Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Αυτό είναι το νέο μας νόμισμα, το όνομα αυτού Bitcoin

Γράφει η Βασιλική Μαυρογονάτου
Η χώρα μας θα είναι πρωτοπόρος στην Ε.Ε. καθώς πρώτη θα αποκτήσει φέτος 1000 ΑΤΜ, για χρήση των bitcoins, στην επικράτεια. Ως χώροι εγκατάστασης των ΑΤΜ θα είναι οπουδήποτε διενεργούνται χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Επίσης, σε τουριστικά σημεία της χώρας και σε αεροδρόμια.

Τα καινούργια ΑΤΜ δεν θα έχουν μόνο την ήδη γνωστή χρήση δηλαδή ανάληψη, κατάθεση ή πληρωμή λογαριασμών. Θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κάνει κάποιος κράτηση σε ξενοδοχείο, εστιατόριο, αλλά και φιλανθρωπικές δωρεές.

Τα συγκεκριμένα ΑΤΜ υπάρχουν ήδη στην Αργεντινή, μόνο στο Buenos Aires υπάρχουν 8000 τέτοια ΑΤΜ. Κατά τον ίδιο τρόπο, ξεκινάει το πείραμα αυτό προς την Ευρώπη με αφετηρία τη χώρα μας.

Λόγω των capital controls τον περασμένο μήνα, δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα κυρίως στις συναλλαγές με το εξωτερικό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Για να αποφευχθεί ή ταλαιπωρία βρέθηκε νέα λύση. Το bitcoin δίνει τη δυνατότητα σε μια επιχείρηση να μετατρέψει το κεφάλαιό της σε αυτό το νόμισμα και να ενημερώσει την επιχείρηση πως θα την πληρώσει με αυτό τον τρόπο.

Το θετικό με τη συναλλαγή αυτού του είδους είναι πως, ενώ η πιστωτική πληρώνει μετά από 40 ημέρες αυτό το κάνει την αμέσως επόμενη ημέρα. Ήδη στην Ελλάδα οι εγγεγραμμένοι ανέρχονται σε 15000-20000 άτομα. Στόχος της εταιρίας είναι να αποφεύγονται οι μεγάλες ατομικές αναλήψεις και να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις με τις συναλλαγές τους στο εξωτερικό.

Τι είναι όμως το Bitcoin;
Το ελληνικό ανταλλακτήριο ίδρυσε ο κος Θάνος Μαρίνος με την επωνυμία Btcgreece.

Το Bitcoin είναι ένα εικονικό νόμισμα ψηφιακού χρήματος , το οποίο δεν εκδίδεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και μπορεί να χρησιμοποιείται ως μέσο πληρωμής. Συνήθως οι συναλλαγές αυτές δεν έχουν καμία επιβάρυνση , αφού δεν αναμειγνύονται τράπεζες. Πχ τα Bitcoin μπορούν να αγοραστούν σε πλατφόρμα ανταλλαγής με χρήση των συμβατικών νομισμάτων, έπειτα γίνεται έμβασμα σε λογαριασμό Bitcoin , ο οποίος καλείται ψηφιακό «πορτοφόλι» . με αυτό το χρήμα μπορείς να εξοφλήσεις, όποιον είναι πρόθυμος να τα δεχτεί.

Όλες οι συναλλαγές γίνονται διαδικτυακά, συνεπώς ενέχει πολλούς κινδύνους. Οι βασικότεροι κίνδυνοι είναι πως οι πλατφόρμες αυτές δεν υπόκεινται σε ρύθμιση. Ορισμένες πλατφόρμες κατάρρευσαν, λόγω παραβίασης από τρίτους. Επίσης οι πλατφόρμες ανταλλαγής δεν είναι τράπεζες, εάν μια πλατφόρμα χάσει χρήματα δεν προστατεύεται νομικά, ώστε να καλυφθούν οι ζημιές. Τα ψηφιακά πορτοφόλια μπορούν να παραβιαστούν από ηλεκτρονικούς πειρατές (hackers).

Εάν ο κωδικός χαθεί το εικονικό σας νόμισμα χάνετε. Επιπλέον, κατά τη χρήση του δεν δίνεται δικαίωμα επιστροφής χρημάτων, όπως γίνεται με τα εμβάσματα των τραπεζών. Η αποδοχή του νομίσματος από τους εμπόρους βασίζεται στη διακριτική ευχέρεια του συναλλασσόμενου ή μέσω συμβατικών συμφωνιών, οι οποίες μπορεί να πάψουν να ισχύουν.

Η αξία του νομίσματος μπορεί να αυξηθεί απότομα ή να μηδενιστεί, ανάλογα με τη ζήτηση. Λόγω της ανωνυμίας μπορεί οι συναλλαγές να συνδέονται με εγκληματικές οργανώσεις. Τέλος, η κατοχή εικονικών νομισμάτων να έχουν φορολογικές συνέπειες. Πχ να υπόκεινται σε φόρο προστιθέμενης αξίας ή φόρο υπεραξίας.

Για μια ακόμη φορά πρωτοπόρος η χώρα μας, τώρα αν θα βγει σε καλό ή όχι θα δείξει. Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως το εν λόγω εγχείρημα μας καθιστά πειραματόζωα σε μια «πυραμίδα». Άλλοι βέβαια το θεωρούν μια εξαιρετική επένδυση την οποία μπορούμε όσο είναι νωρίς να εκμεταλλευτούμε. Ωστόσο, αν επιλέξουμε τη χρήση του εικονικού νομίσματος, πρέπει να επιδεικνύουμε μεγάλη προσοχή. Να ενημερωνόμαστε για την πλατφόρμα, σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, τη διαφάνεια των πλατφόρμων, καθώς και για τη φορολογία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.