Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Τεχνολογία: Τα υπέρ και τα κατά

Της Σοφίας Καμενίδου
Κανένας δεν αμφισβητεί πως η τεχνολογία είναι χρήσιμη και κάνει πιο εύκολη τη ζωή μας. Όμως, υπάρχουν και αρκετοί κίνδυνοι από την λανθασμένη χρήση της ή την ραγδαία εξέλιξή της, γι’ αυτό είναι καλό να χρησιμοποιείται με μέτρο και προσοχή.

Καταρχήν, είναι ένα από τα εργαλεία που μπορεί να ασκήσει επιρροή ή και εξουσία στον άνθρωπο. Παλαιότερα η δυνατότητα των βιντεοκλήσεων ήταν κάτι που σίγουρα φάνταζε δύσκολο ή ακατόρθωτο. Μπορεί μερικοί άνθρωποι να το είχανε προβλέψει επειδή ήταν πολύ μπροστά για την εποχή τους, όμως νομίζω πως κανένας δεν πίστευε πως θα μπορούσε να φτάσει σε τόσο προχωρημένο και εξελιγμένο επίπεδο.

Στην παιδεία η τεχνολογία είναι αρωγός για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς καθώς βοηθάει σημαντικά στην παρακολούθηση εξ αποστάσεως μαθημάτων ή και στη δημιουργία σχολικών ιστοσελίδων με σκοπό την προβολή και τη διαφήμιση του σχολείου αλλά και των δράσεων του.

Στην διάρκεια της πανδημίας του COVID19 εργαζόμενοι τόσο στη χώρα μας, όσο και στο εξωτερικό δούλευαν καθημερινά εξ αποστάσεως για την τήρηση των μέτρων αλλά και την προστασία της ατομικής και δημόσιας υγείας.

Είναι χρήσιμη και για την γρηγορότερη εξυπηρέτηση των πολιτών, καθώς μέσω διαφόρων πλατφορμών π.χ. όπως το (gov.gr) επιτυγχάνεται η ψηφιοποίηση και η ολοκλήρωση διαφορών εκκρεμότητων που προκύπτουν, μειώνεται η γραφειοκρατία αλλά συμβάλλει και στη δημιουργία ενός ψηφιακού κράτους.

Οι κίνδυνοι που διατρέχουμε από την λανθασμένη ή υπερβολική χρήση της είναι αρκετοί. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχουν πολλά ψεύτικα προφίλ και λογαριασμοί με αποτέλεσμα να μην είναι λίγοι εκείνοι που καθημερινά γίνονται θύματα διαδικτυακών και κακόβουλων επιθέσων ή απατών.

Τέλος, οφείλουμε όλοι να είμαστε προσεκτικοί κατά τη διάρκεια της χρήσης της, προκειμένου να γίνει ένα χρήσιμο και αξιοποιήσιμο αντικείμενο για όλους μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.