Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021

Ο Γ. Φραγγίδης μιλά στους Χ. Καραγεωργίου και Θ. Μαρκόπουλο


Η συνέντευξη δόθηκε στους Χαράλαμπο (Μπάμπη) Καραγεωργιου και Μαρκόπουλο Χ. Θωμά
Αρχικά θα μας πεις τα βασικά για σένα αγαπητέ φίλε Γιώργο, εμείς εδώ μιλάμε στον ενικό: Καταγωγή, ηλικία, πολιτική, επάγγελμα, σπουδές, χόμπι, ασχολίες εκτός εργασίας, οικογένεια, καθημερινότητα, κλπ.

Γεννήθηκα στο Μελισσουργιό Κιλκίς το 1955. Στις εκλογές του Ιουλίου 2019 εκλέχτηκα βουλευτής νομού Κιλκίς με το Κίνημα Αλλαγής. Η πρώτη μου φορά στο Ελληνικό Κοινοβούλιο βέβαια ήταν το 2011, όταν εκλέχτηκα βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, ως επιλαχών στη θέση του Γιώργου Φλωρίδη, ο οποίος παραιτήθηκε. Είμαι μαιευτήρας χειρουργός γυναικολόγος. Σπούδασα Ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, στην Ιταλία και είμαι διδάκτωρ Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είμαι μέλος της μη κυβερνητικής οργάνωσης "ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ" και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού του νομού. Κιλκίς. Από το 2013 μέχρι το 2019 ήμουν πρόεδρος του Δ.Σ. της Κλινικής Γυναίκας 'ΓΕΝΕΣΙΣ' στη Θεσσαλονίκη.

Είμαι παντρεμένος με τη φαρμακοποιό Κατερίνα Παναγιωτίδου και έχουμε δύο κόρες, τη Νάντια και τη Νικολέττα, οι οποίες επίσης είναι φαρμακοποιοί. Πρόσφατα έγινα παππούς από τη Νάντια και βίωσα πρωτόγνωρα συναισθήματα και απερίγραπτη συγκίνηση, όχι μόνο ως πατέρας αλλά και ως γιατρός της κόρης μου, που κράτησα πρώτος στα χέρια τις εγγονούλες μου!

Γιατί Κεντροαριστερά, Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, ΚΙΝ.ΑΛ. εν έτη 2021;

Η σοσιαλδημοκρατία είναι η ελπίδα και το αποκούμπι της κοινωνίας, η οποία έχει υποφέρει πολύ τα τελευταία χρόνια. Η αξία της αναδεικνύεται περισσότερο σε εποχές κρίσης, όπως η σημερινή με την πανδημία του κορωνοϊού, που η υγειονομική ανασφάλεια και η οικονομική κρίση έχουν διαμορφώσει μια δυσχερή πραγματικότητα. Αβεβαιότητα, επισφαλής εργασία, απαξιωμένες εργασιακές σχέσεις, έξαρση των κοινωνικών ανισοτήτων, φτωχοποίηση της κοινωνίας. Απέναντι σε όλα αυτά, μόνο η σοσιαλδημοκρατία μπορεί να δώσει λύσεις με κοινωνικό πρόσημο.

Η σοσιαλιστική παράταξη, σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι εκείνη που διαθέτει κοινωνικό όραμα και σχέδιο. Μπορεί να συνδυάσει την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό με επίκεντρο τον άνθρωπο και όχι τα νούμερα. Να προκρίνει την ευημερία και την ευζωία των πολλών και όχι των λίγων. Να οικοδομήσει ένα ισχυρό σύστημα κοινωνικής πρόνοιας. Μακριά από δεξιές συντηρητικές πολιτικές με οπισθοδρομικό χαρακτήρα, μακριά από ανεύθυνη δημαγωγία και αριστερούς λαϊκισμούς, κενούς περιεχομένου.

Η πιο όμορφη στιγμή και η πιο σκοτεινή στην μέχρι τώρα πορεία σου ως κομματικό στέλεχος και βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου;

Ξεκινώντας από την πιο όμορφη, θα έλεγα πως ήταν η στιγμή της αναγνώρισης της μακρόχρονης κοινωνικής, πολιτικής και επαγγελματικής μου πορείας από τους πολίτες του νομού Κιλκίς στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Οι συμπολίτες μου τίμησαν το πρόσωπό μου με την ψήφο τους και με εξέλεξαν βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής στον νομό. 

Όλα αυτά τα χρόνια, η πορεία μου ήταν μακριά από ιδιοτελή συμφέροντα, με γνώμονα να είμαι κοινωνικά χρήσιμος και αλληλέγγυος σε κάθε συνάνθρωπό μου που το είχε ανάγκη. Και βέβαια, μακριά από κάθε είδους καιροσκοπικά πολιτικά οφέλη, κινούμενος με ειλικρίνεια, εντιμότητα και αξιοκρατικά, προς όφελος των πολιτών του νομού μας.

