Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη, του ανακτόρου της Αρχαίας Πέλλας

Στην «Αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη του κτιρίου Ι και της μνημειακής εισόδου του ανακτόρου της Αρχαίας Πέλλας – Εργασίες διαμόρφωσης νέας εισόδου στην ανατολική πλευρά του λόφου του ανακτόρου και πορείας επισκεπτών» προχωρά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας υπέγραψε την ένταξη της συγκεκριμένης παρέμβασης στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με προϋπολογισμό 900.000 ευρώ.

«Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά έργα πολιτισμού και τουρισμού, που υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020. Ως διοίκηση της Περιφέρειας έχουμε επιλέξει να ολοκληρώσουμε τις απαραίτητες εργασίες και να αναδείξουμε τα σπουδαία αρχαιολογικά μνημεία της Κεντρικής Μακεδονίας, μεταξύ των οποίων και η σπουδαία ανασκαφή στο ανάκτορο της Αρχαίας Πέλλας. 

Το συγκρότημα του ανακτόρου χτίστηκε χρονολογικά σε διαφορετικές περιόδους, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους. Από τη βασιλεία του Φιλίππου Β’ (ίσως και παλαιότερα), με κύριες φάσεις στα χρόνια του Κασσάνδρου και του Αντιγόνου Γονατά. 

Είναι ένα μνημείο που αναδεικνύει την ιστορικότητα της Μακεδονίας, ένας χώρος που έχουμε ευθύνη να προστατεύσουμε, να συντηρήσουμε και να αναδείξουμε, ώστε να προσελκύσουμε τη μέγιστη δυνατή επισκεψιμότητα, κάνοντας έτσι γνωστό σε όλο τον κόσμο το μεγαλείο της αρχαίας Ελλάδας και της μακεδονικής ιστορίας. Και σ’ αυτό ακριβώς αποσκοπεί η μεγάλη, ολοκληρωμένη παρέμβασή μας», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Το ανάκτορο της Πέλλας είναι χτισμένο σε λόφο βόρεια της πόλης και είναι ένα συγκρότημα επτά κτιριακών ενοτήτων, χτισμένων σε κλιμακούμενα άνδηρα (οριζόντιες επιφάνειες στην πλαγιά), με συνολική έκταση 70 στρεμμάτων. Για το σύνολο του αρχαιολογικού χώρου υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη ανάδειξης.

Το έργο που θα υλοποιήσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αποσκοπεί στην ανάδειξη του νοτιοανατολικού τμήματος του ανακτόρου, που περιλαμβάνει την είσοδο στην ανατολική πλευρά του χώρου, την πρόσβαση από την είσοδο στο λόφο του ανακτόρου, τη μνημειακή είσοδο (πρόπυλο) και στο κτίριο Ι, με πολιτικό και διοικητικό χαρακτήρα.

Στο πλαίσιο της παρέμβασης θα εκπονηθεί μελέτη προστασίας από τα νερά της βροχής, μελέτη συντήρησης των αρχιτεκτονικών λειψάνων, στερέωσης και μερικής αποκατάστασης των τοίχων του πρόπυλου και του κτιρίου Ι, φυτοτεχνική μελέτη, μελέτη χάραξης οδοποιίας και πρανών της διαδρομής από το χώρο στάθμευσης στην ανατολική πλευρά ως το κέντρο επισκεπτών, μερική αποκατάσταση, συντήρηση και προστασία του κτιρίου Ι και του πρόπυλου, κατασκευή περίφραξης, διαμόρφωση χώρου στάθμευσης, διαμόρφωση διαδρομής μεταξύ του χώρου στάθμευσης και του επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου, διαμόρφωση διαδρομής επίσκεψης του πρόπυλου και του κτιρίου Ι και του νοτιοανατολικού τμήματος του αρχαιολογικού χώρου και δημιουργία εποπτικού υλικού, σήμανση και δράσεις πληροφόρησης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.