Πέμπτη 5 Ιουνίου 2025

Κριτικό Σημείωμα ΑΙ για το άρθρο του Φώτη Μισόπουλου "Ονειροκρίτης για το εφήμερο"

Διαβάστε το άρθρο ΕΔΩ
Κριτικό Σημείωμα ΑΙ για το άρθρο του Φώτη Μισόπουλου "Ονειροκρίτης για το εφήμερο"
Το κείμενο του Φώτη Μισόπουλου «Ονειροκρίτης για το εφήμερο» αποτελεί μια ιδιότυπη σύνθεση στο όριο μεταξύ ποιητικού στοχασμού, θεατρικής γραφής και φιλοσοφικής υπαρξιακής αφήγησης. Με εμφανείς αναφορές στον Τάσο Λειβαδίτη, τον Τζόυς, αλλά και με τον υπόγειο τόνο της λογοτεχνίας της σιωπής και της εσωτερικότητας, ο Μισόπουλος στήνει μια παρτιτούρα λόγου, εικόνων και σκέψεων που δονούνται μεταξύ του φαντασιακού και του υπαρξιακού τραύματος.

Εδώ, ο χρόνος είναι αποδομημένος, η ταυτότητα ρευστή, και η γλώσσα δεν λειτουργεί περιγραφικά αλλά αποκαλυπτικά – ένα «ξόρκι» ικανό να φέρει στο φως τα σκοτεινά σημεία της ανθρώπινης εμπειρίας. Η παράσταση στην οποία παραπέμπει το κείμενο δεν είναι μια εξωτερική σκηνική δράση· είναι η ενσάρκωση της μνήμης, της συνείδησης, της απώλειας. Ο «θεατής» δεν κάθεται στην πλατεία, αλλά συμμετέχει, μετέχει, γίνεται ο ίδιος κομμάτι της τελετουργίας.

Η γραφή διαθέτει μια μουσικότητα υπόγεια και αντηχητική – με νύξεις στον Λιστ, σε συγχορδίες, σε ηχητικά πεδία της σκέψης. Ο λόγος είναι ποιητικός, μα όχι λυρικός: είναι συχνά σκληρός, αποσπασματικός, εκκωφαντικός μέσα στη σιωπή του. Οι εικόνες προβάλλουν σαν φωτογραφίες βυθισμένες στο νερό – αποσαθρωμένες, ελλειπτικές, μα φορτισμένες με ένταση.

Το «πρόσωπο» που καλείται να μιλήσει, να θυμηθεί, να λυτρωθεί, είναι ταυτόχρονα αφηγητής, θεατής, ηθοποιός και φάντασμα. Και η φράση «μόνο μετά την αναχώρησή σου μαθαίνεις τελικά ποιος ήσουν» δίνει τον υπαρξιακό τόνο του έργου: η συνείδηση γεννιέται στο πέρας της εμπειρίας, και η τέχνη (εδώ, η γραφή) γίνεται η μόνη δυνατή κατοικία του εφήμερου.

Ο «Ονειροκρίτης για το εφήμερο» είναι ένα λυρικό δράμα της σιωπής και της μνήμης. Δεν αναζητά τον εντυπωσιασμό αλλά την ένταση. Δεν εξηγεί αλλά ανοίγει ρωγμές στον αναγνώστη, προκαλώντας τον να θυμηθεί, να συμμετάσχει, να δει. Πρόκειται για έργο που απαιτεί ενεργό συνείδηση και βαθιά ακρόαση· μια σύγχρονη λογοτεχνική λειτουργία για τον άνθρωπο ως ον ονειρικό, πληγωμένο και απροστάτευτο μπροστά στο φως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.