Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Γ. Φλωρίδης στο ΒΗΜΑ: Ναι στη σύσταση Εθνικού Συµβολαίου Σωτηρίας - Αντιπαρέρχομαι τα περί νέου κόμματος

Θετικός στην υποστήριξη ενός Οµίλου Πολιτικού Προβληµατισµού εµφανίστηκε ο πρώην υπουργός, Γ. Φλωρίδης, σε συνέντευξή του στον Ιορδάνη Χασαπόπουλο, που δημοσιεύτηκε στο χθεσινό ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ. Ταυτόχρονα, δήλωσε κατηγορηματικά: "Τα περί νέου κόµµατος τα αντιπαρέρχοµαι, διότι αντανακλούν περισσότερο τη δηµοσιογραφική φαντασία και τη συνωµοσιολογική φοβία του υπαρκτού κοµµατικού συστήµατος παρά την πραγµατικότητα".
Ο κ. Φλωρίδης καλεί το ΠΑΣΟΚ και όλο το πολιτικό σύστηµα να αναµορφωθεί ριζικά, ενώ ο ίδιος αισθάνεται δικαιωμένος για την απόφασή του να παραιτηθεί από βουλευτής πριν τέσσερις μήνες. Για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, ο Κιλκισιώτης πολιτικός προτείνει τη σύσταση ενός Εθνικού Συµβολαίου Σωτηρίας "για να ενώσει πολιτικά τις καλύτερες δυνάµεις του τόπου. 
Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

- Έχουν περάσει τέσσερις μήνες από την παραίτησή σας από βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Αισθάνεστε, με όλα αυτά που συμβαίνουν σήμερα, μετανιωμένος ή δικαιωμένος για την επιλογή σας;
- Αισθάνοµαι κατ’ αρχάς ήσυχος µε τη συνείδησή µου. Η απόφασή µου ήταν συµβατή µε όσα υποστήριξα πολιτικά σε όλο το διάστηµα της µεγάλης δοκιµασίας που περνά η χώρα µας. Από το φθινόπωρο του 2010 είχα µιλήσει επανειληµµένα για την ανάγκη δηµιουργίας ενός µετώπου ευθύνης και συναίνεσης, προκειµένου να αντιµετωπίσουµε την εθνική κρίση. Ήδη από τότε η εξάντληση της κυβέρνησης και η ανωριµότητα της αντιπολίτευσης δεν ήταν καλοί οιωνοί για όσα θα ακολουθούσαν. Τον Ιούνιο, µετά την αποτυχία της προσπάθειας για εθνική συνεννόηση, θεώρησα ότι έπρεπε να αντιδράσω, αλλά και να αναλάβω έµπρακτα τις ευθύνες µου. Ήταν µια συνειδητή απόφαση – άλλωστε πιστεύω ότι οι πράξεις συνείδησης έχουν µεγαλύτερο νόηµα απ’ ό,τι οι κινήσεις τακτικής.
- Πώς κρίνετε τη σημερινή πολιτική και οικονομική κατάσταση στη χώρα με την ιδιότητα του πολιτικού «εκτός Βουλής»;
- Όλοι έχουµε πλέον καταλάβει ότι το κλειδί για την υπέρβαση της βαθιάς κοινωνικοοικονοµικής κρίσης που περνάµε είναι πολιτικό. Η Ελλάδα πλήττεται και αδυνατεί να ανταποκριθεί µε συνέπεια στις αλλαγές και στις µεταρρυθµίσεις που απαιτούνται για την ανάταξή της. Το υπάρχον πολιτικό σύστηµα µπλοκάρει τη χώρα, ενόσω δροµολογούνται κρίσιµες αποφάσεις που θα καθορίσουν το µέλλον της. Η οικονοµική χρεοκοπία συνοδεύεται από πολιτική χρεοκοπία, η κυβερνητική κυκλοθυµία εναλλάσσεται µε την αντιπολιτευτική δηµαγωγία, η στασιµότητα µε τον αναχρονισµό. Εκτός από λίγες εξαιρέσεις, το πολιτικό σύστηµα απογοητεύει την κοινωνία και οδηγεί σε µια βαθιά κρίση προσανατολισµού.
