Ανεργία και πενία τέχνας κατεργάζονται! Σε εποχές κρίσης ο κόσμος σοφίζεται τρόπους για ν` αντεπεξέλθει στα δύσκολα, όπως αυτός που εφαρμόζεται σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως ο Βόλος, η Κέρκυρα, το Ρέθυμνο, η Αγ. Βαρβάρα Αττικής κ.α.
Εκεί, λοιπόν, οι δήμοι ίδρυσαν "τράπεζες" χωρίς χρήματα! Τι καταθέτουν οι πολίτες; Χρόνο εργασίας!
Συγκεκριμένα, το ευφάνταστο "πιστωτικό σύστημα" λειτουργεί ως εξής: Οι "τράπεζες" πιστώνουν τον λογαριασμό κάθε μέλους τους με χρόνο εργασίας. Κάθε ώρα προσφοράς εργασίας έχει την ίδια αξία χωρίς να έχει σημασία το επάγγελμα. Για παράδειγμα, ένας υδραυλικός μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του για δύο ώρες σ` έναν γιατρό, οπότε πιστώνεται δύο ώρες στην "τράπεζα". Ο γιατρός μπορεί στη συνέχεια να "εξοφλήσει" με επίσκεψη δύο ωρών σ` έναν ασθενή οδοκαθαριστή. Με τον τρόπο αυτό οι εργατοώρες κοστολογούνται το ίδιο. Οι ώρες που κερδίζει κάθε μέλος πιστώνονται στην τράπεζα για να τις χρησιμοποιήσει όταν τις χρειαστεί.
Ο χρόνος λοιπόν έχει αξία, μπορεί όχι σε χρήμα, αλλά σε είδος. Με το σκεπτικό αυτό άρχισε και στη χώρα μας να εφαρμόζεται η "ανταλλακτική οικονομία", μια δράση που εφαρμόζεται ήδη στο εξωτερικό, όπως π.χ. στην Ισπανία, και που μπορεί ν` αποδειχθεί πολύ χρήσιμη και σε `μας, την εποχή που το εισόδημα συρρικνώνεται δραματικά. Μήπως, λοιπόν, θα `πρεπε να το σκεφτούμε κι εμείς εδώ στο Κιλκίς να την εφαρμόσουμε;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.
Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.
Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.