Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022

Φραγγίδης: Μια δωρεά που προσδίδει προστιθέμενη αξία στο εθνικό σύστημα υγείας της χώρας


Δελτίο τύπου Γ. Φραγγίδη
Στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας, με το οποίο κυρώνεται η επί μέρους σύμβαση της δωρεάς του Ιδρύματος Νιάρχος προς το Ελληνικό Δημόσιο, που αφορά στον σχεδιασμό, την κατασκευή και τον εξοπλισμό του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τοποθετήθηκε ως ειδικός αγορητής την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου ο Υπεύθυνος Τομέα Υγείας και βουλευτής Κιλκίς του Κινήματος Αλλαγής κ. Γιώργος Φραγγίδης.

Βασικά σημεία ομιλίας

Για την εξέλιξη της πανδημίας

η χώρα μας καταγράφει καθημερινά πάνω από 20.000 νέα κρούσματα και τριψήφιο αριθμό θανάτων εδώ και καιρό. Η διαχείριση της πανδημίας χωλαίνει. Οι αυξημένες απώλειες συνανθρώπων μας δεν δικαιολογούνται, ενώ υπάρχει το εμβόλιο. Η πανδημία είναι ακόμα εδώ, οι εικασίες για το τέλος της είναι πρόωρες, τα μηνύματα για χαλάρωση των μέτρων είναι λανθασμένα και επικίνδυνα.

Το εθνικό σύστημα υγείας παρουσιάζει τραγικές ελλείψεις σε όλα τα επίπεδα και χρειάζεται να το ενδυναμώσουμε, να το εκσυγχρονίσουμε οργανωτικά, λειτουργικά και δομικά, ώστε να καταστεί ανθεκτικό όχι μόνο τώρα αλλά και σε μελλοντικές υγειονομικές κρίσεις.

Οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ υπερβαίνουν καθημερινά τα όριά τους, μέσα σε πιεστικές και επικίνδυνες για τη ζωή τους συνθήκες, χωρίς να επιβραβεύονται όπως πρέπει.

Για τη Δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος (Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος)

Η συγκεκριμένη επιμέρους σύμβαση δωρεάς είναι μέρος της Σύμβασης Δωρεάς του Ιδρύματος Σ. Νιάρχος προς το Ελληνικό Δημόσιο η οποία κυρώθηκε με τον ν. 4564/2018 και στοχεύει στην ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στην Υγεία. Αφορά στον σχεδιασμό, την κατασκευή και τον εξοπλισμό του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που θα αναγερθεί στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης.

Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου είναι 56 μήνες και το ύψος της δαπάνης υπολογίζεται στα 160 εκατομμύρια ευρώ και θα καλυφθεί εξολοκλήρου από το Ίδρυμα Νιάρχος. Το Ελληνικό Δημόσιο αναλαμβάνει μεταξύ άλλων τη χωροθέτηση των χρήσεων, τις οικοδομικές άδειες, τη δημιουργία υποδομών για τη σύνδεση του Νοσοκομείου με το οδικό δίκτυο και τα δίκτυα κοινής ωφέλειας, τη στελέχωση του νοσοκομείου με πάσης φύσης προσωπικού, την υποστήριξη της λειτουργίας των εγκαταστάσεων και των υπηρεσιών τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών.

Το νοσοκομείο θα είναι υψηλών προδιαγραφών και πανεπιστημιακού επιπέδου. Αναμένεται να καλύψει ευρύ φάσμα των υγειονομικών αναγκών παιδιών και εφήβων σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ παράλληλα θα λειτουργεί ως κυψέλη έρευνας και γνώσης. Τα παιδιατρικά νοσοκομεία στην Ελλάδα είναι ελάχιστα και συγκεντρωμένα κυρίως στην περιοχή της Αττικής, γι αυτό η αξία του έργου είναι αδιαμφισβήτητη.

Η λειτουργίες των εγκαταστάσεων και των κλινικών υπηρεσιών θα βασίζονται στις δυνατότητες ενός σύγχρονου ψηφιακού περιβάλλοντος, ενώ θα υπάρξει και διασύνδεση του νοσοκομείου με άλλες μονάδες υγείας και φορείς. Έμφαση θα δοθεί στην εκπαίδευση του προσωπικού, για απόκτηση δεξιοτήτων αντάξιων του υψηλού επιπέδου τριτοβάθμιου νοσοκομείου.

το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στο εθνικό σύστημα υγείας της χώρας μας και θα αναβαθμίσει την ποιότητα υγείας παιδιών και εφήβων.

Ευελπιστούμε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα της σύμβασης, ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου και οικονομική επιβάρυνση του Ελληνικού Δημοσίου, όπως προβλέπεται στο άρθρο 4 του Παραρτήματος.