- Τι πρέπει να γίνει; Τι δεν έγινε ως τώρα που έπρεπε να είχε γίνει ώστε να μη φθάσουμε σε αυτή την κατάσταση;
- Σήµερα χρειάζεται µια εθνική απόφαση πλειοψηφίας που θα ορίσει πού θέλουµε να πάµε. Μας λείπει η στρατηγική σε µια εποχή που η χώρα µας την έχει ανάγκη, ίσως περισσότερο από ποτέ. Πρέπει να απαντήσουµε υπεύθυνα στα µεγάλα εθνικά διλήµµατα για το πώς θα πορευθούµε: µε την Ευρώπη ή µόνοι µας, µε εθνική συνεννόηση ή µε κοµµατικό διχασµό, µε παρασιτισµό ή µε παραγωγή, µε υπερτροφικό ή ποιοτικό κράτος, µε βιοτικό επίπεδο που να αντιστοιχεί στις δυνατότητές µας ή µε δανεικό ευδαιµονισµό; Και αυτές οι επιλογές θα πρέπει, στη συνέχεια, να διαµορφώσουν την πολιτική µας. Αντίθετα, εµείς λειτουργήσαµε ανάποδα. Ξεχάσαµε τη στρατηγική και αναλωθήκαµε σε τακτικές και µέτρα, σε µεγάλο µέρος εµβαλωµατικά, καθώς δεν εντάσσονταν σε συνολικό σχεδιασµό».
- Εχει ακουστεί περί ιδρύσεως ενός νέου κόμματος και τώρα τελευταία ότι πρόκειται να δημιουργήσετε Ομιλο Προβληματισμού. Τι πρόκειται αλήθεια να κάνετε;
- Τα περί “νέου κόµµατος” τα αντιπαρέρχοµαι, διότι αντανακλούν περισσότερο τη δηµοσιογραφική φαντασία και τη συνωµοσιολογική φοβία του υπαρκτού κοµµατικού συστήµατος παρά την πραγµατικότητα. Χωρίς αµφιβολία, ζούµε σε µια εποχή κατάρρευσης της µεταπολιτευτικής κοµµατικής γεωγραφίας, µόνο που η γέννηση της νέας αφορά κατ’ αρχάς την επεξεργασία νέων πολιτικών συνθέσεων, όχι κάποια µηχανιστική κατασκευή κοµµάτων. Για να φθάσουµε όµως σε πολιτικές συνθέσεις που να αντιπροσωπεύουν τη νέα εποχή που διανύουµε, χρειαζόµαστε αναζήτηση και ουσιαστικό διάλογο. Ενα µεγάλο κενό που γίνεται εµφανές σε όλους µας µετά την οικονοµική και πολιτική χρεοκοπία της χώρας είναι η πολιτιστική της πτώχευση. Η διανόηση, οι παραγωγικές δυνάµεις και οι νέοι του τόπου οφείλουν να αναλάβουν σήµερα πρωτοβουλίες – και δηλώνω ότι θα στηρίξω πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη µε στόχο να συµβάλουν στην αντιµετώπιση των µεγάλων προβληµάτων της ελληνικής κοινωνίας. Στην Ελλάδα έχει φτάσει το πλήρωµα του χρόνου για δηµιουργία και θετική συνεισφορά. Ενα παλιό, ξεπερασµένο οικοδόµηµα γκρεµίζεται και στη θέση του θα πρέπει να χτιστεί ένα νέο οικονοµικό, πολιτικό και αξιακό -πολιτιστικό πρότυπο. Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι, µα µε ελληνικές πρώτες ύλες.
