Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Ανθρωπισμός: Επιτακτική αναγκαιότητα

Γράφει η Χρύσα Αλεξανδρή
Θα ξεκινήσω το άρθρο μου με κάτι, που ίσως αποτελεί κοινό τόπο, ότι δηλαδή οι σύγχρονες και αλματώδεις  τεχνολογικές εξελίξεις οδηγούν και επιβάλλουν μια αλλαγή του πολιτισμικού μοντέλου που έχουμε υιοθετήσει. Θα επιμείνω σε αυτό, καθώς η τεχνοκρατική δομή, το παρόν πολιτισμικό πλαίσιο  που υιοθετήθηκε, τείνει να θεωρείται και να είναι, πλέον, ξεπερασμένο.
Αυτό που κατά φυσική συνέπεια είναι ζητούμενο είναι ο τρόπος με τον οποίο θα αναμορφωθούν οι συνθήκες, ώστε νέοι σχηματισμοί, στην οικονομία, στον πολιτισμό, ακόμα-ακόμα και στην ηθική, θα μπορέσουν να δημιουργήσουν μια διαφορετική προοπτική στα αδιέξοδα του σύγχρονου κόσμου. 

Έτσι, λοιπόν, αυτό το νέο, το διαφορετικό δεν μπορεί να είναι παρά η στροφή στον άνθρωπο, στην ατομικότητα, στην αξία της ανθρώπινης ύπαρξης. Ο υπολογισμός του ανθρώπου ως αριθμητική μονάδα δε συνάδει με πρωτοποριακές και δυναμογόνες λύσεις, ανατρεπτικές, όπως αυτές που απαιτεί μια κοινωνία σύγχρονου τύπου αλλά παραπέμπει σε παλαιότερες κοινωνικές δομές όπου η τεχνολογία και η οικονομική ευημερία, που αυτή συνεπάγεται, θεωρήθηκε πανάκεια για όλα τα προβλήματα του ατομικού και κοινωνικού βίου. 

Αυτό που πρέπει να γίνει συνείδηση από όλους είναι ότι η λύση μπορεί να έρθει μέσα από τον ανθρωπισμό και συνακόλουθα από  το ανθρωπιστικό πρόσωπο της κοινωνικής πραγματικότητας, όπου η τεχνολογία και οι αλλαγές, που επιβάλλει, θα αφομοιωθούν ομαλά μέσα στο χωνευτήρι των ατομικών και κοινωνικών ζυμώσεων και θα παράγουν δομές ικανές να αναμορφώσουν και να προάγουν το υπάρχον πολιτισμικό μοντέλο. 

Αξία στον άνθρωπο και στον πολιτισμό της καθημερινότητας του,  είναι απαραίτητοι όροι για τις νέες απαιτήσεις και συνθήκες. Αν χαθεί ο οραματισμός για κάτι νέο, το οποίο θα αντικαταστήσει το παλιό, το σαθρό σύστημα πιστεύω πως οδηγούμαστε σε μια αναβίωση ξεπερασμένων κοινωνικών σχηματισμών που αναπαράγει μορφές κοινωνικής φθοράς και πολιτιστικής γήρανσης.


Τα δεδομένα πρέπει να αλλάξουν και να γίνει ζητούμενο ο ανθρωπιστικός προσανατολισμός του σημερινού πολυπολιτισμικού κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.