Θα θέλαμε ενημέρωση από τον κ. Υπουργό για το θέμα της έλλειψης κατάλληλων οδικών δικτύων, που να εγγυώνται ασφαλή πρόσβαση στο χώρο του νοσοκομείου. Το ζήτημα έχει τεθεί από τους θεσμικούς φορείς της περιοχής και από βουλευτές όλων των κομμάτων. Τα προβλήματα θα είναι πολλαπλάσια όταν το νοσοκομείο αποπερατωθεί και παραδοθεί σε πλήρη λειτουργία, όπου θα γίνεται χρήση του οδικού δικτύου από πλήθος ασθενοφόρων και οχημάτων εργαζομένων, επισκεπτών, προμηθευτών, απορριμματοφόρων, κλπ.

Είμαστε υπέρ των δωρεών και της θέσπισης κινήτρων που να τις ενθαρρύνουν, αφού με τον κατάλληλο σχεδιασμό μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά με τις κρατικές δαπάνες για την υγεία, προς την κατεύθυνση της αναδιοργάνωσης και ενίσχυσης του ΕΣΥ.

Προτείνουμε για πολλοστή φορά την ένταξη των δωρεών σε έναν μόνιμο μηχανισμό αξιοποίησης, ο οποίος θα εποπτεύεται από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής ή από μία ανεξάρτητη Αρχή και θα λειτουργεί στη βάση της ιεράρχησης των αναγκών του συστήματος υγείας, στην ορθή και αποτελεσματική διαχείριση και στη διαφάνεια.

Η ομιλία

Κύριε Υπουργέ,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,


Θα ήθελα καταρχήν να εκφράσω τα συλλυπητήριά μας για τον τραγικό θάνατο του νεαρού στη Θεσσαλονίκη, που έπεσε θύμα της τυφλής οπαδικής βίας. Οι ένοχοι θα πρέπει να έχουν μια παραδειγματική τιμωρία, που ίσως παίξει και ρόλο διαπαιδαγώγησης για κάποιους τέτοιους «οπαδούς».

Πριν μπω στο αντικείμενο του νομοσχεδίου που συζητάμε σήμερα, θα ήθελα να σταθώ στα συνεχή αρνητικά ρεκόρ που σημειώνει η χώρα μας στο πεδίο της πανδημίας.

Πάνω από 20.000 νέα κρούσματα - χθες έφθασαν σχεδόν τα 25.000 - και πάνω από 100 θάνατοι καταγράφονται καθημερινά εδώ και καιρό.

Τον Ιανουάριο είχαμε ρεκόρ θανάτων από την αρχή της πανδημίας. Μέσα σε ένα μήνα, 2.710 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.

Και βέβαια, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ασθενών που νοσούν από άλλες ασθένειες και καταλήγουν ή αποκτούν αναπηρίες που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής τους, είτε επειδή αποφεύγουν λόγω covid να επισκεφθούν γιατρό και να λάβουν έγκαιρη διάγνωση είτε γιατί το ΕΣΥ έχει επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση του covid και καθυστερεί η αντιμετώπιση της νόσου τους.

Κάτι δεν πάει καλά, κύριε Υπουργέ. Δεν θέλω να πιστέψω ότι θα φτάσουμε να εξοικειωθούμε με τέτοιες καταστάσεις. Πρόκειται για συνανθρώπους μας που χάνονται και όχι για απλά νούμερα. Οι απώλειες αυτές δεν δικαιολογούνται ενώ υπάρχει το εμβόλιο.

Η διαχείριση της κατάστασης χωλαίνει. Είναι σαφές ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει σε κανένα σημείο του πλανήτη, οι όποιες εικασίες για το τέλος της αποδεικνύονται πρόωρες και τα μηνύματα για χαλάρωση των μέτρων λανθασμένα και επικίνδυνα.

Η δημόσια υγεία στη χώρα μας χρειάζεται ενίσχυση. Δεν θα σταματήσουμε να το επαναλαμβάνουμε. Έχουμε ένα κουρασμένο σύστημα υγείας, με τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές, ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

Έχουμε ανθρώπους που υπερβαίνουν καθημερινά τα όριά τους εργαζόμενοι μέσα σε πιεστικές και επικίνδυνες για τη ζωή τους συνθήκες. Και δεν επιβραβεύονται ούτε αναγνωρίζονται όπως πρέπει γι αυτό.

Το εθνικό σύστημα υγείας κράτησε όρθια την κοινωνία και απέδειξε τη σταθερή αξία του μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας. Είναι αδήριτη ανάγκη να το ενδυναμώσουμε, να το εκσυγχρονίσουμε οργανωτικά, λειτουργικά και δομικά, ώστε να καταστεί ανθεκτικό όχι μόνο τώρα αλλά και σε μελλοντικές υγειονομικές κρίσεις.