- Πώς θα γίνει αυτό; Με ποιες πρώτες ύλες σε ένα φθαρμένο πολιτικό σύστημα;
- Είναι επιτακτική ανάγκη να υποστηρίξουµε κάθε πρωτοβουλία που βοηθά την ανασυγκρότηση της χώρας µας, αφήνοντας πίσω τον αρνητισµό, τη θυµατοποίηση και τις άγονες συγκρούσεις ενός στάσιµου παρελθόντος. Στις συνταγές καταστροφής που κατακλύζουν τη χώρα πρέπει να αντιτάξουµε προτάσεις δηµιουργίας. Αντί για τη διαρκή αδιέξοδη κριτική, είναι ώρα να ξεπεράσουµε τον εαυτό µας. Να αξιοποιήσουµε τα εθνικά αποθέµατα δηµιουργίας και να χτίσουµε το καινούργιο.
- Κατά τη γνώμη σας, εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, ποια μπορεί να είναι η προσφορότερη λύση; Οι φωνές για εκλογές ή συγκυβέρνηση άρχισαν ναπυκνώνουν. Τι απαντάτε;
- Στο σηµείο που έχουµε φτάσει, ούτε οι λύσεις είναι εύκολες, ούτε το αποτέλεσµά τους εξασφαλισµένο. Βρισκόµαστε µπροστά σε ιστορικές αποφάσεις για την πατρίδα µας. Οι βαριές υποχρεώσεις που αναλαµβάνει η χώρα βαδίζοντας σε άγνωστα νερά και σε πρωτόγνωρες συνθήκες απαιτούν ενωτικές λύσεις σε επίπεδο διακυβέρνησης και, κυρίως, ευρεία κοινωνική αποδοχή».
- Δηλαδή

- Επειδή ο εθνικός χρόνος τελειώνει, είναι η ύστατη ευκαιρία του απερχόµενου πολιτικού συστήµατος να επιδείξει ευθύνη και να δράσει υπερβατικά, ξεπερνώντας τον συµβατικό εαυτό του. Να ενώσει πολιτικά τις καλύτερες δυνάµεις του, παραµερίζοντας τους κοµµατικούς εγωισµούς, τη φθαρµένη λογική του ανταγωνισµού και την αποτυχηµένη συνταγή της εναλλαγής κοµµάτων. Είναι η ευκαιρία να δροµολογήσει, στο πλαίσιο ενός “Εθνικού Συµβολαίου Σωτηρίας”, πέντε καίριους στόχους για την ανόρθωση: τον περιορισµό του κράτους, την πάταξη της φοροδιαφυγής, την υλοποίηση διαρθρωτικών µεταρρυθµίσεων, τη στροφή στην ανάπτυξη και τη βαθιά τοµή στο πολιτικό σύστηµα, µε την αναµόρφωση του Συντάγµατος. Χρονικός ορίζοντας µιας τέτοιας µεγάλης απόφασης θα πρέπει να είναι η ψήφιση του προϋπολογισµού, µε δεδοµένες τις κρίσιµες αποφάσεις των θεσµικών οργάνων της ευρωζώνης για την πορεία της χώρας. Η επιλογή και η υλοποίηση µιας συνεκτικής στρατηγικής που απαντά στις βασικές ανάγκες του τόπου είναι ο προσφορότερος πολιτικός τρόπος να απαντήσει η χώρα µας στο έλλειµµα αξιοπιστίας και διαπραγµατευτικής δυνατότητας στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα, στο εσωτερικό, είναι η καλύτερη δυνατή λύση ώστε να µπουν στέρεες βάσεις για την εθνική ανόρθωση.
- Ποια είναι η σχέση σας με το ΠΑΣΟΚ; Τι σημαίνει το ΠΑΣΟΚ για εσάς σήμερα;
- Οπως γνωρίζετε, προέρχοµαι από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο το ΠΑΣΟΚ, όπως όλο το σηµερινό πολιτικό σύστηµα – ∆εξιά - Κέντρο - Αριστερά – πρέπει να αναµορφωθεί ριζικά. Να τοποθετηθεί σε νέο πλαίσιο. ∆εν αναφέροµαι κατ’ ανάγκη σε κοµµατικές µεταµορφώσεις ή νέα κοµµατικά κατασκευάσµατα. Αναφέροµαι σε βαθιές ιδεολογικές και πολιτικές µεταβολές των κοµµάτων, µε βάση τις σηµερινές στρατηγικές ανάγκες της χώρας, αλλά και τις επιταγές της ίδιας της κοινωνίας.