Η πιο σκοτεινή, όχι στιγμή αλλά περίοδος που έζησα ως βουλευτής, ήταν το 2011-2012 με τους «αγανακτισμένους». Ήταν μια μελανή περίοδος, που κυριάρχησε ο λαϊκισμός και η καλλιέργεια ενός πολωτικού και διχαστικού κλίματος στην ελληνική κοινωνία από τις πολιτικές δυνάμεις της τότε αντιπολίτευσης. 

Σκοπό τους ήταν η κατάληψη της κυβερνητικής εξουσίας, χωρίς ανάληψη καμιάς πολιτικής ευθύνης και προσπάθειας για συμβολή στην γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της μεγάλης οικονομικής κρίσης, που έφερε όλα τα μετέπειτα μνημόνια. Δυστυχώς, η όλη μετέπειτα πορεία των δέκα χρόνων κρίσης, έδειξε το πόσο ανειλικρινείς ήταν οι τότε δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Μάθαμε και διαβάσαμε, όπως και για άλλους συναδέλφους σας ιατρούς στην Βουλή, να δηλώνεις εθελοντής στην μάχη κατά της πανδημίας, κάτι πολύ σημαντικό στην κατάσταση που περνούν οι υγειονομικές μονάδες της χώρας. Θα θέλαμε να μας πεις λίγα λόγια, τόσο για την απόφαση σας αυτή, όσο και για την άποψη σας για την κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας μας (καθώς έχετε περάσει από διοικήσεις υγειονομικών μονάδων);

Ως γιατρός, ως άνθρωπος αλλά και ως πολιτικός, έχω ανεπτυγμένο το αίσθημα της προσφοράς. Τα δύο λειτουργήματα που ασκώ, της ιατρικής και της πολιτικής, για μένα έχουν το ίδιο σημείο εκκίνησης. Τη διάθεση για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτό το δεδομένο, δε θα μπορούσα να μη δηλώσω παρών στη μάχη κατά της πανδημίας, ειδικά γνωρίζοντας εκ των έσω την κατάσταση που επικρατεί στο σύστημα υγείας της χώρας.

Η πανδημία του κορωνοϊού έφερε στην επιφάνεια ελλείψεις και αδυναμίες που προϋπήρχαν στο υγειονομικό μας σύστημα, τόσο σε επίπεδο οργάνωσης, όσο και σε επίπεδο στελέχωσης και υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι υποτυπώδης, έως ανύπαρκτη. Τα νοσοκομεία της χώρας, ειδικά τα περιφερειακά-επαρχιακά, βρίσκονται σε οριακή κατάσταση. 

Οι ανάγκες και οι ελλείψεις, σε ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό και σε εξοπλισμό είναι πολύ μεγάλες, ειδικά όσον αφορά ειδικότητες ιατρών και μηχανήματα κατάλληλα για την αντιμετώπιση ασθενών με κορωνοϊό. Το ανεπαρκές υφιστάμενο υγειονομικό προσωπικό, έχει ξεπεράσει πια τα όρια της αντοχής του. Η κυβέρνηση έχει αποδειχθεί κατώτερη των περιστάσεων. Δεν ενίσχυσε και δεν προετοίμασε έγκαιρα το σύστημα υγείας της χώρας. 

Ακόμα και σήμερα διαπράττει σοβαρά σφάλματα, όπως είναι οι προκλητικοί κατ’ εξαίρεση εμβολιασμοί αξιωματούχων της Νέας Δημοκρατίας αλλά και οι αναιτιολόγητες καθυστερήσεις και αναβολές του εμβολιασμού των υγειονομικών σε πολλά νοσοκομεία της χώρας. Το ίδιο συνέβη και στην περίπτωση του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς, με την αναβολή του εμβολιασμού των υγειονομικών για τέσσερις μέρες αργότερα.

Σχέσεις με την γειτονική Τουρκία, Προκλητικότητα, κυρώσεις.
Πως πιστεύεις ότι θα εξελιχθεί το μέτωπο των εξωτερικών σχέσεων;


Στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία δεν υπήρχε ποτέ νηνεμία. Τελευταία όμως η τουρκική προκλητικότητα έχει κορυφωθεί και οι εντάσεις είναι συνεχείς. Οι Τούρκοι αμφισβητούν τη συνθήκη της Λωζάνης και επιδιώκουν συνεχώς την αναθεώρησή της. 

