Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2024

Η «ασφάλεια» ως δημόσιο αγαθό – Ο διάλογος που οφείλουν να ανοίξουν οι προοδευτικές δυνάμεις

Γράφει ο Μπάμπης Καραγεωργίου
Δημοσιογράφος
Τα τελευταία χρόνια και ιδιαιτέρως από το ξέσπασμα της οικονομικής ύφεσης και έπειτα η κοινωνία έχει χάσει ένα σημαντικό μέρος της εμπιστοσύνης της προς το Κράτος και τους Θεσμούς Τα πρόσφατα αποτελέσματα πανευρωπαϊκής έρευνας που φέρνει στην δημοσιότητα το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών δείχνει την αποστροφή που δείχνουν οι πολίτες για την πολιτική και την απουσία εμπιστοσύνης προς τους Θεσμούς.

Χαρακτηριστικό το εύρημα αναφορικά με την εμπιστοσύνη στο Κοινοβούλιο, όπου 7 στους 10 (71,9%) δείχνουν να μην εμπιστεύονται τον Θεσμό. Παράλληλα εξαιρετικά χαμηλός είναι και ο δείκτης εμπιστοσύνης στην Δικαιοσύνη, όπου οριακά περνάει την βάση με μόλις 5,4 στην κλίμακα 1-10. Είναι σαφές πως οι πολίτες νιώθουν ένα έλλειμμα Δημοκρατίας.

Μεγάλη απούσα η «ασφάλεια», ένας όρος που καπηλεύθηκε από τις δυνάμεις της συντήρησης και προφανώς δεν μπορεί να μονοπωλεί στην δική τους πολιτική ατζέντα, ούτε φυσικά να είναι περιορισμένη μόνο στην δημόσια τάξη. Η έννοια της ασφάλειας είναι εξαιρετικά πολύπλευρη και είναι αναγκαίο να τεθεί επί τάπητος σε κάθε προοδευτική ατζέντα.

Ασφάλεια είναι η καθολική πρόσβαση των μη προνομιούχων σε βασικά κοινωνικά αγαθά και η διασφάλιση από την Πολιτεία των δικαιωμάτων τους. Ασφάλεια είναι η διασφάλιση της ανθεκτικότητας απέναντι στην κλιματική αλλαγή με μία δικαιότερη πράσινη μετάβαση. Το τελευταίο παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο με το μελάνι της – σημαντικά άτολμης- Συμφωνίας του Μπακού στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κλίμα να μην έχει στεγνώσει ακόμα.

Οι φυσικές καταστροφές των τελευταίων ετών και η αναποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού δείχνει ότι πρέπει να γίνουν πολλά βήματα επιπλέον.

Ασφάλεια είναι η προστασία των ευάλωτων, των μειονοτήτων από το «τέρας» του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας. Την ώρα που ακραίες δυνάμεις απειλούν δημοκρατικά κεκτημένα είναι χρέος της Πολιτείας να τα θωρακίσει και φυσικά χρέος των δημοκρατικών πολιτών να επαγρυπνούν.

Παράλληλα θα ήθελα να σταθώ στο κρίσιμο ζήτημα της έμφυλης βίας. Βλέπουμε καθημερινά στους τηλεοπτικούς μας δέκτες, διαβάζουμε στα sites για «μία ακόμα γυναικοκτονία», για ακόμα ένα θύμα σωματικής, ψυχολογικής βίας. Αρκετά πιά με αυτή την παθητική στάση. Η βία δεν θα εξαφανιστεί με ευχολόγια, αλλά με καίρια μέτρα.

Ασφάλεια είναι το δικαίωμα του καθε πολίτη να κάνει ελεύθερα τις επιλογές του χωρίς να νιώθει φόβο.

Την ώρα που οι προοδευτικές δυνάμεις – κακά τα ψέματα- δεν διανύουν την καλύτερη για αυτές πολιτική περίοδο οφείλουν τα δώσον έναν αξιακό αγώνα θέτοντας κόκκινες γραμμές, αλλά και να απευθυνθούν στους πολίτες χωρίς φοβικότητα και -ας μου επιτραπεί ο όρος- «ταμπού». Να ανοίξουν τον διάλογο για σημαντικά ζητήματα και αντλώντας την αναγκαία αυτοπεποίθηση από την δύναμη των ιδεών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.