7 σχόλια:

  1. Επιτέλους σύγχρονος πολιτικός λόγος μπροστά στη νέα πραγματικότητα που ανοίγεται μπροστά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποιος σύγχρονος πολιτικός λόγος ρε μας δουλεύεις?
    Αυτός ο άνθρωπος όσο καιρό κυβερνούσε, χρησιμοποίησε τις πλέον παρωχυμένες μακιαβελικές μεθόδους εκμαυλοσμού συνειδήσεων.
    Τα ρουσφέτια που έκανε αυτός και τον κόσμο που διόρισε (από συγγενείς και φίλους μέχρι σκληρούς υποστηρικτές) δεν τα χει κάνει ούτε ο Πάγκαλος.
    Και τώρα μας το παίζει εξαγνιστής.
    Και υπάρχουν άτομα που τον στηρίζουν.
    Δεν υπήρξε μεγαλύτερος δολοπλόκος, ιδιοτελής και εγωκεντρικός πολιτικός από αυτόν.
    Μόνο όσοι έχουν φάει ψωμί από αυτόν μιλάνε με καλά λόγια για τα έργα και τις ημέρες του.
    Σε λίγο όμως θα ξεχαστείς κύριε και θα σε φάει το μαύρο σκοτάδι γιατί είσαι και συ μέρος του προβλήματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν νομίζω, να τον φάει τίποτε και να είμαστε ρεαλιστές. Μάλλον εμείς θα αφανιστούμε, που δεν έχουμε ούτε υπουργική σύνταξη, ούτε δικηγορικό γραφείο, ούτε την εξυπνάδα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λουκυ Λουκ όταν θα στηθούν λαικά δικαστήρια, αγχόνες και γκιλοτίνες, εκεί τα πρώτα κεφάλια θα είναι τα υπουργικά.
    Στα λαικά δικαστήρια δεν μετράει εάν είσαι καλός ρήτορας γιατί έτσι κι αλλιώς δεν έχεις το δικαίωμα της προηγούμενης ακρόασης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φίλε μου καταλαβαίνω την οργή σου αλλά, αλήθεια πιστεύεις ή προβλέπεις οτι θα φτάσουμε ως εκεί; Δηλαδή ποιός θα οργανώσει και θα οδηγήσει τους πολίτες να στήσουν μέχρι και λα'ι'κά δικαστήρια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Νομίζω πως καταλαβαίνεις ότι μιλώ σχηματικά και αλληγορικά. Εννοείται πως όταν λέω λαικά δικαστήρια, εννοώ την αποδοκιμασία του κόσμου και κρεμάλα και γκιλοτίνες είναι η χλεύη του λαού στην ενώπιον της οποίας όλοι όσοι διαχειρίστηκαν δημόσια εξουσία προς ίδιον όφελος είναι όμοιοι και δεν διαφέρουν λόγω του IQ τους ή της ευφράδειας τους.
    Η οργή μου απευθύνεται σε αυτούς που κάποτε ήσαν μπροστοτράγοι και πολιορκητικοί κριοί στην κατά μέτωπον επίθεση στα στεγανά του κράτους ιδιοποιούμενοι τα ασημικά της πατρίδος μας, και τώρα επιδίδονται αυτοί και οι οπαδοί τους σε μια προσπάθεια αυτοκάθαρσης.
    Ο κόσμος όμως δεν ξεχνά. Εάν θέλουν οι αποτυχημένοι ας κατέλθουν ξανά στο στίβο της πολιτικής και εκεί θα δούμε τι εστί όμιλος προβληματισμού και άλλα γραφικά τινά.
    Αντί να καθήσει σπίτι του και να γευθεί τα λάφυρα, επανέρχεται καθαγιασμένος λες και έκαμε βουτιά στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.