Εγείρουν κάθε τόσο παράλογες αξιώσεις και διεκδικήσεις για τα νησιά του Αιγαίου, την ΑΟΖ, την αιγιαλίτιδα ζώνη. Προκαλούν με παράνομες Navtex. Στόχος τους, μέσω της απειλής πολέμου, να οδηγηθεί η Ελλάδα σε μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης, τη στιγμή που η πάγια ελληνική θέση αποδέχεται συζήτηση μόνο για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Η Ευρώπη, λόγω οικονομικών συμφερόντων και δεσμών κάποιων χωρών-μελών της με την Τουρκία, δεν έχει κατορθώσει να δώσει μια στιβαρή απάντηση στην προκλητικότητα της χώρας αυτής έναντι της Ελλάδας. Είναι χαρακτηριστικό, ότι η Γερμανία πουλάει αμυντικό υλικό στην Τουρκία, που είναι χώρα εκτός Ε.Ε. και η οποία ενδεχομένως να χρησιμοποιήσει αυτά τα όπλα εναντίον της Ελλάδας, που είναι χώρα-μέλος της Ε.Ε. 

Ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, ανέδειξε μάλιστα αυτό το θέμα με παρέμβασή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εν κατακλείδι, η στάση της Ευρώπης απέναντι στην κλιμακούμενη προκλητικότητα της Τουρκίας είναι χλιαρή και περιορίζεται σε συστάσεις και ευχολόγια. Δεν μετουσιώνεται σε πράξεις, που σ’ αυτήν την περίπτωση θα ήταν οι κυρώσεις.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει ζητήσει επανειλημμένως τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, για τη διαμόρφωση μιας κοινής εθνικής στρατηγικής και ενός αρραγούς εθνικού μετώπου. Πρόκειται για μείζον εθνικό θέμα, που υπερβαίνει την κυβέρνηση και χρειάζεται τη συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου. Δυστυχώς, η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, όχι μόνο δεν προωθούν την εθνική συνεννόηση αλλά ακολουθούν σε πολλές περιπτώσεις κρυφή ατζέντα συνομιλιών.

Πως βιώνεις την οικονομική και κοινωνική κρίση που περνά η πατρίδα μας εδώ και 12-13 χρόνια;
Τι σε ταλαιπωρεί; Εργασιακά, Κοινωνικά μα και σαν άτομο στην απλή σου ζωή.


Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία με την πολυετή οικονομική κρίση είναι από δυσάρεστη έως απελπιστική. Ο κοινωνικός ιστός της χώρας έχει διαρραγεί. Τα χαμηλά και μεσαία στρώματα του ελληνικού λαού πλήττονται από τη φτώχεια και την ανεργία. Οι ανισότητες έχουν οξυνθεί. Είναι πολύ σκληρό, όταν έχεις ζήσει χρόνια ευημερίας, να αναγκαστείς να προσαρμοστείς προς τα κάτω. 

Πολλοί άνθρωποι έφτασαν στο σημείο μηδέν οικονομικά και κοινωνικά. Σαν να μην έφτανε αυτό, ήρθε η πανδημία του κορωνοϊού και η υγειονομική κρίση. Αν η επέλαση της πανδημίας δεν αναχαιτιστεί σύντομα και δεν επουλωθούν οι πληγές που άνοιξαν, δυστυχώς θα οδηγηθούμε σε μια ακόμα σκληρότερη οικονομική κρίση.

Με ταλαιπωρεί συναισθηματικά όλη αυτή η κατάσταση που βιώνουμε. Όταν έχεις κοινωνικά αντανακλαστικά, δε μπορείς να ευτυχείς όταν ο διπλανός σου δυστυχεί. Ως γιατρός και ως πολιτικός έχω άμεση επαφή με την κοινωνία, βλέπω ανθρώπινες καταστάσεις που με επηρεάζουν πολύ, βλέπω τον ανθρώπινο πόνο. Προσπαθώ να βοηθώ όσο και όπως μπορώ. Με ενδιαφέρει πολύ το αποτύπωμά μου στην κοινωνία να είναι θετικό.

Πως βίωσες και βιώνεις τον covid 19 και τα αποτελέσματα του; Τι ελπίζεις;

Ο covid 19 που εμφανίστηκε αναπάντεχα την περασμένη χρονιά βρήκε την παγκόσμια κοινότητα απροετοίμαστη. Προκάλεσε σοκ σε ολόκληρο τον πλανήτη, αφαίρεσε ανθρώπινες ζωές, συντάραξε την οικονομία. Εξακολουθεί να διαμορφώνει μια νέα πραγματικότητα, στην οποία καλούμαστε όλοι να προσαρμοστούμε είτε πρόκειται για την εργασία, την κοινωνική μας συμπεριφορά, τις σχέσεις μας, την εκπαίδευση και ένα σωρό άλλους τομείς.

