Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Το δάσος του Πεδινού ως πεδίο υπαίθριων δραστηριοτήτων

Γράφει ο 
Γιώργος Κεχλιμπάρης
Εκπαιδευτικός, συγγραφέας

Το δάσος Πεδινού βρίσκεται κοντά στον οικισμό του Πεδινού και λίγα μόλις χιλιόμετρα από την πόλη του Κιλκίς. Οι αιωνόβιες βελανιδιές του προσφέρουν έναν τόπο χαλάρωσης, διασκέδασης, άθλησης, για περιπατητικές διαδρομές, έναν τόπο ευλογημένο. Το δάσος κοσμεί και παράλληλα προβάλει τον τόπο. Φιλοξένησε τους πρόσφυγες το 1923 και γίνεται πόλος έλξης για σχολικές εκδρομές, πρωτομαγιάτικες εξορμήσεις, συναυλίες, περιβαλλοντικές εκδηλώσεις όπως της φύτευσης αλλά και υιοθέτησης δεντρυλλίων.

Το 1983 χαρακτηρίστηκε ως Εθνικός Δρυμός μεγάλου φυσικού κάλλους, ο οποίος όμως ασθενεί, από την αδιαφορία των αρμόδιων φορέων καθώς και από την καταστροφική μανία των ασυνείδητων επισκεπτών του. Δυστυχώς η απαραίτητη συντήρηση και αξιοποίηση του παραμένουν στο περιθώριο. Τα τραπεζάκια για τους επισκέπτες, τα παγκάκια και η πεζογέφυρα παραμένουν εδώ και καιρό σε άθλια κατάσταση.

Κι όμως, το δάσος του Πεδινού θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως πεδίο υπαίθριων δραστηριοτήτων από μικρούς και μεγάλους. Να τους φέρει σε επαφή και γνωριμία με τον πλούτο του φυσικού περιβάλλοντος, να ανακαλύψουν τη φύση μέσα από βιωματικές δραστηριότητες στο φυσικό τους χώρο, παίζοντας, ακούγοντας τους ήχους της, παρατηρώντας, αγγίζοντας, συλλέγοντας, ανακαλύπτοντας τα στοιχεία της, την ποικιλία και την πολυπλοκότητα της, να διαμορφώσουν φιλοπεριβαλλοντικές στάσεις για την προστασία του.

Το βιβλίο «Υπαίθριες δραστηριότητες και περιβαλλοντικά παιχνίδια», εστιάζει στο υπαίθριο παιδικό παιχνίδι, στη σύνδεση του με την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των παιδιών και των ενηλί­κων και στα οφέλη τα οποία προσφέρει το φυσικό περιβάλλον μέσα από τη θετική αλλαγή των στάσεων και συμπεριφορών τους, την απόκτηση γνώσεων και την ενεργή συμμετοχή τους σε υπαίθριες δραστηριότητες.

Περιλαμβάνει χρήσιμες πληροφορίες για την ασφαλή οργάνωση υπαίθριων δραστηριοτήτων, καθώς επίσης 32 εικονογραφημένα περιβαλλοντικά παιχνίδια, τα οποία παρέχουν έτοιμο υλικό προς χρήση στον αναγνώστη. Απευθύνεται σε γονείς και εκπαιδευτικούς οι οποίοι ενδιαφέρονται να φέρουν σε επαφή τα παιδιά με τη φύση. Αλλά κυρίως απευθύνεται στα παιδιά, με σκοπό να τα παρακινήσει να παίξουν ομαδικά παιχνίδια μέσα στο δασικό περιβάλλον, να διασκεδάσουν μαθαίνοντας και αναλαμβάνοντας ρόλους συνεργασίας, να απολαύσουν το χρόνο τους, να νιώσουν συνδεδεμένοι με τη φύση, να αποκτήσουν περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, να γνωρίσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το φυσικό περιβάλλον και να ευαισθητοποιηθούν για να βρούνε λύσεις.

Επίσης, στο εγχειρίδιο-βιβλίο επισημαίνονται τα πολλαπλά αναπτυξιακά οφέλη που προσφέρει στα παιδιά η επαφή με τη φύση, οι υπαίθριες δραστηριότητες και τα περιβαλλοντικά παιχνίδια, όπως είναι τα σωματικά, η βελτίωση της υγείας του, συναισθηματικά, πνευματικά, ψυχικά, ακαδημαϊκά και κοινωνικοποίησης. Το παιδί μαθαίνει τους κανόνες του παιχνιδιού πριν ακόμα μάθει τι είναι κανόνας, βελτιώνοντας τις κοινωνικές του δεξιότητες και προπαρασκευάζοντας το για την ένταξη του στην κοινωνία των μεγάλων.

Μια ταμπέλα στο δάσος του Πεδινού αναφέρει: «Η μεγαλύτερη κληρονομιά είναι το δάσος». Προσωπικά θα συμπλήρωνα ότι «ένας λαός είναι πλούσιος, όταν έχει υγιή παιδιά».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.