Κυριακή 20 Αυγούστου 2017

Ίλιγγος: «Όταν τα πάντα γύρω σου περιστρέφονται»


Γράφει η Ελβίρα Τικτοπούλου
Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

Τα πάντα γυρίζουν και το στομάχι σας ανακατεύεται. Μήπως η αιτία βρίσκεται στα αυτιά σας; O κόσμος πολλές φορές ως ζάλη περιγράφει διάφορες καταστάσεις, όπως τον πονοκέφαλο, τη σκοτοδίνη, την ημικρανία, τη ναυτία, την εφίδρωση, ακόμα και τον περιστροφικό ίλιγγο.



Ο ιατρός από το ιστορικό πρέπει να ξεχωρίσει αν πρόκειται για ίλιγγο ή ζάλη γιατί αυτό έχει διαφορετική διαγνωστική σημασία.

Ο άνθρωπος, για να σταθεί όρθιος, να περπατήσει, να κάνει λεπτές, συντονισμένες και αρμονικές κινήσεις, πρέπει να έχει την ικανότητα της ισορροπίας. Η ψευδαίσθηση του ασθενούς ότι τα γύρω αντικείμενα περιστρέφονται ή κινούνται, ονομάζεται ίλιγγος. Εκδηλώνεται κατά την προσβολή του λαβυρίνθου, δηλαδή του τμήματος του έσω αυτιού, που αποτελεί το κυρίως όργανο της ακοής και της ισορροπίας. 


Ο τυπικός ίλιγγος εκδηλώνεται κυρίως είτε με τη μορφή του περιστροφικού ιλίγγου, είτε ως αίσθημα αστάθειας («κινείται το έδαφος κάτω από τα πόδια»), είτε ως αίσθημα πτώσης στο κενό («χάνεται το έδαφος κάτω από τα πόδια»), είτε με τη μορφή αισθήματος έλξης προς μια πλευρά ή πτώσης ή ώθησης του σώματος προς τα πρόσω, πίσω ή πλάγια. 


Ο πιο συχνός είναι ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος. Η συμπτωματολογία του συνίσταται σε μικρής διάρκειας επεισόδια ιλίγγου, όταν το κεφάλι το αρρώστου περιστρέφεται ή όταν ο άρρωστος παίρνει την ύπτια ή την καθιστή θέση την ώρα που πάει να ξαπλώσει ή να σηκωθεί από το κρεβάτι του. 


Παρόμοια συμπτώματα αναφέρονται και σε εκείνες τις περιπτώσεις που κάνει προσπάθεια να πάρει κάτι από ένα ράφι που βρίσκεται πιο ψηλά από το κεφάλι του ή όταν σκύβει να δει κάτι κάτω από ένα τραπέζι. Ο ίλιγγος συνοδεύεται συνήθως από ναυτία, η οποία σπάνια καταλήγει σε εμετό, και διαταραχή της ισορροπίας στα πρώτα βήματα του ασθενούς, αμέσως μετά την έγερσή του από το κρεβάτι. 

Οι άρρωστοι εμφανίζονται τρομοκρατημένοι και συνήθως διογκώνουν τη βαρύτητα της συμπτωματολογίας. Κάθε προσβολή διαρκεί λίγα δευτερόλεπτα και συνήθως δεν υφίσταται απώλεια ακοής, ούτε απώλεια των αισθήσεων. 

Φυσικά διαταραχές τη ισορροπίας του σώματος, είτε με την παραπάνω μορφή ή με τη μορφή λιποθυμικών προσβολών, εμφανίζονται και σε άλλες παθολογικές καταστάσεις.
Από αμνημονεύτων χρόνων και στις περισσότερες περιπτώσεις ακόμη και σήμερα οι ιατροί αντιμετωπίζουν την πάθηση με πληθώρα φαρμάκων. Η φαρμακευτική αντιμετώπιση της κατάστασης δεν έχει κανένα αποτέλεσμα, εκτός της οξείας φάσης κατά την οποία απαιτούνται αντιεμετικά. Η συμπτωματολογία υποχωρεί αυτόματα μέσα σε μερικές εβδομάδες. 


Είναι πλέον τελείως αποδεκτό ότι η έγκαιρη κινητοποίηση και η συστηματική εκτέλεση ειδικών ασκήσεων από τον ασθενή με ζάλη και διαταραχή της ισορροπίας αποτελούν τον καλύτερο τρόπο για την αντιμετώπιση των διαταραχών αυτών.
Για όσους υποφέρουν από συχνή εκδήλωση ιλίγγου υπάρχουν κάποιες συμβουλές που θα τους βοηθήσουν να ελαττώσουν τη συχνότητα εμφάνισής τους. 


Ο ασθενής πρέπει να αποφεύγει τις απότομες μεταβολές θέσης του σώματος και κινήσεις της κεφαλής, το στρες και τη χρήση νικοτίνης, καφεΐνης και αλκοόλ, να θεραπεύει αλλοιώσεις της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης που εμποδίζουν την αιμάτωση του εγκεφάλου και του λαβυρίνθου. 

Η εμφάνιση του ιλίγγου μπορεί να υποκρύπτει μια πραγματικά σοβαρή παθολογική διεργασία. Κάθε μορφή ιλίγγου που δεν υποχωρεί μέσα σε δεκαπέντε μέρες από την έναρξή του, πρέπει να τυγχάνει λεπτομερέστερης έρευνας και αξιολόγησης. 


Ελβίρα Τικτοπούλου
Ώρες λειτουργίας ιατρείου
9-14 το πρωί,18 -20.30 το απόγευμα
Τηλέφωνα επικοινωνίας
-2341026825
-6948068352
Ελ. Βενιζέλου 9 (4ος όροφος) 61100 Κιλκίς



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.