Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022

Δήλωση Γ. Φραγγίδη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου


Υπογράφει ο Γ. Φραγγίδης
Υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Υγείας και Βουλευτής Κιλκίς του Κινήματος Αλλαγής
4η Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου
Θεσπίστηκε για να μας θυμίζει πόσο σημαντική είναι η ΠΡΟΛΗΨΗ. Μια λέξη μικρή, όμως με τεράστια σημασία για την ίδια τη ζωή. Ο καρκίνος αποτελεί την πιο συχνή και επικίνδυνη νόσο παγκοσμίως, αλλά και στην Ελλάδα. Δέκα εκατομμύρια άτομα το χρόνο πεθαίνουν στον κόσμο από τον καρκίνο. Από αυτά 68 χιλιάδες νέα περιστατικά καρκίνου και 33 χιλιάδες θανάτους έχουμε στην Ελλάδα.

Προλαμβάνω τον Καρκίνο σημαίνει ότι υιοθετώ μια στάση ζωής, την οποία την χαρακτηρίζουν η ισορροπημένη διατροφή και άσκηση, η αποχή από το κάπνισμα, το υπερβολικό αλκοόλ, την υπερβολική έκθεση στον ήλιο καθώς και οι περιοδικές εξετάσεις υγείας. Το 50% των καρκίνων μπορεί να προληφθεί εάν υιοθετήσουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε να μη μας τύχει, αλλά πρέπει να φροντίζουμε να μη μας συμβεί.

Η πανδημία του covid-19 άφησε το αποτύπωμά της και στο κεφάλαιο του Καρκίνου. Συνεχείς αναβολές προσυμπτωματικών ελέγχων και καθυστερήσεις στις θεραπείες των νοσούντων έχουν καταστήσει ιδιαίτερα δύσκολη την αντιμετώπιση αυτής της σοβαρής νόσου με τις πολλές εκφάνσεις.

Η πολιτεία οφείλει να οργανώσει και να ενδυναμώσει κάθε προσπάθεια για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου και παράλληλα να είναι αρωγός στήριξης των νοσούντων και των οικογενειών τους. Η Π.Φ.Υ. και ειδικές νοσοκομειακές δομές μπορούν και οφείλουν να έχουν ειδικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια.

Ο καθένας από εμάς θα πρέπει να έχει πάντα στο νου του πως η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση σώζουν ζωές.

Αλήθεια, η δέσμευση του κυρίου Πρωθυπουργού τον Οκτώβρη του 2021 στη μνήμη της Φώφης Γεννηματά ότι η πολιτεία θα θεσπίσει ένα ειδικό πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου πότε θα υλοποιηθεί; Μήπως παρέμεινε μόνο μία ακόμη υπόσχεση;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.