Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024

Γυναικοκτονίες στην Ελλάδα

Της Σοφίας Καμενίδου
2005, Βέροια: Κική Κούσογλου
2018, Ρόδος: Ελένη Τοπαλούδη
2021, Γλυκά Νερά: Κάρολαιν
2022, Φολέγανδρος: Γαρυφαλλιά

Ο φάκελος των γυναικοκτονιών στην Ελλάδα άνοιξε έπειτα από τη δολοφονία της Κικής Κούσογλου στη Βέροια, ένα έγκλημα από τον ίδιο της τον σύζυγο που μας άφησε όλους άφωνους. Ακολούθησε αυτό της Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο, επειδή αρνήθηκε να συνευρεθεί ερωτικά με τα πρωτοπαλίκαρα της παρέας. Αφού τα ξεχάσαμε όλα, η άγρια δολοφονία της Κάρολαιν από τον πιλότο, μας υπενθύμισε ξανά τα απαραίτητα και τα αυτονόητα.

Ήρθε η ώρα όπου θα πρέπει να τιμωρούνται βαριά και αυστηρά οι θύτες για να μειωθούν ή και να εξαφανιστούν τα περιστατικά. Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και η εκπαίδευση: από πολύ μικρή ηλικία να εκπαιδεύονται σωστά τα αγόρια αλλά και τα κορίτσια. Οφείλουμε να παραδώσουμε σε αυτήν την κοινωνία γυναίκες δυναμικές που θα είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν την κάθε πρόκληση και δυσκολία που θα προκύψει και να αποχωρούν από μία κακοποιητική σχέση όταν δεν περνάνε καλά σε αυτήν ή από έναν σύντροφο όταν αυτός γίνεται βίαιος και επιθετικός (αυτή η λέξη θα πρέπει να καθιερωθεί μόνο ως μία θέση στο ποδόσφαιρο και όχι συμπεριφορά ενός άνδρα σε γυναίκα).

Από πολύ μικρή ηλικία ακόμη, τα αγόρια από το σπίτι και την οικογένεια ή το σχολείο είναι αναγκαίο να έχουν πάρει την κατάλληλη γνώση ως προς το θέμα για να μάθουν να αγαπούν, να προστατεύουν, να υπερασπίζονται και να αγκαλιάζουν όλες τις γυναίκες ανεξαιρέτως.

Τέλος, το σύνθημα: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΕΣ ΕΔΩ, ΛΕΙΠΟΥΝ ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΕΣ θα μας ακολουθεί στους αγώνες για ειρήνη, δικαιοσύνη και ισότητα των φύλων κάθε φορά που μία αδελφή φεύγει από τη ζωή από το μαχαίρι του μεγαλύτερου έρωτα της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.