Επειδή νούμερα που παρουσιάζονται χωρίς επεξηγήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε εντελώς λανθασμένα συμπεράσματα, θα χρησιμοποιήσουμε ακριβώς τα ίδια στοιχεία για να δείξουμε ότι όχι μονάχα δεν έχουμε βγάλει αυτά τα χρήματα εμείς οι φαρμακοποιοί, αλλά, αντίθετα, έχουμε διαθέσει πολλαπλάσιο ποσό από την τσέπη μας, με συνέπεια σήμερα να βρισκόμαστε στα πρόθυρα της πτωχεύσεως και να εξαναγκαζόστε, ως ύστατη άμυνα, να σταματήσουμε να πιστώνουμε το σύστημα που μας χρεωκόπησε.
Κάτι που ίσως θα έπρεπε να είχαμε κάνει πολύ πιο μπροστά, αν σκεφτόμασταν ψυχρά ως...
..... επιχειρηματίες κι όχι με την ευαισθησία ενός λειτουργού υγείας. Την οποία ευαισθησία, βέβαια, δε δείχνουν στο ελάχιστο οι προμηθευτές μας εφόσον αυτοί έχουν προβεί απέναντί μας σε ανεπίσημη άρση πίστωσης εδώ και πάνω από έναν χρόνο.
Καταρχάς, στο έγγραφο δεν αναφέρεται το rebate που έχουμε ήδη πληρώσει για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο και το οποίο υπολογίζεται περίπου σε 5.500.000 ευρώ. Να σημειώσουμε ότι από εκεί και έπειτα δεν κρατήθηκε rebate καθώς όλες οι πληρωμές ήσαν εκπρόθεσμες.
Επιπλέον, το έγγραφο παρουσιάζει κέρδη για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, μήνες που δεν έχουν εξοφληθεί, παρά ο μεν Μάιος μερικώς, ο δε Ιούνιος καθόλου! Κέρδη αποκομίζει κανείς, όχι όταν πουλάει κάτι στα χαρτιά, αλλά όταν το πληρώνεται! Να θυμίσουμε ότι μας οφείλονται 67 εκατ από το Μάιο και 145 εκατ από τον Ιούνιο, μήνες για τους οποίους δεν μπορεί κανείς να υπολογίσει κέρδη.
Την ίδια στιγμή έχουμε πληρώσει όλη την αξία των φαρμάκων από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούλιο, καθώς φυσικά και τα φάρμακα του ΟΠΑΔ και των άλλων ταμείων που μας οφείλονται από το 2011 και τους πρώτους μήνες του 2012. Τα χρήματα αυτά είναι περίπου 350.000.000 ευρώ, που αντιστοιχούν σε αξία χονδρικής περίπου 320.000.000 ευρώ. Το συνολικό ποσό που έχουμε πληρώσει στους προμηθευτές μας για τα φάρμακα που χορηγήσαμε στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ για όλο το 2012, καθώς και για τα απλήρωτα φάρμακα των υπολοίπων ταμείων ανέρχεται στο 1,83 δις περίπου. Από αυτά έχουμε μέχρι στιγμής εισπράξει 1,15 δις περίπου από τον ΕΟΠΥΥ και άλλα 335 εκατ. περίπου απευθείας από τους ασφαλισμένους ως συμμετοχές.
Η συνολική διαφορά ανέρχεται στα ~341 εκατ ευρώ. Ποσό το οποίο έχουμε πληρώσει από την τσέπη μας. Αν σε αυτό το ποσό προστεθούν τα λειτουργικά έξοδα των φαρμακείων για το 2012 (ενοίκια, μισθοδοσία, λογαριασμοί, δάνεια) που υπολογίζονται με μια μετριοπαθή εκτίμηση στα 242 εκατ. ευρώ, το φόρο εισοδηματος που έχουμε πληρώσει για τα ποσά του 2011 που ΔΕΝ έχουμε εισπράξει (υπολογίζουμε μόνο αυτά), και ο οποίος υπολογίζεται περίπου στα 112 εκατ ευρώ, προσθέσουμε επιπλέον τον ΦΠΑ και τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών, φτάνουμε σε μια συνολική αφαίμαξη των φαρμακείων προς το Κράτος και τα Ασφαλιστικά Ταμεία που αγγίζει τα 700 εκατ. ευρώ. Ή περίπου 70.000 ευρώ ανά Φαρμακείο.
Δεν υπολογίζεται σε αυτά τα χρήματα και το κόστος ζωής των φαρμακοποιών και των οικογενειών τους, αφού σε όλα τα παραπάνω παραδεχόμαστε ότι ο φαρμακοποιός δεν έχει βάλει ούτε ένα ευρώ στην τσέπη του για προσωπική του χρήση.
Από τα παραπάνω εύλογα εξάγεται το συμπέρασμα γιατί τα Φαρμακεία έχουν φτάσει στο χείλος της καταστροφής, γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν τους προμηθευτές τους, τον φόρο τους, και οι φαρμακοποιοί οι ίδιοι ακόμα τις ατομικές και οικογενειακές ανάγκες τους. Γιατί δεν μπορούν, παρά την όποια θέληση και διάθεση δείχνουν, να συνεχίσουν να χορηγούν φάρμακα πληρώνοντάς τα οι ίδιοι.
Οι αριθμοί δυστυχώς είναι αμείλικτοι. Και είναι θλιβερό να αποκρύπτονται ή να υποβαθμίζονται σημαντικά δεδομένα στην περιγραφή της οικονομικής εικόνας των Φαρμακείων, διαστρεβλώνοντας την αλήθεια και παραπλανώντας την κοινή γνώμη για την πραγματική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα.
Τερζής Αναστάσιος, Φαρμακοποιός, M.Sc., MBA, Αντιπρόεδρος Φ.Σ. Έβρου
Δαγρές Ιωάννης, Φαρμακοποιός, Μέλος Δ.Σ. Φ.Σ. Αττικής
Ζαρογουλίδης Παναγιώτης, Φαρμακοποιός, ΜΒΑ, Αντιπρόεδρος Φ.Σ. Πέλλας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.
Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.
Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.