Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Επιστολή ανησυχίας για την Ειδομένη

Παρεμβαίνει ο Ιωάννης Μόλλιας
Μέσα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης πληροφορούμαστε για τα συμβάντα στην Ειδομένη. Ενημερωθήκαμε για την ανθρωπιστική δράση των κάτοικων, την δράση των εθελοντικών ομάδων και γενικά γνωστοποιήθηκε το δράμα των προσφύγων που καταφθάνουν στον τόπο μας, με συνεχή ροή κυρίως με λεωφορεία. 


Εδώ υπάρχει το άτυπο που τείνει να καθιερωθεί μοναδικό σημείο εξόδου για τους μετανάστες και πρόσφυγες. Σε κάποια δημοσιεύματα αναφέρθηκε ότι γίνεται προσπάθεια εξεύρεσης κάποιου σημείου συγκέντρωσης μεταναστών και προσφύγων σύμφωνες με ισχύουσες διατάξεις δηλαδή χώρος που θα πρέπει να απέχει τριάντα χιλιόμετρα από τα σύνορα, να είναι οργανωμένος, με απαραίτητες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. 

Η στάση του πολιτικού κόσμου του Κιλκίς ήταν αρνητική για την όποια εγκατάσταση ενός τέτοιου χώρου στην περιοχής του Κιλκίς. Ο τρόπος και η τοποθέτηση τους έδειξαν ότι η Ειδομένη για όλους αυτούς και για τον κόσμο αποτελεί ιδανική δεξαμενή ψυχών η οποία βρίσκεται στην άκρη του νομού, δεν ενοχλεί κανέναν παρά μόνο τους λιγοστούς κατοίκους. Σε εκείνη την στέγαση κανείς δεν τάχθηκε κατά κανείς δεν αντέδρασε. 

Μοναδικές φωνές αντίδρασης, οι οποίες εκφράζουν την αντίθεση αλλά και ανησυχία των κατοίκων, είναι οι φωνές του Δημάρχου Παιονίας και της προέδρου της τοπικής κοινότητας Ειδομένης. Οι φωνές αυτές όσο δυνατές και αν είναι τούτοις δεν ακούγονται προφανώς σκοπίμως ώστε να εξυπηρετηθεί η υπάρχουσα κατάσταση και να επιτευχθεί μονιμοποίηση του κέντρου φιλοξενίας στην άκρη του νομού και ίσως η αποφυγή μεταστέγασης που ορίζεται από διατάξεις και νόμους.

Στοχευόμενη παρερμηνεία και παραπλάνηση
Σε αναφορές στο θέμα της Ειδομένης αναφέρεται ο χώρος όπου καταφθάνουν οι μετανάστες και πρόσφυγες ως ουδέτερη ζώνη. Ένας λανθασμένος χαρακτηρισμός είτε από άγνοια είτε από σκοπιμότητα αναφέρεται και καλλιεργείται στην κοινή γνώμη. Αυτό ίσως έχει σκοπό να εδραίωση την παράνομη εγκατάσταση και το σημείου εξόδου. Δεν υπάρχει ουδέτερη ζώνη.

Υπάρχουν σύνορα με διαχωρισμό πυραμίδας που δεν οριοθετούν ουδέτερη ζώνη αλλά Ελληνική και Σκοπιανή πλευρά. Αυτό σημαίνει ότι όποια εγκατάσταση για μετανάστες και πρόσφυγες πλησίον οριογραμμής θεωρείται παράνομη και θα έπρεπε να είναι σε απόσταση τριάντα χιλιομέτρων τουλάχιστον. Δηλαδή άμεση μεταφορά του καταυλισμού και κατάργηση του αυτοσχέδιου σημείο εξόδου από την χώρα. 

Όταν υπήρχε εγκατεστημένη στρατιωτική αρχή στον τόπο μας, με σκοπό την επιτήρηση των συνόρων, τότε η περιοχή σε απόσταση πεντακόσια μέτρα από την οριογραμμή χαρακτηριζόταν επιτηρούμενη περιοχή, αλλά σε καμία περίπτωση ουδέτερη ζώνη. Πιθανόν η Ειδομένη αποτελεί ιδανική τοποθεσία δεξαμενής ψύχων μακριά από τα αστικά κέντρα του Νομού η εύκολη δίοδος προώθησης μεταναστών και προσφύγων.

Γεγονότα -Ανησυχίες
Στην Αναγκαστική αυτή πύλη εξόδου, εξ αιτίας της αλλαγής της στάσης των Σκοπίων με το μερικώς κλείσιμο των συνόρων συνωστίζονται και εγκλωβίζονται μετανάστες που συνεχώς ο αριθμός τους αυξάνεται δραματικά. Συνήθης εικόνα με περιφερόμενους μετανάστες εντός του οικισμού δημιουργώντας αίσθημα ξενοφοβίας. Και ενώ οι κάτοικοι της Ειδομένης έχουν επιδείξει εμπράκτως την αλληλεγγύη τους προς τους πρόσφυγες όλο αυτό το διάστημα, εισπράττουν πλέον μορφές παραβατικότητας, βανδαλισμοί, παραβιάσεις ακατοίκητων κατοικιών και μικρό κλοπές. Η ρυπαρή εικόνα οφείλεται από τα απορρίμματα προερχόμενα από τους μετανάστες και κάποιες καλλιέργειες έχουν καταστραφεί.

Ερώτημα επίλυσης και ανησυχία
Αλήθεια, γιατί δεν θεσπίζεται σιδηροδρομικό δρομολόγιο απευθείας Αθήνα σε Βελιγράδι, με σημείο καταγραφής και επιλογής των προσφύγων στον Πειραιά; Επιτυχαίνεται η αποφυγή ταλαιπωρίας και εκμετάλλευσης των προσφύγων, ενώ μειώνεται ο αριθμός των εγκλωβισμένων μεταναστών και η κατάργηση του σημείου υποδοχής. Οι εγκλωβισμένοι μετανάστες στην Ειδομένη δημιούργησαν εικόνα παραβατικότητας, παρεμπόδιση συγκοινωνιών με κλείσιμο της σιδηροδρομικής γραμμής, κλοπές, Βανδαλισμοί ( φθορές). Ανησυχούμε λόγω των περιστατικών και αναρωτιόμαστε τι θα επακολουθήσει την περίοδο του χειμώνα με τις άσχημες καιρικές συνθήκες.

Ζητάμε τα αυτονόητα
Να εφαρμοστεί και για εμάς τους Έλληνες πολίτες η νομοθεσία, να προστατευτούμε από κλοπές, βανδαλισμούς και την ρύπανση που προέρχονται από τους μετανάστες. Ας μετακινηθεί το κέντρο φιλοξενίας στην απόσταση που ορίζεται από τις διατάξεις (30 χιλιόμετρα από σύνορα) και να κλείσει το παράνομο αυτόβουλο σημείο εξόδου. Η επισήμανση για την έλλειψη προστασίας των κατοίκων να μην θεωρηθεί ρατσιστική, αλλά ας αναρωτηθούμε Μήπως οι μετανάστες με την συμπεριφορά τους απειλούν πραγματικά το χωριό και τους κατοίκους με την πολιτεία να κλείνει τα μάτια στο μείζον πρόβλημα και τον πολιτικό χώρο του Κιλκίς να δημιουργεί δυο μέτρα και σταθμά στην στάση του ως προς τον τόπο απαξιώνοντας την ακριτική Ειδομένη;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.