Η πανδημία ανέδειξε πολλές παθογένειες και θα πρέπει να πάρουμε τα μαθήματά μας.

Περνώντας στο νομοσχέδιο τώρα, συζητάμε σήμερα την κύρωση της επί μέρους σύμβασης δωρεάς για το Έργο ΙΙ, Παράρτημα 11 του ν. 4564/2018, που αποτελεί μέρος της Σύμβασης Δωρεάς που υπογράφηκε στις 6.9.2018 μεταξύ του Ιδρύματος «Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος» και του Ελληνικού Δημοσίου με τίτλο «Πρωτοβουλία για την Υγεία», με στόχο την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στην Υγεία και κυρώθηκε με τον ν. 4564/2018.

Η συγκεκριμένη επιμέρους σύμβαση δωρεάς αφορά στον σχεδιασμό, την κατασκευή και τον εξοπλισμό (ιατροτεχνολογικό και ξενοδοχειακό) του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που θα αναγερθεί στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης.

Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου είναι 56 μήνες και το ύψος της δαπάνης υπολογίζεται στα εκατό εξήντα εκατομμύρια (160.000.000) Ευρώ και θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από το Ίδρυμα Νιάρχος. Από την πλευρά του, το Ελληνικό Δημόσιο αναλαμβάνει μεταξύ άλλων τη χωροθέτηση των χρήσεων, τις οικοδομικές άδειες, τη δημιουργία υποδομών για τη σύνδεση του Νοσοκομείου με το οδικό δίκτυο και τα δίκτυα κοινής ωφέλειας, τη στελέχωση του νοσοκομείου με πάσης φύσης προσωπικού, την υποστήριξη της λειτουργίας των εγκαταστάσεων και των υπηρεσιών τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών.

Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο υψηλών προδιαγραφών, όπως άλλωστε όλα τα έργα που έχει υλοποιήσει το Ίδρυμα Νιάρχος. Το νοσοκομείο αναμένεται να καλύψει ένα ευρύ φάσμα υγειονομικών αναγκών του παιδικού και εφηβικού πληθυσμού όχι μόνο της μητροπολιτικής περιοχής της Θεσσαλονίκης αλλά και ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας.

Όπως περιγράφεται στην σύμβαση, οι σύγχρονες εγκαταστάσεις του θα παρέχουν τη δυνατότητα ανάπτυξης ψηφιακού περιβάλλοντος για τη λειτουργία των κλινικών υπηρεσιών, για τη διαχείριση και συντήρηση του νοσοκομείου και τη διασύνδεσή του με άλλες μονάδες υγείας και φορείς. Παράλληλα, θα δοθεί έμφαση στην εκπαίδευση και την έρευνα στις νέες τεχνολογίες, ώστε το προσωπικό να αποκτά ικανότητες αντάξιες ενός σύγχρονου και υψηλού επιπέδου τριτοβάθμιου νοσοκομείου.

Γίνεται αντιληπτό, ότι το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στο εθνικό σύστημα υγείας της χώρας μας και θα αναβαθμίσει την ποιότητα υγείας παιδιών και εφήβων.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Δεν υπάρχει γονιός ανά την Ελλάδα που να μην έχει χρειαστεί να χρησιμοποιήσει έστω μία φορά τις υπηρεσίες ενός τέτοιου εξειδικευμένου νοσοκομείου για το παιδί του και να μην έχει αντιληφθεί την αξία ύπαρξής του.

Αν και λειτουργούν παιδιατρικά τμήματα μέσα σε νοσοκομεία, τα αμιγώς παιδιατρικά νοσοκομεία στην Ελλάδα που διαθέτουν τμήματα όλων των ειδικοτήτων είναι ελάχιστα και συγκεντρώνονται κυρίως στην περιοχή της Αττικής. Καταλαβαίνουμε τι σημαίνει, τόσο από άποψη επικινδυνότητας όσο και από άποψη ταλαιπωρίας ολόκληρης της οικογένειας, το να χρειάζεται να διανυθεί συχνά μεγάλη απόσταση από τον τόπο διαμονής προκειμένου να λάβει το παιδί την κατάλληλη ιατρική φροντίδα, είτε πρόκειται για επείγουσα διακομιδή είτε για προγραμματισμένη επίσκεψη σε νοσοκομείο παίδων.

Ακόμα και στο λεκανοπέδιο Αττικής, που λειτουργούν τρία παιδιατρικά νοσοκομεία, ήταν ιδιαίτερα αισθητό το υγειονομικό κενό που δημιουργήθηκε σε μια μεγάλη περιοχή, έπειτα από την απόφαση της κυβέρνησης να αποσύρει το Παίδων Πεντέλης από τις εφημερίες για 6 εβδομάδες και να το μετατρέψει σε mega εμβολιαστικό κέντρο. Κι αυτό, τη στιγμή που τα σχολεία άνοιγαν μετά τις γιορτές και η νέα μετάλλαξη Όμικρον αύξανε τα κρούσματα ανάμεσα στα παιδιά.