Προφανώς η πανδημία με επηρέασε προσωπικά. Η καθημερινότητα, οι συνήθειές μου, η εργασία, η κοινωνική μου συμπεριφορά, όλα είναι προσαρμοσμένα απολύτως στα νέα δεδομένα. Ακολουθώ πιστά τα μέτρα πρόληψης και προστασίας. Μου λείπει πολύ που δε μπορώ να αγκαλιάσω και να χαρώ τις εγγονούλες μου, που γεννήθηκαν πρόσφατα. Μου λείπει η στενή επαφή με τα παιδιά μου και τους φίλους μου, η ανοιχτή επαφή με τους συμπολίτες μου. 

Παρόλο που με έχει επηρεάσει αρνητικά όλο αυτό που ζούμε, προσπαθώ να παραμένω ψύχραιμος και θετικός. Να ανακαλύπτω τα θετικά της υπόθεσης. Για παράδειγμα, το μέτρο της κοινωνικής αποστασιοποίησης οδήγησε στην επίσπευση της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών και την αναβάθμιση των τεχνολογικών δεξιοτήτων όλων μας. Πυροδοτήθηκε η επιστημονική έρευνα. Κινητοποιήθηκε η διεθνής συνεργασία απέναντι στον κοινό εχθρό, με τις όποιες ατέλειες και δυσκολίες της.

Όλο αυτό που ζούμε, δεν είναι φυσιολογικό. Δε συνάδει με την ανθρώπινη φύση που έχει ανάγκη για ελευθερία, προσωπική ανάπτυξη, ζεστή κοινωνική επαφή, ισορροπία. Δεν είναι φυσιολογικό να βλέπεις τον συνάνθρωπό σου ως πιθανό κίνδυνο για την υγεία σου. Μεγαλύτερες δυστυχώς είναι οι επιπτώσεις της πανδημίας στα παιδιά, που ως αναπτυσσόμενοι οργανισμοί πλήττονται περισσότερο.

Ελπίζω το εμβόλιο να μας βοηθήσει να πάρουμε τις ζωές μας πίσω. Να έχουμε τις λιγότερες δυνατές απώλειες σε όλα τα επίπεδα. Να μετατρέψουμε την ατυχία σε ευκαιρία και να βελτιώσουμε τις αδυναμίες που ανέδειξε η πανδημία. Αναφέρομαι τόσο σε εσωτερικά θέματα, όπως π.χ. η οργάνωση και ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, όσο και σε διεθνή θέματα, όπως η συνεργασία των επιστημόνων για να προχωρήσει η επιστήμη ένα βήμα πιο μπροστά. Ελπίζω να επιστρέψει το χαμόγελο στο πρόσωπο όλων μας.

Σου δίνουμε ένα τζίνι με 3 ευχές…ποιες ευχές κάνεις;

Στην παρούσα δύσκολη συγκυρία με την πανδημία του κορωνοϊού και τις υγειονομικές/οικονομικές συνέπειές της, θα ήθελα να ευχηθώ:

- Να βγούμε όσο γίνεται πιο αλώβητοι, με υγεία για όλους.

- Να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και την οικονομική πανδημία, με το κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων, τις νέες στρατιές ανέργων.

- Να ανοίξουν νέοι ορίζοντες ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Μια θετική - ελπιδοφόρα σκέψη σου για το αύριο;
Ποιο είναι το προσωπικό σου μότο;
Η φράση που σε παρακινεί, αν θες, που σε εμπνέει.
Κάτι φωτεινό για την νέα χρονιά.


Θέλω να πιστεύω ότι η υγειονομική δοκιμασία της πανδημίας και οι συνέπειές της θα «φωτίσουν» όλες τις πολιτικές δυνάμεις και κυρίως την κυβέρνηση, ώστε να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να σταθούν υπεύθυνα και μακριά από άγονες «κοκορομαχίες». Να συμβάλουν όλες μαζί, με τη στάση και την πρακτική τους, να δοθεί η ελπίδα στους Έλληνες πως το 2021 θα φέρει καλύτερες μέρες για όλους και την Ελλάδα μακριά από την υγειονομική κρίση, σε πορεία ανάπτυξης.

Με αυτές τις σκέψεις και αναλαμβάνοντας και προσωπικά την ευθύνη, θα εξακολουθήσω να κινούμαι με κοινωνική ευαισθησία και πολιτικό πολιτισμό, με γνώμονα να είμαι χρήσιμος στον τόπο μου και την πατρίδα μου.

«Φτάσε όπου δε μπορείς», είναι η φράση του Νίκου Καζαντζάκη που με παρακινεί και μου δίνει δύναμη. Αυτήν την εποχή, όλοι μας πρέπει να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά, να αντέξουμε στις δυσκολίες και να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας, για να μπορέσουμε να γυρίσουμε σελίδα, ατομικά και συλλογικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.