερινή κυβέρνηση όμως πήρε λάθος δρόμο σε σχέση με το θέμα. 

Το πρώτο πράγμα που έκανε ο κ. Μητσοτάκης μετά τις εκλογές ήταν να καταργήσει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Εφτά μήνες μετά το επανιδρύει. Ουσιαστικά ομολογεί της αποτυχία διαχείρισης του προβλήματος.

Ο δικός μου ο νομός, ο νομός Κιλκίς, όταν ξεκίνησε το πρόβλημα πριν πέντε χρόνια είχε να αντιμετωπίσει την τραγική κατάσταση της Ειδομένης. Εκεί φιλοξενούνταν οι μισοί πρόσφυγες της Ελλάδας. Ένα τεράστιο ανθρωπιστικό πρόβλημα. Μην ξεχνάμε ότι, στις περιοχές που υπάρχουν τέτοια camps οι κάτοικοι έχουν να αντιμετωπίσουν θέματα ασφάλειας και όχι μόνο, αλλά είναι και θέμα ανθρωπιστικό όταν έρχονται αυτοί οι άνθρωποι και μένουν μέσα σε σκηνές στα χωράφια.

Αν δεν αλλάξουμε τον τρόπο διαχείρισης του προβλήματος, δεν πρόκειται να το λύσουμε. Γι αυτό, πρέπει να το κάνουμε ευρωτουρκικό πρόβλημα και όχι ελληνοτουρκικό.




Σημεία τηλεοπτικής παρουσίας στον τηλεοπτικό σταθμό «Βεργίνα TV», στην εκπομπή «Σχολιάζοντας την επικαιρότητα», με το δημοσιογράφο Στέλιο Καλόγηρο


Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου 2020

Για την κρίση της Δικαιοσύνης στις μέρες μας
Είναι γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα, ειδικά με τις αλληλοκατηγορίες των Δικαστικών Λειτουργών μεταξύ τους και εναντίον του πρώην Υπουργού, δημιουργείται ένα έλλειμμα εμπιστοσύνης του κόσμου απέναντι στη Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με μία έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πέρα από όλα τα προβλήματα με τα μνημόνια και την οικονομική κρίση, στην Ελλάδα κυρίαρχο πρόβλημα είναι η Δικαιοσύνη. 


Με τον τρόπο που λειτουργεί η Δικαιοσύνη, όπου χιλιάδες υποθέσεις δε δικάζονται ή αργούν να βγουν οι αποφάσεις, με τις υποψίες για πολιτικές επιρροές - εφόσον σε πολλές περιπτώσεις διορίζονται από την κυβέρνηση οι επικεφαλής- είναι λογικό να κλονίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών στο θεσμό.

Δυσανάλογη, υπέρμετρη και άδικη η περικοπή των δώρων και των επιδομάτων των συνταξιούχων του Δημοσίου

Μετά το Πάσχα αναμένεται η μείζων Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου να δημοσιεύσει την απόφασή της για το εν λόγω ζήτημα. Πάντως, σε κάθε περίπτωση η περικοπή των δώρων και των επιδομάτων είναι δυσανάλογη, υπέρμετρη και άδικη για τους συνταξιούχους. Αυτοί οι άνθρωποι μόχθησαν όλα αυτά τα χρόνια και έφτασαν στην ηλικία να απολαύσουν κάτι στη ζωή τους από τους κόπους τους, βλέπουν να τους κόβεται αυτή η δυνατότητα. 

Οι μικρομεσαίοι είναι εκείνοι που «πλήρωσαν τη νύφη» τα χρόνια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Αυτή η τάξη ουσιαστικά εξαφανίστηκε. Και δε βλέπω να γίνεται τίποτα για να αλλάξουν τα πράγματα. Μόνο που υπάρχουν όλοι αυτοί οι έμμεσοι φόροι που είμαστε αναγκασμένοι να πληρώνουμε όλοι και οι μικρομεσαίοι και οι συνταξιούχοι, δείχνει τη δυσχερή θέση στην οποία βρισκόμαστε. 

Γι αυτό καλό θα είναι στις εκάστοτε αποφάσεις να λαμβάνεται υπόψη το αίσθημα δικαιοσύνης. Δε μπορεί να τους «χτυπάμε όλους με το ίδιο ραβδί». Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση, υπάρχουν άνθρωποι που έβαλαν «το χέρι στο μέλι», υπάρχουν άνθρωποι που αγωνίστηκαν όλη τους τη ζωή και ήρθε η ώρα να απολαύσουν τους κόπο τους αλλά τους στερούμε αυτή τη δυνατότητα.

Η κατάσταση στην Ελλάδα μπορεί να αλλάξει μόνο με τη συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων

Στα χαρτιά η Ελλάδα βγήκε από τα Μνημόνια. Στην πραγματικότητα, όμως, ο Έλληνας πολίτης βιώνει τα Μνημόνια στην καθημερινότητά του. Αν δε δει θετικά αποτελέσματα στην καθημερινότητά του, δε θα πιστέψει ποτέ και τίποτα από αυτά που λέγονται. Αυτό που χρειάζεται, έξω από πολιτικούς σκοπούς και καιροσκοπισμούς, είναι να μπορέσουμε να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι όλες οι πολιτικές δυνάμεις υπεύθυνα, να συζητήσουμε για τα προβλήματα της Ελλάδας και να καταλήξουμε σε μία πολιτική.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.