Η δημιουργία ενός παιδιατρικού νοσοκομείου που θα καλύπτει τις ανάγκες μιας τόσο μεγάλης γεωγραφικά περιοχής, όπως η Βόρεια Ελλάδα, ήταν απολύτως αναγκαία. Και είναι ευτύχημα ότι αυτό επιτυγχάνεται μέσω μιας δωρεάς υψηλών προδιαγραφών, που θα προσφέρει στην κοινωνία ένα νοσοκομείο πανεπιστημιακού επιπέδου, το οποίο θα λειτουργεί παράλληλα ως κυψέλη έρευνας και γνώσης.

Ευελπιστούμε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα που ορίζονται από τη σύμβαση, ώστε να μην έχουμε δυσάρεστες καθυστερήσεις στην υλοποίηση ενός τόσο σημαντικού έργου και να μην υπάρξει επιβάρυνση του Ελληνικού Δημοσίου, όπως προβλέπεται στο άρθρο 4 του Παραρτήματος.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, με βάση τις υψηλές προδιαγραφές κατασκευής και λειτουργίας του, ότι το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης θα αποτελέσει υπόδειγμα νοσηλευτικού ιδρύματος.

Ωστόσο, θα θέλαμε να μας ενημερώσετε, κύριε Υπουργέ, για το θέμα της έλλειψης οδικών δικτύων που θα εγγυώνται τη μέγιστη δυνατή ασφαλή πρόσβαση στο νοσοκομείο, το οποίο έχουν θέσει με κοινό υπόμνημά τους οι δήμαρχοι Νεάπολης-Συκεών, Πυλαίας-Χορτιάτη, Παύλου Μελά και ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.Βαρνάβας και το οποίο αποτελεί μια εισήγηση με προτάσεις για τα επιβεβλημένα έργα υποδομής.

Το εν λόγω θέμα μάλιστα έχει αποτελέσει και αντικείμενο κοινοβουλευτικού ελέγχου από τους βουλευτές όλων των κομμάτων.

Κατά κοινή ομολογία, το οδικό δίκτυο που οδηγεί στο χώρο, όπου θα κτιστεί το Παιδιατρικό Νοσοκομείο, είτε από το κέντρο της πόλης, είτε από ανατολικά, είτε από δυτικά, είναι σε άθλια κατάσταση και αυξημένης επικινδυνότητας.

Κάποια οδικά έργα που γίνονται, σύμφωνα με τους προαναφερθέντες, αφορούν σε βελτιώσεις μικρού σχεδιασμού και δεν καλύπτουν την ανάγκη ασφαλούς προσέγγισης του υπό κατασκευή νοσοκομείου. Τα προβλήματα θα είναι πολλαπλάσια όταν το νοσοκομείο αποπερατωθεί και παραδοθεί σε πλήρη λειτουργία, όπου θα γίνεται χρήση του εν λόγω οδικού δικτύου από πλήθος ασθενοφόρων και οχημάτων εργαζομένων, επισκεπτών, προμηθευτών, απορριμματοφόρων, κλπ.

Θα θέλαμε να έχουμε μια σχετική ενημέρωση από εσάς, καθώς είναι πολύ σημαντικό με την ολοκλήρωση του έργου να έχει εξασφαλιστεί και η ασφαλής πρόσβαση σε αυτό.

Κύριε Υπουργέ,

Είναι λογικό ότι είμαστε υπέρ μιας τέτοιας δωρεάς. Οι δωρεές είναι ένα πολύτιμο χρηματοδοτικό εργαλείο, ειδικά στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε και θεωρούμε ότι πρέπει να θεσπιστούν κίνητρα που να τις ενθαρρύνουν. Μπορούν με τον κατάλληλο σχεδιασμό να λειτουργήσουν συμπληρωματικά με τις κρατικές δαπάνες για την υγεία, προς την κατεύθυνση της αναδιοργάνωσης και ενίσχυσης του ΕΣΥ.

Σε κάθε σχετική νομοθέτηση δεν χάνουμε την ευκαιρία να σας προτείνουμε την ένταξη των δωρεών σε έναν μόνιμο μηχανισμό αξιοποίησης, ο οποίος θα εποπτεύεται από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής ή από μία ανεξάρτητη Αρχή και θα λειτουργεί στη βάση της ιεράρχησης των αναγκών του συστήματος υγείας, στην ορθή και αποτελεσματική διαχείριση και στη διαφάνεια. Σας το υπενθυμίζουμε ακόμα μια φορά.

Ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.